«H Τουρκία επιχειρεί να νομιμοποιήσει τη στρατιωτική υποστήριξη που παρέχει προς την κυβέρνηση της Τρίπολης στην αντιπαράθεση της τελευταίας με τον Λιβυκό Απελευθερωτικό Στρατό του Χαφτάρ» επισημαίνει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών – Για προκλητική ενέργεια μιλούσε νωρίτερα το αμερικανικό ΥΠΕΞ
Την ανησυχία του εκφράζει και το Κρεμλίνο για το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης, περί καθορισμού θαλάσσιων ζωνών, δίνοντας έμφαση στην αποτροπή δημιουργίας μιας έκρυθμης κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η ρωσική κριτική για τις προκλήσεις της Τουρκίας φτάνει, παρά το ρωσοτουρκικό διπλωματικό φλερτ, και ύστερα από τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την οποία καθιστά σαφές ότι οι ενέργειες της Άγκυρας αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται και η θέση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρίας Ζαχάροβα, σχολιάζει για τη συμφωνία ότι η «νομική αποτίμηση των δύο αυτών εγγράφων μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν εξέτασης του περιεχομένου του, το οποίο δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί. Ωστόσο έχουμε παρατηρήσει την έντονη αντίδραση στην υπογραφή των μνημονίων αυτών, από αρκετές μεσογειακές χώρες, κυρίως την Ελλάδα την Κύπρο και την Αίγυπτο. Παρά την επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ότι το τουρκολιβυκό Μνημόνιο δεν αντίκειται στις διεθνείς προβλέψεις, η Αθήνα και η Λευκωσία κατηγόρησαν τα δύο κράτη (σσ: Τουρκία και Λιβύη) ότι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και τα συμφέρονά τους».
«Οσον αφορά το μνημόνιο για την ασφάλεια, η εμφάνισή του έδωσε βάση σε ισχυρισμούς ότι η Τουρκία επιχειρεί να νομιμοποιήσει την στρατιωτική υποστήριξη που παρέχει προς την κυβέρνηση της Τρίπολης στην αντιπαράθεση της τελευταίας με τον Λιβυκό Απελευθερωτικό Στρατό του Χαφτάρ, συμπεριλαμβανομένης μίας κατάφωρης παραβίασης του επιβληθέντος εμπάργκο στην πώληση όπλων», προσθέτει.
Η απάντηση της κ. Ζαχάροβα καταλήγει ως εξής: «Ελπίζουμε ότι τα δύο μέρη των προαναφερθέντων μνημονίων θα επιδείξουν πολιτική σύνεση και θα αποστούν από πράξεις που θα επιδείνωναν περαιτέρω την ήδη δύσκολη κατάσταση στη Λιβύη και στη Μεσόγειο συνολικά».