Το κλίμα που άρχισε να διαμορφώνεται στα τέλη του 2024 υπέρ της Πλεύσης Ελευθερίας ως απόρροια των αλλεπάλληλων διασπάσεων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ φαίνεται να μεγιστοποιείται μετά τα μεγάλα συλλαλητήρια της Κυριακής, με δεδομένο ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε στοχεύσει εξαρχής τα πυρά της κατά του Μεγάρου Μαξίμου, με φόντο την υπόθεση των Τεμπών. Την εντύπωση που είχαν συλλάβει αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τις ημέρες των γιορτών, ότι δηλαδή «η κοινωνία ακούει τη Ζωή», ήρθε να επισφραγίσει η τελευταία έρευνα της Mrb, η οποία κατέγραψε όχι μόνο σχεδόν διπλό ποσοστό για την κυρία Κωνσταντοπούλου σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, αλλά και εντυπωσιακή βελτίωση του προσωπικού της πολιτικού προφίλ.
Είναι ενδεικτικό πως o ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έρχεται πέμπτος στην συγκεκριμένη δημοσκόπηση με ποσοστό 8,4% και ακολουθούν η Φωνή Λογικής με 8% και η Πλεύση Ελευθερίας με 7,4% αντίστοιχα. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο Φεβρουάριος προμηνύεται «καυτός» στο πολιτικό σκηνικό με αφορμή την έκδοση των πορισμάτων για την υπόθεση των Τεμπών, διάχυτος ελλοχεύει ο φόβος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τυχόν υπέρβαση του ποσοστού του από το κόμμα της άλλοτε κομματικής συντρόφου τους. «Υπάρχει προβληματισμός» για την εκτόξευση της Πλεύσης Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου παραδέχτηκε χθες στο Action24 ο Γιάννης Μαντζουράνης, Μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει ανησυχία από πλευράς της Κουμουνδούρου, παρότι η άποψη περί σκλήρυνσης της αντιπολιτευτικής στάσης του κόμματος ακούγεται τις τελευταίες ώρες ολοένα και περισσότερο από σειρά κορυφαίων στελεχών.
«Κινηματικές εισροές»
Ιδίως, όταν στην μέτρηση της MrB, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποτελεί τον κατεξοχήν «αιμοδότη» της κυρίας Κωνσταντοπούλου, αφού οι εισροές της Πλεύσης Ελευθερίας από την Κουμουνδούρου ανέρχονται στο 9,1%. Επιπρόσθετα, η συσπείρωση της Πλεύσης Ελευθερίας είναι 56,8%, δεχόμενη και από το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 4,3%, το ΚΚΕ σε ποσοστό 3,6% και τέλος από την ΝΔ σε ποσοστό 2,9%. Την ίδια στιγμή, η Ζωή Κωνσταντοπούλου έρχεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 6,4% έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη με ποσοστό 21,7% και του Νίκου Ανδρουλάκη με ποσοστό 7,2%, αφήνοντας στην έκτη θέση τον Σωκράτη Φάμελλο με ποσοστό 4,1%.
Παράλληλα, αίσθηση στους συριζαϊκούς κύκλους προκάλεσε η αξιολόγηση του αντιπολιτευτικού λόγου και έργου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, παρά την εκλογή νέου Προέδρου του κόμματος, δηλαδή του Σωκράτη Φάμελλου. Συγκεκριμένα, το 83,4% των ερωτηθέντων κρίνει αρνητικά την αντιπολιτευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ (το 56,7%) «πολύ αρνητικά», ενώ οι ψηφοφόροι της Κουμουνδούρου προκρίνουν συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και την Αριστερά σε ποσοστό 64,7%.
