«Γελοίο» χαρακτηρίζει ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, «το να πιστεύει κάποιος ότι ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων μπορεί να δημιουργήσει θαλάσσια ζώνη»
Την τακτική των προκλήσεων συνεχίζει η Τουρκία, παρά το γεγονός ότι είναι σε εξέλιξη πολιτικές διαβουλεύσεις στην Άγκυρα μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.
Συγκεκριμένα ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τσαγατάι Ερτσιγές, ανήρτησε χάρτη που απεικονίζει το Καστελόριζο και την αντικείμενη τουρκική ακτή και προέβη σε ένα προκλητικό σχόλιο μέσω Twitter.
«Το να πιστεύεις ότι ένα μικρό νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που βρίσκεται δύο χιλιόμετρα μακριά από την Τουρκία και 570 χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα, μπορεί να δημιουργήσει θαλάσσια ζώνη 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι γελοίο», γράφει χαρακτηριστικά.
Believeing that a tiny island of 10 km2, located 2km away from Turkey and 570km away from Greece can create 40.000 km2 maritime zone in the East Mediterranean is ridiculous. https://t.co/Q0Os8GiZi0
— Çağatay Erciyes 🇹🇷 (@CErciyes) January 9, 2020
Ο Τούρκος αξιωματούχος μάλιστα σε δεύτερη ανάρτησή του απαντώντας σε άλλο χρήστη του Twitter, υποστηρίζει ότι δεν είναι δική του άποψη, αλλά πρόκειται για μια κοινή ορολογία που που έχει βάση στο διεθνές δίκαιο.
“Wrong Side of the Median Line”. Sorry it is not a personal opinion. It is a terminology / common language used by and before ICJ according to international law to identify the situation of such islands in maritime boundary delimitation. Check out some examples below: pic.twitter.com/thYaZtLbHr
— Çağatay Erciyes 🇹🇷 (@CErciyes) January 10, 2020
Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα, στο πλαίσιο τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, αντιπροσωπείες των δύο χωρών με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, τον πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, τον πρέσβη Σεντάτ Ονάλ, θα συναντηθούν στην Άγκυρα. Οι συνομιλίες θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.