Πολιτική

Σύγκρουση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τα παράλληλα νομίσματα – «Μάλλον δεν πήραν το μάθημα του 2015», λέει το ΠΑΣΟΚ

Στο προσκήνιο επανήλθε η σύγκρουση Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ για τα παράλληλα νομίσματα και τον ασφαλή οδικό χάρτη για την οικονομία και τα εισοδήματα των πολιτών. Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκε το τοπικό συμπληρωματικό νόμισμα που πρότεινε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και άλλα κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως παράλληλο εργαλείο για την περιφερειακή ανάπτυξη. Είχε προηγηθεί πριν από λίγες εβδομάδες η κόντρα για το σχέδιο «Δήμητρα» του Γιάνη Βαρουφάκη και για τα σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜεΡΑ25.

Η πρόταση Τσακαλώτου ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με την Νέα Δημοκρατία να αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως οι εφιαλτικές μνήμες του 2015 της ελληνικής κοινωνίας επιστρέφουν. «Φαίνεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι εξακολουθούν να μην πιστεύουν στο ευρώ. Κι επειδή δεν έμαθαν τίποτα από το παρελθόν, ετοιμάζονται να παίξουν ξανά τη χώρα στα ζάρια» σημειώνει η πλειοψηφία για να προσθέσει «Μετά τις «Δήμητρες» του εν δυνάμει κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ Γ.Βαρουφάκη, η συνιστώσα «των 53» του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συμμετέχουν κορυφαία στελέχη του, όπως ο επί 4 χρόνια υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσακαλώτος, προτείνει τοπικά νομίσματα». Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος με ανάρτησή επιχείρησε να υποβαθμίσει της εντυπώσεις χαρακτηρίζοντας τις προτάσεις για υιοθέτηση συμπληρωματικού, τοπικού νομίσματος «συλλογικά θεωρητικά κείμενα» ενώ παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος βρίσκεται απέναντι σε απόψεις που επιθυμούν την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.

Η απάντηση Τσακαλώτου προκάλεσε νέα ανακοίνωση από την ΝΔ που μεταξύ άλλων σημειώνει: «Όσο για τα «θεωρητικά κείμενα…» ευτυχώς όλα αυτά που προτείνουν, θα μείνουν πράγματι στη θεωρία, γιατί οι πολίτες στις 21 Μαΐου δεν θα τους επιτρέψουν να τα κάνουν πράξη. Οι πολίτες έπαθαν και έμαθαν. Και δεν θα επιτρέψουν στον κ. Τσίπρα να ξαναπαίξει με τις ζωές και το μέλλον τους». Θέση πήρε και ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης αναφέροντας «Για να στηθεί ένα τοπικό νόμισμα – που δεν είναι κακή ιδέα, το έχουμε και εμείς στο πρόγραμμά μας – χρειάζεται το «Δήμητρα» γιατί κάπου πρέπει να θεμελιωθεί. Γιατί με ρωτούν συνάδελφοί σας «δεν τινάξατε στον αέρα οποιαδήποτε προοπτική συνεργασίας με ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ με το «Δήμητρα»» όχι το αντίθετο κάναμε. Βάλαμε την βάση για μια πραγματική προοδευτική διακυβέρνηση που προφανώς δεν ενδιαφέρει τον κ. Τσίπρα»

Στο θεμα αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα θυμήθηκε τον κ. Βαρουφάκη και ακούσαμε ότι υπήρχε μία συζήτηση στο πρόγραμμά του για να προτείνουν παράλληλα τοπικά νομίσματα. Μάλλον δεν πήραν το μάθημα του 2015 με τις κλειστές τράπεζες. Με τις δήθεν “σεισάχθειες”, με το “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”. Όταν παρά ταύτα έφεραν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και εκατοντάδες χιλιάδες δάνεια πήγαν στα “κοράκια” των funds. Αυτός είναι ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ” ανέφερε για να προσθέσει ” Τελικά και σήμερα αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο μόνος λόγος που δεν έχει πέσει ακόμη ο κ. Μητσοτάκης είναι γιατί παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση ο κ. Τσίπρας”

Η πρόταση για εισαγωγή τοπικού συμπληρωματικού νομίσματος (ΤΣΝ) περιλαμβάνεται σε ένα συνολικότερο κείμενο που κατέθεσαν τον περασμένο Μάρτιο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προς την ηγεσία του κόμματος ως συμβολή για το κυβερνητικό πρόγραμμα. Η πρόταση, δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα των «53+» «Commonality» και στην Αυγή, αλλά όπως φάνηκε δεν υιοθετήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα. Οι 53+ πρότειναν επίσης την επανακρατικοιποίηση της Εθνικής Τράπεζας, όπως και μία σειρά ανατροπών στη μεταναστευτική πολιτική – για παράδειγμα, την κατάργηση των κλειστών δομών στα νησιά και την αντικατάστασή τους με μικρές, ανοικτές δομές, αλλά και την κατάργηση της κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία η Τουρκία χαρακτηρίζεται «ασφαλής χώρα».

Τοπικό Συμπληρωματικό Νόμισμα (ΤΣΝ)

Η αναφορά για την έκδοση τοπικού, συμπληρωματικού νομίσματος (ΤΣΝ) νομίσματος γίνεται στην εισαγωγή του κειμένου και συνδέεται με επαναδιαπραγμάτευση για την μείωση του δημόσιου χρέους, τη διαγραφή χρεών και την χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης. «Το δημόσιο χρέος θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με σκοπό τη μείωσή του. Η αύξηση της φορολόγησης υψηλών εισοδημάτων θα αποτελέσει μια πηγή πόρων για τη χρηματοδότηση δημόσιων και κοινωνικών πολιτικών. Τα χρέη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα μειωθούν και η βιωσιμότητά τους θα εξετάζεται και θα διαμορφώνεται στο πλαίσιο του τοπικού αναπτυξιακού σχεδιασμού. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, θα υιοθετηθεί η χρησιμοποίηση τοπικών μέσων πληρωμής (τοπικά, συμπληρωματικά νομίσματα), έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά διαθέσιμων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων, για την αύξηση της παραγωγής αγαθών, τις νέες υποδομές παραγωγής ηλεκτρισμού και προστασίας από ακραία φαινόμενα και την προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Το κείμενο τιτλοφορείται «Συμβολή στο κυβερνητικό πρόγραμμα» και υπογράφεται από τον πρώην υπουργό Οικονομικών επι ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον πρώην Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, την πρώην αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας Θεανώ Φωτίου, πρώην βουλευτές όπως οι Γιώργος Ψυχογιός, Αννέτα Καββαδία, Βασιλική Κατριβάνου, Ειρήνη Αγαθοπούλου και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ . Αναλυτικά στο site Commonality που δημοσιεύτηκε το εναλλακτικό πρόγραμμα αναφέρεται πως: «Στη σύνθεση του κειμένου συνέβαλαν τα παρακάτω μέλη και φίλοι του κόμματος που εργάζονται με αφοσίωση πολλά χρόνια στα πεδία του κειμένου: Ειρήνη Αγαθοπούλου, Βάλια Αρανίτου, Ερρίκος Βεντούρας, Αννέτα Καβαδία, Έφη Καλαμαρά, Κώστας Καλωνιάτης, Μαρία Καραμεσίνη, Βασιλική Κατριβάνου, Φάνης Κουρεμπές, Όλγα Μπαλαούρα, Χριστίνα Μπαριτάκη, Όλγα Νάσση, Ανδρέας Ξανθός, Χαρά Ματσούκα, Γιάννης Μπασκόζος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Έλενα Παπαδοπούλου, Δέσποινα Παπαδοπούλου, Έφη Παρίση, Πέτρος Λινάρδος Ρυλμόν, Μάκης Σαπουτζόγλου, Ινώ Σιώζου, Γιώργος Σταμπουλής, Μιχάλης Σταυρουλάκης, Μανώλης Τερροβίτης, Γιώργος Τοζίδης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Χρήστος Τσιτσικάς, Θεανώ Φωτίου, Άννα Χατζησοφιά, Στέλλα Ψαρρά, Γιώργος Ψυχογιός, Δημήτρης Τσέκερης, Ερμίνα Κυπριανίδου.

Τη «συναρμολόγηση» των κειμένων ανέλαβαν οι Δημήτρης Τσέκερης, Βασίλης Ρόγγας, Χριστόφορος Παπαδόπουλος.»

Συνολικά οι συντάκτες του εναλλακτικού προγράμματος προτείνουν:

– χρησιμοποίηση τοπικών συμπληρωματικών νομισμάτων

– κρατικοποίηση (άσκηση δικαιώματος) της Εθνικής Τράπεζας

– επαναδιαπραγμάτευση χρέους, σεισάχθεια

You may also like