Πολιτική

Συνέδριο ΝΔ – Μενδώνη: «Ο πολιτισμός είναι ο τέταρτος πυλώνας της βιώσιμης ανάπτυξης»

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στην ομιλία του ήταν σαφής, το δίλημμα είναι καθήλωση ή εξέλιξη, πρόοδος ή οπισθοδρόμηση», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού 

«Η απάντηση είναι για όλους εμάς μονόδρομος. Δεν επιτρέπουμε στις δυνάμεις της συντήρησης, της ιδεοληψίας, της στρεβλής ανάγνωσης και αλλοίωσης της ιστορίας να εμποδίσουν την εξέλιξη και την πρόοδο της πατρίδας και της κοινωνίας μας» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού μιλώντας στο 14ο Συνέδριο της ΝΔ.

«Από τον Ιούλιο του 2019 εκπονήσαμε ένα ξεκάθαρο και διεξοδικό σχέδιο για τη χώρα και τον πολιτισμό. Προτεραιότητά μας, η ανάδειξη δημόσιων πολιτικών με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής των πολιτών, στην πολιτιστική επιχειρηματικότητα, την οικονομική ανάπτυξη.

Μιλήσαμε για την ανάγκη ολοκλήρωσης σημαντικών έργων του πολιτισμού που λίμναζαν και καρκινοβατούσαν για χρόνια, όπως η Εθνική Πινακοθήκη, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Αρχαιολογικό κτηματολόγιο που είναι πολύτιμο εργαλείο πολιτών και επενδυτών. Ολοκληρώθηκαν» είπε.

Κάνοντας έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου στον πολιτισμό, η κ. Μενδώνη μίλησε για την αποκατάσταση και την ανάδειξη του κτήματος στο Τατόι όπου, όπως είπε, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα 75 εκατ. ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

«Η Θεσσαλονίκη αποκτά ένα υπερσύγχρονο μετρό και ένα μοναδικό σταθμό-Μουσείο, σε αντίθεση με τα εγκαταλελειμμένα σκάμματα και τους μουσαμάδες κάποιων άλλων» είπε η κ. Μενδώνη και καταλήγοντας τόνισε: «αποδεικνύουμε καθημερινά ότι ο πολιτισμός είναι ο τέταρτος πυλώνας της βιώσιμης ανάπτυξης, της οικονομικής, της κοινωνικής, της περιβαλλοντικής, της πολιτιστικής ανάπτυξης που εγγυάται μόνο η ΝΔ, μόνο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πάντα αυτοδύναμη και ισχυρή».

Αναλυτικά η ομιλία της 

Φίλοι και φίλες, είναι για μένα πραγματικά μεγάλη τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ απέναντί σας, απέναντι στην καρδιά της Νέας Δημοκρατίας.

Στην ομιλία του χτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής: “Το δίλημμα είναι καθήλωση ή εξέλιξη, πρόοδος η οπισθοδρόμηση”. Η απάντηση είναι για όλους εμάς προφανώς μονόδρομος. Δεν επιτρέπουμε στις δυνάμεις της συντήρησης, της ιδεοληψίας, της στρεβλής ανάγνωσης και αλλοίωσης της ιστορίας, να εμποδίσουν την εξέλιξη και την πρόοδο της πατρίδας και της κοινωνίας μας.

Από τον Ιούλιο του 2019 εκπονήσαμε ένα ξεκάθαρο διεξοδικό οργανωμένο σχέδιο για τη χώρα και για τον πολιτισμό. Προτεραιότητά μας η ανάδειξη δημοσίων ρεαλιστικών πολιτικών, με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής των πολιτών, στην πολιτιστική επιχειρηματικότητα, στην οικονομική ανάπτυξη.

Ήδη από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης μιλήσαμε για την ανάγκη ολοκλήρωσης σημαντικών έργων του πολιτισμού, που λίμναζαν και καρκινοβατούσαν για χρόνια, όπως η Εθνική Πινακοθήκη, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο, ένα πολύτιμο εργαλείο εξυπηρέτησης πολιτών και επενδυτών. Ολοκληρώθηκαν.

Αναφερθήκαμε στην ανάγκη υλοποίησης νέων μεγάλων έργων πολιτισμού, με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο, όπως η αποκατάσταση και η ανάδειξη του κτήματος στο Τατόι. Σήμερα στο Τατόι είναι σε εξέλιξη έργα 75 εκατομμυρίων ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

Αναφερθήκαμε στην αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με την επέκτασή του. Ένα οραματικό και εμβληματικό έργο που παρακολουθεί προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το οποίο συμβάλλει στην αναγέννηση και αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Το έργο έχει πια δρομολογηθεί.

Αναφερθήκαμε στη δημιουργία του Μουσείου Ελαίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά, ένα μουσείο εμβληματικό για μια χώρα ναυτική σαν την Ελλάδα. Σήμερα έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης, ολοκληρώθηκαν οι μελέτες, το έργο δημοπρατείται με προϋπολογισμό 70 εκατομμύρια και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Δεσμευτήκαμε για μεταρρυθμίσεις, τις οποίες κάναμε. Μετασχηματίσαμε το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων σε έναν Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, που ήδη αποδίδει έσοδα στην εθνική οικονομία.

Δεσμευτήκαμε για τη σύνδεση του πολιτισμού με την οικονομική ανάπτυξη και την εξωστρέφεια, για την ενίσχυση της συνεργασίας του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, για πλήρη αξιοποίηση της συνεργασίας με τα κοινωφελή ιδρύματα και την κοινωνική εταιρική ευθύνη αλλά και τη συμβολή του τομέα του πολιτισμού στη συνολική ανάταξη της χώρας.

Το κάνουμε, αξιοποιούμε τη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για πρώτη φορά στον τομέα του πολιτισμού με κριτήρια και όρους που θέτει το δημόσιο και ήδη έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ξεπεράσαμε τις ιδεοληπτικές αγκυλώσεις για την εργαλειοποίηση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς σε μεγάλα επενδυτικά έργα με κορυφαίο το έργο στο Ελληνικό. Απεμπλέξαμε το έργο μέσα σε ελάχιστους μήνες.

Αλλά και σε δημόσια έργα μείζονος σημασία με κορυφαίο το ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης. Το σύνθημα «και αρχαία και ΜΕΤΡΟ» το υλοποιεί αυτή η Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Θεσσαλονίκη αποκτά ένα υπερσύγχρονο ΜΕΤΡΟ και ένα μοναδικό σταθμό μουσείο σε αντίθεση με τα εγκαταλελειμμένα σκάμματα και τους μουσαμάδες κάποιων άλλων.

Σε όλη την επικράτεια εκτελούμε εκατοντάδες έργα πολιτισμού με προϋπολογισμό που ξεπερνούν το 1 δις. Έργα τα οποία δημιουργούν περίπου 4000 θέσεις εργασίας.
Από τον Ιούλιο του 2019 αυξήσαμε τις εντάξεις των έργων πολιτισμού σε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα κατά 110% σε σχέση με την πενταετία 2015-2019 αυξάνοντας τις εισροές πόρων κατά 180%.

Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης των έργων σε όλη την Ελλάδα επιταχύνεται και αυτά φαίνονται πια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων, το Ξενοκράτειο Μουσείο στο Μεσολόγγι, το νέο Μουσείο της Βεργίνας, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αλεξανδρούπολης.

Αντίστοιχο είναι και το παραγόμενο αποτέλεσμα στο πρόγραμμα Ελλάδα 2.0. Εξασφαλίσαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης το σημαντικό ποσό για τον πολιτισμό των 600 εκατομμυρίων ευρώ, πολιτιστική κληρονομιά και σύγχρονος πολιτισμός. Ήδη τα έργα έχουν ξεκινήσει. Έργα εμβληματικά και καινοτόμα όπως το εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης στην πολιτιστική κληρονομιά.

Η ενίσχυση της ασημένιας οικονομίας και της οικονομίας των εμπειριών με προγράμματα αναβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών στους αρχαιολογικούς χώρους, στα μουσεία, στις πολιτιστικές υποδομές.

Τα τελευταία υπηρετούν την πολιτική μας για τη σύζευξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη δημιουργία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο θεσμός που δημιουργήσαμε μέσα στην πανδημία. Το «όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» γεννήθηκε μέσα στην πανδημία για να μην υπάρξει ποτέ στην Ελλάδα σιωπηλό καλοκαίρι.

Και να τονίσω και κάτι που συνήθως υποτιμάται, αυτή η Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας λόγω της πανδημίας ενίσχυσε τους επαγγελματίες του πολιτισμού με περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ. Για να μην ξεχνιόμαστε.

Δώσαμε προτεραιότητα στη συνεργασία με την τοπική και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση αλλά και με τα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα αξιοποιώντας πλήρως το εργαλείο των προγραμματικών συμβάσεων πολιτισμικής ανάπτυξης. Έτσι έχουμε 100 εκατομμύρια επιπλέον σε μικρότερα έργα τα οποία όμως ικανοποιούν πάγιες απαιτήσεις τοπικών κοινωνιών.

Εργαζόμαστε για την εξάλειψη των ανισοτήτων και την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στα πολιτιστικά αγαθά για το κοινωνικό σύνολο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εξασφάλιση πλήρους προσβασιμότητας στην Ακρόπολη. Η επίσκεψη στον Παρθενώνα ήταν ένα όνειρο χιλιάδων εμποδιζόμενων συνανθρώπων μας από όλο τον κόσμο. Το κάναμε πραγματικότητα μέσα σε 24 μήνες. Η Ακρόπολη είναι απόλυτα προσβάσιμη σε όλους.

Όπως πραγματικότητα θα κάνουμε με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον εθνικό στόχο της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα. Για αυτό εργαζόμαστε συστηματικά και αθόρυβα. Επενδύουμε στην επιστήμη κα τη διπλωματία.

Φίλοι και φίλες, για την Ελλάδα ο πολιτισμός είναι στρατηγικός αναπτυξιακός πόρος. Αποδεικνύουμε καθημερινά ότι ο πολιτισμός είναι ο τέταρτος πυλώνας της βιώσιμης ανάπτυξης, της οικονομικής, της κοινωνικής, της περιβαλλοντικής, της πολιτιστικής ανάπτυξης που εγγυάται μόνο η Νέα Δημοκρατία, μόνο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πάντα αυτοδύναμη και ισχυρή.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική