Πολιτική

Συναγερμός για τη μετάλλαξη «Δέλτα»: Χωρίς επιτάχυνση εμβολιασμών, έρχεται 4ο κύμα πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι

Μόνη λύση  για να περιοριστεί το νέο κύμα είναι η  εντατικοποίηση της εμβολιαστικής εκστρατείας αναφέρει η κυβέρνηση – Στερεά Ελλάδα, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη υστερούν κατά πολύ – Να αυξηθεί η προσέλευση νέων ανθρώπων στα εμβολιαστικά κέντρα ζητά ο Σωτήρης Τσιόδρας

Σε πλήρη επιφυλακή έχει θέσει το κυβερνητικό επιτελείο η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, καθώς η ραγδαία επιδείνωση στα επιδημιολογικά δεδομένα έχει σημάνει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου, μπροστά στο ενδεχόμενο κορύφωσης ενός νέου, τέταρτου κύματος της πανδημίας, εν μέσω μάλιστα της τουριστικής σεζόν. 

O αριθμός των νέων κρουσμάτων από ανακοινώθηκαν την Δευτέρα – 801 , ενώ επτά ημέρες νωρίτερα ήταν μόλις 362- αλλά και η μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία – έφτασαν τις 59, ενώ ο μέσος όρος του προηγούμενου  επταημέρου ήταν 39 – δίνει το μέτρο της ανησυχίας για την έλευση ενός  θερινού κύματος της πανδημίας, όπως προβλέπει άλλωστε το Ευρωπαϊκό CDC, στην τελευταία Έκθεσή του. 

Η πολύ πιο μεταδοτική σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού, η  μετάλλαξη Δέλτα,  έχει ήδη εντοπιστεί στη χώρα μας και είναι  ζήτημα χρόνου, όπως εκτιμά και το ευρωπαϊκό CDC να επικρατήσει  και εδώ. «Την βλέπουμε ήδη πιο έντονα, παραδείγματος χάρη στην Κρήτη» περιέγραψε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας «εδώ και τώρα» επίσπευση των εμβολιασμών, σε ειδική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις ΜΕΘ οι ανεμβολίαστοι

Η απόλυτη εγρήγορση στο κυβερνητικό στρατόπεδο ερμηνεύεται από τα στατιστικά δεδομένα, καθώς «όσοι σήμερα είναι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα παρατηρούμε μία σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων. Είναι της τάξης του 75%. Βρισκόμαστε λίγο παραπάνω από 6.000 ενεργά κρούσματα σήμερα» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, με την πανδημία να καλπάζει εκ νέου, μετά από ένα μεγάλο διάστημα καθοδικής τάσης.

Υπό το βάρος των εξελίξεων, μονόδρομο καθιστά για το Μέγαρο Μαξίμου τον εμβολιασμό η παρούσα φάση της πανδημίας, καθώς «το 99% -επαναλαμβάνω το 99%- των βαρέων περιστατικών που, δυστυχώς, είτε καταλήγουν σε Μ.Ε.Θ., είτε χάνουν τη ζωή τους, είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας που είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, αποτυπώνοντας τόσο την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην προστασία από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, όσο και τις τραγικές συνέπειες με τις οποίες κινδυνεύουν όσοι απέχουν από την εμβολιαστική διαδικασία.

