Πολιτική

Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Τι γυρεύει o Ερντογάν στην περιοχή και η άμεση απάντηση της Αθήνας

Κλιμάκωση στις προκλήσεις της επί του πεδίου έκανε η Άγκυρα με την υπογραφή των συμφωνιών με τη Λιβύη για τους υδρογονάνθρακες.

Το μεσημέρι της Δευτέρας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επικεφαλής μίας πολυπληθούς αποστολής Τούρκων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ βρέθηκε στην Τρίπολη όπου και υπέγραψε με την λιβυκή κυβέρνηση, μνημόνιο συνεργασίας σύμφωνα με το οποίο, τουρκικές εταιρείες θα μπορούν να κάνουν έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ξηρά και την ΑΟΖ της Λιβύης.

Η εν λόγω συμφωνία αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της προσπάθειας του Ερντογάν να μετατρέψει τη γεωπολιτική σε ανατολίτικο παζάρι προσφέροντας ανταλλάγματα σε χώρες της Μεσογείου προκειμένου να επιβάλλει τα δικά του συμφέροντα καταστρατηγώντας ακόμη και με τον πιο καταφανή τρόπο το Διεθνές Δίκαιο.

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη συμφωνία έρχεται να προστεθεί στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο σύμφωνα με το οποίο και παραχαράσσοντας κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου αλλά και γεωγραφίας, Τουρκία και Λιβύη μοιράζονται κοινή ΑΟΖ, αγνοώντας τα δικαιώματα της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.


tourkoliviko-mnimonio-1

Ο χάρτης με το τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο… εφευρίσκει κοινή ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο του 2020 η Ελλάδα είχε υπογράψει την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ήταν και είναι πως η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες. Διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το δίκαιο της θάλασσας και η ορθότητα της πολιτικής μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ.


map-0

Στον χάρτη με κόκκινο χρώμα εντοπίζεται η χάραξη της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ η οποία ακυρώνει στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Στην υπογραφή της συμφωνίας με την Λιβύη, άμεση ήταν η αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια να ενημερώνει τον Αμερικανό πρέσβη, Τζορτζ Τσούνη και να συνομιλεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι κανονίζοντας μάλιστα και επίσκεψή του στο Κάιρο την ερχόμενη Κυριακή για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

You may also like