Πολιτική

Συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν: Δεν χρειαζόμαστε τρίτους για να συνεχίσουμε τον διάλογο – Προβλέπω ήρεμο καλοκαίρι στο Αιγαίο

Ο Τούρκος πρόεδρος προέβλεψε «ήρεμο καλοκαίρι» στις δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες – Πιεσμένος από από την προβληματική σχέση του με την νέα Διοίκηση των ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Τουρκίας έδειξε να συναινεί στην ανάγκη για ένα ήσυχο καλοκαίρι στο Αιγαίο

Να συνεχιστεί χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι στη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο διάλογος, ώστε να επιτευχθούν βήματα προς τη θετική ατζέντα. Ο κ. Ερντογάν τόνισε επίσης, ότι ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να μην μεσολαβούν τρίτοι στον μεταξύ τους διάλογο και να γίνεται απευθείας μεταξύ των δύο πλευρών.

«Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τον μηχανισμό διαλόγου και να κάνουμε πιθανά βήματα για μια θετική ατζέντα. Του είπα ότι δεν υπάρχει λογος να μπαίνουν τρίτοι ανάμεσα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά, ο Ερντογάν είπε: «Ένα ένα να αρχίσουμε να καθαρίζουμε το τραπέζι. Αυτό το τραπέζι δεν πρέπει να είναι τραπέζι προβλημάτων, αλλά λύσεων».

Η συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν και τα ελληνοτουρκικά

Το παγοθραυστικό «Μπάιντεν» έσπασε τους πάγους στο Αιγαίο και φέρνει «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο: Πιεσμένος από την ανάγκη να βρει μία διευθέτηση των διαφορών του με τις ΗΠΑ, σε μία κίνηση τακτικής, ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να προχωρήσει σε μία «επίθεση φιλίας» προς την Ελλάδα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ατμόσφαιρα στις διμερείς σχέσεις, μιας και οι τουρκικές διεκδικήσεις παραμένουν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δημοσιοποιήσει την τακτική του εν όψει της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη λίγες ώρες νωρίτερα, όταν μίλησε σε εκδήλωση του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ, λίγο πριν από την σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Ξεχνώντας» τις προαναγγελίες των προηγούμενων ημερών για επανέναρξη των ερευνών και των γεωτρήσεων σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, ο πρόεδρος της Τουρκίας έφτασε να χαρακτηρίσει «σύμμαχο χώρα» την Ελλάδα, τονίζοντας μάλιστα πόσο θετικό είναι για «την σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή», η επανέναρξη των συνομιλιών Τουρκίας – Ελλάδας για την επίλυση των διμερών διαφορών.

Η ελληνική πλευρά δεν προσήλθε με ψευδαισθήσεις στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας. Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε φροντίσει να στείλει το μήνυμα , μέσω της συνέντευξης στο France 24 , λέγοντας ότι πρέπει οι δυο πλευρές να μάθουν να ζουν με τις διαφορές τους. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός μίλησε για την διάθεση της χώρας μας να προωθήσει την «θετική ατζέντα» που διατυπώθηκε πρόσφατα από κοινού από τους αρμόδιους υφυπουργούς Εξωτερικών, Φραγκογιάννη και Ονάλ.

Μετά από αυτά, η διαπίστωση ότι το κλίμα στην 50λεπτη συνάντηση ήταν «θετικό» – και πάντως καλύτερο απο τις προηγούμενες φορές, μάλλον δεν προκαλεί έκπληξη. Στα 50 λεπτά που διήρκεσε το «περίπου» τετ α τετ των δύο ηγετών ( λόγω της συμμετοχής ως «διερμηνέα» του βασικού συμβούλου του Ερντογάν , Ιμπραήμ Καλίν, που οδήγησε στην παρουσία και της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή) δεν τέθηκαν τόσο τα κύρια ζητήματα που χωρίζουν παραδοσιακά τις δύο χώρες, όπως η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ ( πέρα από τις αναφορές ότι η λύση για αυτά πρέπει να αναζητηθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου) αλλα προβλήματα όπως το προσφυγικό και ο τουρισμός.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με την Τουρκία, εφόσον δεν επαναληφθούν οι γνωστές προκλήσεις όπως συνέβη στον Έβρο το Μάρτιο του 2020, με την προσπάθεια της Άγκυρας να προκαλέσει μία «απόβαση μεταναστών», μέσω του ποταμού.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα ήταν «ένδειξη καλής θέλησης» αν δεχόταν η Τουρκία τους 1.450 μετανάστες, των οποίων τα αιτήματα ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα από τις ελληνικές Αρχές. Το ελληνικό αίτημα για τις επιστροφές εκκρεμεί από τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ χωρίς αποτέλεσμα ήταν και η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

You may also like