Τα συντριπτικά αυτά ποσοστά οδηγούν την κυβέρνηση να επιδιώξει την εντατικοποίηση της εμβολιαστικής εκστρατείας, με τον Πρωθυπουργό να ζητά σήμερα τη δυναμική εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με δεδομένο μάλιστα ότι συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας, όπως για παράδειγμα, η Στερεά Ελλάδα και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, υστερούν κατά πολύ ως προς την ολοκλήρωση και των δύο φάσεων του εμβολιασμού. Στον αντίποδα, τις καλύτερες επιδόσεις σημειώνουν τα Ιόνια νησιά, αλλά και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Στην κατεύθυνση αυτή, «είναι σημαντικό να επιμείνουμε στην καλύτερη εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων, αλλά ταυτόχρονα να επιταχύνουμε και τους εμβολιασμούς σε εκείνες τις περιοχές που έχουν χαμηλότερο μερίδιο του εθνικού μέσου όρου» τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος υπογράμμισε πως «υπάρχουν, δυστυχώς, αρκετές τέτοιες περιοχές και θα χρειαστούμε τη βοήθεια, την πιο ενεργό συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μπορέσουμε να πάμε στο επίπεδο της μικροκλίμακας του κάθε Δήμου, ώστε να εντοπίσουμε ανεμβολίαστους συμπολίτες μας οι οποίοι θα μπορούσαν με την κατάλληλη επιχειρηματολογία να εμβολιαστούν» και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους θεσμικούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πως «θα χρειαστούμε τη βοήθειά σας και σε ζητήματα ελέγχων, ειδικά σε καταστήματα στα οποία είναι πιο “επιρρεπή” -για να το πω έτσι ευγενικά- σε μία διασκέδαση, η οποία είναι συνυφασμένη με την πιο γρήγορη εξάπλωση του ιού».

Καμπανάκι Τσιόδρα

Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος, κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας θα βρίσκονται σε όλες τουριστικές περιοχές για να διευκολύνουν την εμβολιαστική ροή, ενώ σε εφαρμογή τίθεται από αύριο ο εμβολιασμός κατ’ οίκον με αφετηρία την Κρήτη. Για την τελευταία, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε σήμερα ο Καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, όπως και για τις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου, επισημαίνοντας πως στις περιοχές αυτές παρατηρείται έντονα αυξητική τάση της πανδημίας τις τελευταίες ημέρες. Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας εστίασε στις νεαρές ηλικίες, που πλήττονται περισσότερο σε αυτή τη φάση από τον κορωνοϊό, κατά την παρουσίαση της πλήρους επιδημιολογικής εικόνας της χώρας στη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης, αναδεικνύοντας την ανάγκη να αυξηθεί η προσέλευση νέων ατόμων στα εμβολιαστικά κέντρα.

Πίσω στην μάσκα

Υπό αυτές τις συνθήκες, στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την ανάσχεση ενός πιθανού, νέου κύματος δεν αποκλείεται να επιστρέψουν και αυστηρότεροι περιορισμοί, οι οποίοι είχαν αρθεί το τελευταίο διάστημα, έτσι ώστε να αποφευχθεί μεγαλύτερο πισωγύρισμα της χώρας στην μάχη με την πανδημία. Υπό αυτό το πρίσμα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο επαναφοράς της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αφού «όλα αξιολογούνται ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με τα δεδομένα», όπως  ανέφερε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Την ίδια ώρα, στο τραπέζι παραμένει η επέκταση των νέων μέτρων στις μετακινήσεις, τα οποία τέθηκαν σήμερα σε εφαρμογή για τις νησιωτικές περιοχές και για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, καθώς «δεν μπορεί η κοινωνία και η οικονομία να μείνει για πάντα κλειστή και δεν μπορεί ένα κομμάτι της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με δυσπιστία το εμβόλιο παρότι βλέπει την αποτελεσματικότητά του και τα στοιχεία ως προς αυτό να κρατάει πίσω όλη την υπόλοιπη κοινωνία και την κοινωνία», επισήμανε η κ. Πελώνη.

Στο ίδιο μήκος κύματος, «κανείς δεν έχει πει να βγάλουμε τις μάσκες, οι μάσκες έχουν αφαιρεθεί με εισήγηση της επιτροπής δημόσιας υγείας στους εξωτερικούς χώρους και όπου δεν υπάρχει συνάθροιση (…) σε κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς χώρους με συνάθροιση, η εισήγηση και η πολιτική είναι ότι οι μάσκες συνεχίζουν να φοριούνται, αυτό είναι βασικό μέτρο δημόσιας υγείας το οποίο εξακολουθεί να ισχύει», περιέγραψε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο νέων, οριζόντιων μέτρων το φετινός χειμώνα.

You may also like