Ο Κύπριος Πρόεδρος ενημέρωσε τους ομολόγους του για το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Κύπρος εξαιτίας των πολύ αυξημένων μεταναστευτικών ροών – Το ποσοστό αιτούντων άσυλο ή ήδη κατόχων καθεστώτος προστασίας, φτάνει το 4,4% του πληθυσμού της Κύπρου
Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης «ενημέρωσε τους ομολόγους του για το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Κύπρος εξαιτίας των πολύ αυξημένων μεταναστευτικών ροών, που για πολύ καιρό τώρα, έχουν καταστήσει την Κυπριακή Δημοκρατία, με διαφορά το πρώτο σε αριθμό αιτήσεων πολιτικού ασύλου κράτος μέλος της ΕΕ κατ’ αναλογία πληθυσμού».
Επίσης «επεσήμανε, πως σήμερα, το ποσοστό αιτούντων άσυλο ή ήδη κατόχων καθεστώτος προστασίας, φτάνει το 4,4% του πληθυσμού της Κύπρου, όταν την ίδια ώρα το ποσοστό αυτό κατ’ αναλογία πληθυσμού, δεν ξεπερνά το 1% στα υπόλοιπα κράτη μέλη πρώτης γραμμής» προσέθεσε ο Μάριος Πελεκάνος.
Σημείωσε επιπροσθέτως, ότι ο Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε «ότι η συντριπτική πλειοψηφία των προσώπων που αιτούνται άσυλο στην Κύπρο, αφορούν σε πρόσωπα από ασφαλείς χώρες προέλευσης, τα οποία έφθασαν στα κατεχόμενα από την Τουρκία και από εκεί οδηγήθηκαν σε σημεία κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός από όπου ακολούθως πέρασαν παράνομα στις ελεύθερες περιοχές».
Σύμφωνα με τη δήλωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου ο κ. Αναστασιάδης «αναφέρθηκε ακόμα στην πρόσφατη επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία περιέγραψε τη δραματική κατάσταση στην Κύπρο και την αφόρητη πίεση που δέχεται το κράτος και οι υπηρεσίες Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς και τι απαιτείται από πλευράς ΕΕ προς άμβλυνση του προβλήματος».
Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι είναι «εξαιρετικής σημασίας» η εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό και απέναντι στην Κύπρο.