Με διαφορά 9,5 μονάδων προηγείται η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στη Δυτική Ελλάδα και στο μέτωπο των βουλευτικών εκλογών.
Η διαφορά τους, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της DATA RC που παρουσιάζει η «Πελοπόννησος» είναι 7,5 μονάδες στη μέτρηση της πρόθεσης ψήφου και 9,5 μονάδες με βάση την αναγωγή επί των εγκύρων.
Το ποσοστό πρόθεσης ψήφου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναδεικνύει τη Ν.Δ. ως πρώτο κόμμα με ποσοστό 28,3% ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό πρόθεσης ψήφου 20,8%.
Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 9%, το ΚΚΕ με 6,1% και η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ με 4,2%. Ποσοστά μικρότερα του 3% συγκεντρώνουν οι ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ενώ οι ΑΝΕΛ και το ΠΟΤΑΜΙ συγκεντρώνουν ποσοστά μικρότερα του 1%.
Με αναγωγή επί των έγκυρων, η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις 9,5 μονάδες και τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 35,9%, ΣΥΡΙΖΑ 26,4%, ΚΙΝΑΛ 11,4%, ΚΚΕ 7,7%, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 5,3%, Ένωση Κεντρώων 3,3%, Ελληνική Λύση 2,5% και Πλεύση ελευθερίας 1,3%.
Τα ποσοστά των κομμάτων σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση εθνικών εκλογών (Σεπτέμβριος 2015) φέρνουν τη ΝΔ σημαντικά ενισχυμένη έχοντας αυξήσει την εκλογική της δύναμη κατά 9,7 ποσοστιαίες μονάδες από τον Σεπτέμβριο 2015 έως σήμερα. Η συσπείρωση των ψηφοφόρων της φθάνει το 86,6% κυμαινόμενη στα ίδια επίπεδα με αυτά της χώρας.
Το ποσοστό πρόθεσης ψήφου επί των εγκύρων του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει σημαντική μείωση συγκριτικά με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου ’15 κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες. Η συσπείρωση των ψηφοφόρων του φθάνει το 50,8%, όπως και σε πανελλαδικό επίπεδο (όπως καταγράφεται από τις δημοσκοπήσεις) με διαρροές κυρίως προς τη ΝΔ (10,6 %) και το ΚΙΝΑΛ (4,5%) και ποσοστό 13,6% αναποφάσιστων ψηφοφόρων(σχήμα 1).
Το ποσοστό πρόθεσης ψήφου επί των εγκύρων του ΚΙΝΑΛ καταγράφει μικρή αύξηση συγκριτικά με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου ’15 κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες ενώ είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό που καταγράφεται στις πανελλαδικές δημοσκοπήσεις.
Προς το ΚΙΝΑΛ μετακινούνται το 67,4% των ψηφοφόρων που είχαν ψηφίσει Δημοκρατική Συμπαράταξη το 2015, το 10,9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 8,7% των ψηφοφόρων της ΝΔ (σχήμα 3).
Ελαφρά αυξημένο καταγράφεται και το ποσοστό εκτίμησης ψήφου του ΚΚΕ συγκριτικά με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές κατά 2,1 ποσοστιαίες
μονάδες και πανελλαδικά.
Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ σημειώνει ποσοστό εκτίμησης ψήφου 5,3%, ποσοστό που όμως θεωρούμε ότι υποεκτιμάται λόγω μειωμένης συμμετοχής στις
δημοσκοπήσεις των ψηφοφόρων του κόμματος.
Το σύνολο του εκλογικού σώματος που στην πρόθεση ψήφου δηλώνουν «Αναποφάσιστοι», «ΔΑ», «Λευκό/ άκυρο» ή «Αποχή», όπως
χαρακτηριστικά αναφέρεται ως «γκρίζα ζώνη» καταγράφεται στο 21%. Προέρχονται κυρίως από το ΣΥΡΙΖΑ (37,4%) και λιγότερο από τα άλλα κόμματα.