Πάντως, η ενίσχυση της δυναμικής της Ζωής Κωνσταντοπούλου δεν είναι ο μόνος πονοκέφαλος που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πρώην κομματικοί της σύντροφοι, καθώς η πρώην Πρόεδρος της Βουλής βρίσκεται στη «λίστα τηλεφώνου», δηλαδή το δίαυλο επικοινωνίας που έχουν ανοίξει μεταξύ τους μετά τα συλλαλητήρια της Κυριακής οι επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος και της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης. Ο πρώτος κύκλος τηλεφωνημάτων που είχαν μεταξύ τους οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της «προοδευτικής αντιπολίτευσης» έλαβε χώρα την περασμένη Κυριακή, όταν διερευνήθηκε για πρώτη φορά το ενδεχόμενο ακόμη και κατάθεσης πρότασης μομφής. Ωστόσο, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε την ανάγκη για προ ημερησίας συζήτηση για τα Τέμπη στη Βουλή, επιλέγοντας, παρόλα αυτά, στα τέλη της εβδομάδας να συνταχθεί με το ΠΑΣΟΚ και την Νέα Αριστερά στην κατάθεση πρότασης μομφής, την οποία είχαν προτείνει δημόσια στο ενδιάμεσο οι κύριοι Ανδρουλάκης και Χαρίτσης αντίστοιχα.
Στην συνέχεια, η Κουμουνδούρου άρχισε να ασκεί πίεση στο ΠΑΣΟΚ ως προς το χρόνο κατάθεσης του αιτήματος, με τον Σωκράτη Φάμελλο να δηλώνει χθες στο περιστύλιο της Βουλής πως «είναι η ώρα για πρόταση μομφής από τα προοδευτικά κόμματα», προσθέτοντας πως «δεν μπορούμε να περιμένουμε. Οι συνθήκες είναι ώριμες. Τα στοιχεία και η ομολογία του κυρίου Μητσοτάκη υπάρχουν και η κοινωνία το απαιτεί». Στο τέλος της χθεσινής ημέρας, ωστόσο, ο κ. Φάμελλος έκανε ένα βήμα πίσω, λέγοντας πως «θα επιμείνουμε σε αυτή την κατεύθυνση και όποτε αυτό γίνει εφικτό, με πρόταση των δημοκρατικών κομμάτων, θα συμμετέχουμε και θα το υποστηρίξουμε», αφήνοντας δηλαδή ανοιχτό το χρόνο κατάθεσής της μομφής.
Το παρασκήνιο
Την απότομη αλλαγή γραμμής πλεύσης από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη διάρκεια της ίδιας -χθεσινής- ημέρας προκάλεσε η άκαρπη προσπάθεια του κ. Φάμελλου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών για την πρόταση μομφής σε άμεσο χρόνο, όπως κατέστη αντιληπτό από τα τηλεφωνήματα που είχε χθες τους επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς, του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας. Φτάνοντας με τη συνδρομή των δύο τελευταίων κομμάτων τις 43 ψήφους, η Κουμουνδούρου δεν κατάφερε να ελέγξει την πρωτοβουλία των κινήσεων, παρά τη διπλή προσπάθεια τις τελευταίες ημέρες να ηγηθεί, σε επίπεδο εντυπώσεων, ενός προοδευτικού μετώπου. Εντούτοις, η Χαριλάου Τρικούπη, η οποία διατηρεί την πρωτοκαθεδρία σε επίπεδο κοινοβουλευτικής δύναμης απέκρουσε άμεσα την πίεση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, θέλοντας και με αυτόν τον τρόπο να υπογραμμίσει το ρόλο της ως αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως καταλύτη, συνάμα, πιθανών πολιτικών εξελίξεων.
Συμβούλιο «δημοκρατικής αντιπολίτευσης»
Εν τω μεταξύ, οι τηλεφωνικές γραμμές στα επιτελεία των προοδευτικών κομμάτων δεν έπαψαν χθες να χτυπούν, καθώς νέος γύρος τηλεφωνημάτων πραγματοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ, αυτή τη φορά με πρωτοβουλία του Προέδρου της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, προκειμένου να συζητηθούν οι δυνατότητες κατάθεσης πρότασης μομφής.
Δεδομένης της κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης, η Νέα Αριστερά δεν φέρεται αρνητική στο να υπάρξει και δια ζώσης συνάντηση των πολιτικών αρχηγών των προοδευτικών κομμάτων, σε μια μορφή «Συμβουλίου της δημοκρατικής αντιπολίτευσης» που θα είχε τη δυνατότητα να συζητήσει διεξοδικά τα επόμενα βήματα, με τελικό ορίζοντα την κατάθεση των πορισμάτων, στα τέλη Φεβρουαρίου.