Πολιτική

Συνάντηση Μητσοτάκη-Κόντε: Συμμαχία Ελλάδας-Ιταλίας για μεταναστευτικό και οικονομία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα «δοκιμάζεται από ένα τεράστιο φορτίο» μεταναστευτικών ροών - Ο πρωθυπουργός έθεσε στον Τζουζέπε Κόντε και την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο

Το μεταναστευτικό και η οικονομική συνεργασία ήταν τα δύο βασικά θέματα που συζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Ρώμη.

Από την ιταλική πρωτεύουσα, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα «δοκιμάζεται από ένα τεράστιο φορτίο» μεταναστευτικών ροών και παραδέχθηκε ξεκάθαρα ότι το διαρκώς αυξανόμενο αυτό φορτίο είναι πολλαπλάσιο των δυνατοτήτων της Ελλάδας να διαχειριστεί τις ανθρώπινες ροές.

Μιλώντας μπροστά στους Ιταλούς που αντιμετωπίζουν το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα από την ανεξέλεγκτη μετανάστευση, ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στην υποχρέωση των άλλων χωρών της ΕΕ να επιδείξουν αλληλεγγύη.

«Ως "ακριτικό" κράτος, η χώρα μου καταβάλλει κάθε προσπάθεια να ανταπεξέλθει. Δεν μπορεί όμως, ούτε πρέπει, να επωμιστεί μόνη της κάτι που αποτελεί κατ’ ουσίαν ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στη συζήτηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό εξετάστηκαν τρόποι για να αναβαθμιστεί η συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών στο μεταναστευτικό με κοινές πολιτικές, για παράδειγμα, στο θέμα των άμεσων επιστροφών στις πατρίδες τους όλων εκείνων που δεν δικαιούνται άσυλο. Κατά πληροφορίες ο κ. Κόντε συμφώνησε πως το μεταναστευτικό – προσφυγικό αποτελεί πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή διαχείριση, προσθέτοντας ότι οι επιστροφές και ο διαμοιρασμός αποτελούν στοιχεία-πυλώνες για ιταλική κυβέρνηση.

Εκτός από το μεταναστευτικό και την οικονομική συνεργασία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στον Τζουζέπε Κόντε και την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο εξηγώντας ότι οδηγεί σε αδιέξοδο και αυξάνει «την πιθανότητα ενός ατυχήματος».

«Από την πλευρά μας, τηρούμε μια στάση αυτοσυγκράτησης προασπίζοντας, όμως, σταθερά την κυριαρχία και τα εθνικά μας δικαιώματα, που απορρέουν από τις συνθήκες και από το Διεθνές Δίκαιο» είπε ο πρωθυπουργός, αναδεικνύοντας την τουρκική προκλητικότητα και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου η ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ENI έχει λάβει άδεια για την διεξαγωγή ερευνών για φυσικό αέριο.

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Ρώμη διήρκεσε λιγότερο από πέντε ώρες, ήταν όμως εστιασμένη και προσεκτικά προετοιμασμένη στην διμερή οικονομική συνεργασία.

«Όπως γνωρίζεις αγαπητέ Giuseppe, η χώρα μου ύστερα από μία δεκαετή οικονομική δοκιμασία, βρίσκεται, ήδη, σε τροχιά ανάπτυξης. Και θέλω να παροτρύνω τις πολλές, δυναμικές ιταλικές επιχειρήσεις, που ξέρω ότι ενδιαφέρονται, να εμπιστευτούν, να επενδύσουν στη νέα ελληνική οικονομική πραγματικότητα» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Ιταλό ομόλογό του κάνοντας ειδική αναφορά στο γεγονός ότι η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, ενδείκνυται για πολλές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, joint ventures, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η Ιταλία είναι σήμερα ο πρώτος προορισμός για τις ελληνικές εξαγωγές. Ο κ. Κόντε κάλεσε τις ιταλικές επιχειρήσεις να λάβουν υπόψη τους τις ευκαιρίες συνεργασίας που παρουσιάστηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη της ηγεσίας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων της Ιταλίας στην Αθήνα και πρόσθεσε πως ήδη φαίνονται τα αποτελέσματα της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης να σταθεροποιήσει την οικονομική ανάκαμψη, με την προοπτική να ακολουθήσει άνοιγμα επενδυτικων ροών.

Ελληνοιταλική συνεργασία για θέματα ενέργειας

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για την επικείμενη ολοκλήρωση του TAP, ο οποίος θα μεταφέρει προς την Ευρώπη αζερικό φυσικό αέριο περνώντας από την Ιταλία, καθώς και για τα υπό σχεδιασμό σημαντικά ενεργειακά εγχειρήματα όπως ο EastMed.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, συνυπέγραψε με τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας Stefano Patuanelli συμφωνία συνεργασίας (Memorandum of Understanding) για θέματα ενέργειας.

Στο κείμενο της συμφωνίας υπογραμμίζεται ότι οι σχέσεις των δύο χωρών στον κλάδο της ενέργειας είναι ήδη στενές, κάτι που αποτυπώνεται -μεταξύ άλλων- στην παρουσία της ιταλικής Snam (κύριου εταίρου της κοινοπραξίας SENFLUGA) ως μετόχου πλειοψηφίας του ΔΕΣΦΑ, την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση υψηλής τάσης Ελλάδας-Ιταλίας καθώς και τη συνεργασία μεταξύ των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ελλάδας και Ιταλίας (ΑΔΜΗΕ και Terna αντίστοιχα) για τη δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, Ελλάδα και Ιταλία δεσμεύθηκαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία ενός ισχυρού ενεργειακού κόμβου στην περιοχή της Μεσογείου. Η συμφωνία που υπογράφηκε προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σύσφιξη της συνεργασίας για την υλοποίηση των πολιτικών των Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα, την αναβάθμιση της υφιστάμενης υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας και την προώθηση μέτρων για την εναρμόνιση της θεμελιώδους αρχιτεκτονικής των αγορών ενέργειας των δυο κρατών.

Παράλληλα η συμφωνία προωθεί τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας (προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης ΑΠΕ και της παραγωγής βιοκαυσίμων από απόβλητα), την υποστήριξη της κατασκευής υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Ελλάδα, την προώθηση της υλοποίησης των «έξυπνων» δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και τις υποδομές ηλεκτροκίνησης.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική