Πολιτική

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Μπλίνκεν: Στην ατζέντα η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και ο πόλεμος σε Ουκρανία και Γάζα

Ένα ακόμη βήμα που επισφραγίζει το υψηλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και θέτει τις βάσεις για τα επόμενα βήματα της Στρατηγικής Σχέσης των δυο χωρών ,αποτελεί ο 5ος Γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου που πραγματοποιείται σήμερα στην Ουάσιγκτον υπο την προεδρία των Υπουργών Εξωτερικών Α.Μπλίνκεν και Γ.Γεραπετρίτη.

Οι δυο υπουργοί θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ όπου θα εξετασθεί όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων καθώς και τα περιφερειακά ζητήματα με έμφαση στον πόλεμο της Γάζας και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Στις συνομιλίες αναμένεται να επιβεβαιωθεί και από αμερικανικής πλευράς ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας ως σταθεροποιητικού παράγοντα και αξιόπιστου εταίρου σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις από επικίνδυνες περιφερειακές συγκρούσεις και αντιπαλότητες.

Η συνάντηση αυτή ακολουθεί την επίσκεψη του Α.Μπλίνκεν στα Χανιά και τις συνομιλίες που είχε εκεί με τον πρωθυπουργό Κυρ.Μητσοτάκη αλλά και την επιστολή του επικεφαλής της Αμερικανικής Διπλωματίας προς τον πρωθυπουργό πριν δυο εβδομάδες με την οποία ανέδειξε την σημασία των διμερών σχέσεων ,ανακοινώνοντας συγχρόνως ένα πακέτο δωρεάν η χρηματοδοτούμενης στρατιωτικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Η επιστολή αυτή στάλθηκε ταυτόχρονα με την υποβολή στο Κογκρέσο προς έγκριση της πώλησης των F-35 προς την Ελλάδα, η οποία καθώς εκπνέει η προθεσμία για υποβολή τυχόν ενστάσεων των 15 ημερών στις 11 Φεβρουαρίου θα λάβει και τυπικά έγκριση ,δίνοντας έτσι το «σύνθημα» για την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για την διαμόρφωση της σύμβασης πώλησης των μαχητικών 5ης Γενιάς στην Ελλάδα.

Μετά την συνάντηση τους οι δυο υπουργοί θα κηρύξουν την έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου με διευρυμένες αντιπροσωπείες στις οποίες συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς και οι υφυπουργοί εξωτερικών Αλ.Παπαδοπούλου και Κ.Φραγκογιάννης και εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας και Ενέργειας και άλλων φορέων. Ο Στρατηγικός Διάλογος καλύπτει ένα ευρύ φάσμα καθώς στην ατζέντα περιλαμβάνονται οι Περιφερειακές Εξελίξεις, η Άμυνα και Ασφάλεια, οι Ανθρωπιστικές προκλήσεις και η Ετοιμότητα για την Αντιμετώπιση Καταστροφών, η Ενέργεια και το Περιβάλλον, η Εφαρμογή του Νόμου και η Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, το Εμπόριο και οι Επενδύσεις, οι Δεσμοί μεταξύ των δύο Λαών.

Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών θα πραγματοποιήσουν κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο, ενώ θα διεξαχθεί τελετή υπογραφής , της πράξης προσχώρησης της Ελλάδας στις Συμφωνίες διαστημικής συνεργασίας «Artemis» παρουσία του διευθυντή της NASA Μπιλ Νέλσον και του προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος καθηγητή Ιωάννη Δαγκλή.

Ο Υπουργός εξωτερικών Γ.Γεραπτρίτης θα έχει σήμερα και συζήτηση στο Wilson Center με τον πρώην υπουργό εξωτερικών Τζον Κέρυ που έχει ορισθεί ως προεδρικός απεσταλμένος για την Κλιματική αλλαγή ,ενώ αργότερα θα ο Έλληνας υπουργός θα είναι επίσημος προσκεκλημένος ομιλητής στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου Georgetown με τίτλο “Προκλήσεις και ευκαιρίες: Το μέλλον της Ευρώπης, σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Ελλάδας στο παγκόσμιο στερέωμα”. Έχει ενδιαφερον οτι την Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση του FDD στην Ουάσιγκτον με θέμα «Ανατολική Μεσόγειος σε σταυροδρόμι» στο οποίο ομιλητές θα είναι η υφυπουργός εξωτερικών Αλ.Παπαδοπούλου και ο Αμερικανός βοηθός υπουργός εξωτερικών για την Ενέργεια και πρωην πρέσβης στην Ελλάδα Τ.Πάγιατ.

Ο Γ.Γεραπετρίτης την Δευτέρα θα έχει συνάντηση στην Νέα Υόρκη στην έδρα του ΟΗΕ με τον Γ.Γ. Α.Γκουτιέρες οπου στο τραπέζι θα βρεθεί τοσο το κυπριακό ενοψει των προσπαθειών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ,αλλά και οι πρωτοβουλίες για την ανθρωπιστική κρίση στην Γάζα ενώ ο Υπουργός εξωτερικών θα έχει σειρά συναντήσεων και επαφών με γεωγραφικές ομάδες χωρών μελών του ΟΗΕ για την προώθηση της Ελληνικής υποψηφιότητας για το ΣΑ του ΟΗΕ στην διετία 2025-2026.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική