SelectedΠολιτική

Συνέντευξη Μητσοτάκη: Αισιόδοξος για το τέλος της πανδημίας, αυτοκριτικός για την «Ικαρία»

 

Εκτίμησε ότι μέχρι το Πάσχα θα αλλάξει η εικόνα, καθώς θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι περισσότεροι με υποκείμενα νοσήματα – Αναγνώρισε ότι η εικόνα με το γεύμα της Ικαρίας «πλήγωσε τους πολίτες» και δεσμεύτηκε ότι δεν θα επαναληφθεί – Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται ήταν η απάντησή του στις νέες προκλήσεις Ερντογάν

Με ισχυρές δόσεις αισιοδοξίας για το επερχόμενο τέλος της πανδημίας αλλά αυτοκριτική για το «φάουλ» της Ικαρίας και προειδοποιήσεις για τους υπουργούς που μιλούν επί παντός του επιστητού στην τηλεόραση διανθίστηκε η συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την παραμονή του νέου lockdown που ξεκινά σήμερα, Πέμπτη, στην Αττική.

«Προτίμησα να πάρουμε δραστικά μέτρα νωρίτερα για να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τα μέτρα αυτά πάλι μια ώρα αρχύτερα», είπε ο πρωθυπουργός αιτιολογώντας στον Αλέξη Παπαχελά και στον Σκάι την απόφαση για τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για το λεκανοπέδιο της πρωτεύουσας.

«Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι τις πιο πολλές φορές τα ημίμετρα δεν λειτούργησαν ουσιαστικά και η εμπειρία του Ιανουαρίου απέδειξε επίσης ότι ένα αυστηρό lockdown, όπως αυτό που κάναμε τις πρώτες 15 μέρες του Ιανουαρίου, μπορεί να συνοδεύεται στη συνέχεια με την πλήρη λειτουργία της αγοράς και των σχολείων» τόνισε ο πρωθυπουργός. Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο «αυτός ο κύκλος να πρέπει να επαναληφθεί, τουλάχιστον ακόμα μία φορά».

Το τέλος του τούνελ και τα εμβόλια
Επικαλούμενος και τα στοιχεία του ευρωπαϊκού οργανισμού για τις λοιμώξεις, ECDC, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει λοιπόν αμφιβολία ότι αν κάνουμε τη συνολική αξιολόγηση της πανδημίας «τα έχουμε πάει πολύ καλύτερα» από άλλες χώρες. Πρέπει, όμως, να περάσουμε και από αυτή τη δοκιμασία, συμπλήρωσε, ευχόμενος να είναι σύντομη. Δήλωσε, ωστόσο «εξαιρετικά αισιόδοξος» διότι, όπως είπε «δεν βλέπουμε απλά το φως στην άκρη του τούνελ, βλέπουμε το τέλος του τούνελ».

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως χρονικό ορόσημο για την αλλαγή της δύσκολης σημερινής το Πάσχα. Πιστεύω, είπε, ότι «όταν πια θα φτάνουμε στο Πάσχα, δηλαδή αρχές Μαΐου, τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά και πολύ πιο αισιόδοξα». Στήριξε δε την αισιοδοξία στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, περιγράφοντας τους στόχους που τίθενται με βάση τις συμφωνίες που έχουν γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τις φαρμακευτικές εταιρίες για τη διάθεση εμβολίων στη χώρα μας. Εκτίμησε ότι «στο τέλος Μαρτίου θα έχουμε ξεπεράσει τους 1.700.000 εμβολιασμούς» και «μέχρι το Πάσχα θα έχουμε εμβολιαστεί όλοι άνω των 60 συν κάποιοι οι οποίοι έχουν βαριά υποκείμενα νοσήματα».

«Πλήγωσε» η εικόνα της Ικαρίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε αναλυτικά για την περιοδεία του στην Ικαρία, αναγνωρίζοντας ότι ήταν λάθος το γεύμα στο σπίτι του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χριστόδουλου Στεφανάδη «Θα δεχθώ απόλυτα ότι η εικόνα η οποία παρουσιάστηκε πλήγωσε τους πολίτες και αδίκησε και την ουσία της επίσκεψης», ανέφερε, προσθέτοντας: «Αν για την Ικαρία συζητάμε αυτό και όχι τα υπόλοιπα, κάποιο λάθος έγινε. Σας διαβεβαιώνω, δεν θα επαναληφθεί».

«Θα φροντίσουμε στις επόμενες περιοδείες μας να μην υπάρχει καμία τέτοια εικόνα η οποία να δίνει και να στέλνει λάθος μήνυμα», συνέχισε: «Από τη στιγμή που η συζήτηση στην Ικαρία, αντί να πάει στις ανάγκες του νησιού πήγε εκεί, σημαίνει ότι προφανώς υπήρχε κάποιο πρόβλημα». Ο ίδιος είπε ότι καταλαβαίνει πως ίσως «ενοχλήθηκαν κάποιοι από το γεγονός ότι ένας κεντροδεξιός πρωθυπουργός πήγε στην Ικαρία» που «είναι ένα νησί με ιδιαίτερο συμβολισμό στην οποία ίσως θεωρούσαν κάποιοι ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να πάει ένας κεντροδεξιός πρωθυπουργός» επειδή η Νέα Δημοκρατία είναι τρίτο κόμμα.

Προειδοποιήσεις προς υπουργούς
Ερωτηθείς για φαινόμενα κυβερνητικής «κακοφωνίας» που παρουσιάζονται με αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «οι υπουργοί έχουν υποχρέωση να υπηρετούν την κεντρική γραμμή», «να μην προκαταλαμβάνουν αποφάσεις» και «να μην βγάζει κανείς την ουρά του απ’ έξω από το πρόβλημα». Από τη στιγμή που μια απόφαση λαμβάνεται κεντρικά, πρέπει να την υπηρετούν όλοι οι υπουργοί, είπε. «Με ενδιαφέρει πάρα πολύ σε αυτή τη συγκυρία το μήνυμα να είναι ξεκάθαρο, να μην υπάρχει σύγχυση και ό,τι φαινόμενα κακοφωνίας υπήρχαν να διορθώνονται, είτε εν τη γενέσει τους ή ακόμα καλύτερα να προλαμβάνονται», κατέληξε.

Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται
Ο πρωθυπουργός απέφυγε να κλιμακώσει την ένταση που δημιούργησε τις τελευταίες ημέρες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η εμπειρία μού λέει ότι αυτός ο οποίος οξύνει συνήθως δεν έχει το δίκιο με το μέρος του», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. « Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στις θέσεις μας», συμπλήρωσε. Και όταν του τέθηκαν υπόψη οι απειλητικές δηλώσεις Ερντογάν για τους «τρελούς Τούρκους», απάντησε: «Τα έχουμε ξαναδεί αυτά. Η τρέλα δεν μας οδηγεί πουθενά. Η Ελλάδα δεν δέχεται απειλές, δεν απειλείται, δεν εκβιάζεται από κανέναν. Θεωρώ ότι ήταν μία ρητορική έξαρση της στιγμής, εξάλλου τα έχω ξανακούσει αυτά, τα “δεν θα μιλήσουμε” μετά “θα μιλήσουμε” και μετά “μπορεί να μιλήσουμε” και κάποια στιγμή θα μιλήσουμε, δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Αλλά αμφιβάλλω ότι αυτή τη στιγμή οι συνθήκες είναι ακόμα ώριμες για μια τέτοια συνάντηση».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected