Παράταση των μέτρων στήριξης ζήτησε από την ΕΕ ο Μητσοτάκης – Αδιέξοδο για τον ευρωπροϋπολογισμό – Αποφασισμένη η ΕΕ για ορθή κατανομή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού – Πιθανόν τον Δεκέμβριο η αδειοδότηση των εμβολίων
To πακέτο ανάκαμψης και ειδικότερα τo κράτος δικαίου απασχόλησαν τους ηγέτες της ΕΕ κατά την έναρξη της χθεσινής τηλεδιάσκεψης των 27, πριν περάσουν στο ζήτημα του κορωνοϊο, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει οτι τo όποιο άνοιγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες ενόψει των χριστουγεννιάτικων εορτών θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με μεγάλη προσοχή.
Το αγκάθι του βέτο
Ωστοσο το βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας είναι πιθανό να καθυστερήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε κονδύλια της ΕΕ σε μια στιγμή που το μπλοκ των 27 εθνών βρίσκεται αντιμέτωπο με δεύτερο κύμα της πανδημίας.
«Εκατομμύρια επιχειρήσεις περιμένουν απάντηση» ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι «αυτό το πακέτο είναι απαραίτητο για την οικονομική μας ανάκαμψη» και πως πρέπει να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν. «Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «η πλειοψηφία συμφώνησε με τον συμβιβασμό».
Καθησυχαστική η Μέρκελ για το βέτο
Από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σημείωσε: «Υπάρχει συναίνεση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, αλλά όχι για τον μηχανισμό του κράτους δικαίου». Αναφερόμενη στο βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το σχέδιο ανάκαμψης από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας η Μέρκελ εμφανιστηκε καθησυχατική :«Δεν υπάρχει ακόμη λόγος ανησυχίας». Ωστοσο η καγκελάριος, προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το τρέχον εξάμηνο, απέφυγε να εξηγήσει πώς σκοπεύει να πείσει τις δύο χώρες να συμβιβαστούν, αναγνώρισε πάντως ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα μπορέσει την επόμενη εβδομάδα να ψηφίσει τον προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027, όπως ήταν προγραμματισμένο. Η ίδια ωστόσο θεωρεί, όπως είπε, «πραγματικά πολύ καλή» την συμφωνία που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι για την αναθεώρηση του θέματος που αφορά το κράτος δικαίου, αλλά δεν θέλησε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το εάν και πώς θα μπορούσε να υπαναχωρήσει στις απαιτήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.
Περιορίστηκε να πει ότι η κατάσταση «δεν προκαλεί ανησυχία ακόμη» και ότι η γερμανική προεδρία θα εκθέσει όλες τις πιθανές επιλογές για λύση στο θέμα. «Δεν υπάρχει γρήγορη λύση. Θα εργαστούμε σοβαρά και σκληρά», επέμεινε.
Παράταση των μέτρων ζήτησε ο Μητσοτάκης
Στο μέτωπο της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι τα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών θα πρέπει να παραταθούν ώστε να καλύψουν το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ηγέτες της ΕΕ ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που υπέβαλαν το προσχέδιο για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του Tαμείου Aνάκαμψης, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τις δυσκολίες που έχουν προκύψει για την οριστική έγκριση του σχεδίου που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι.
Υπενθυμίζεται ότι ο κοινοτικός προϋπολογισμός της επόμενης επταετίας ύψους 1,1 τρισ. ευρώ και το σχέδιο ανάκαμψης με κονδύλια 750 δισ. ευρώ πρέπει να συμφωνηθούν ομόφωνα μεταξύ των «27». Εντούτοις, η Ουγγαρία και η Πολωνία θέτουν «βέτο» λόγω του μηχανισμού περί «κράτους δικαίου» που προϋποθέτει για εκταμίευση κονδυλίων σεβασμό σε αρχές όπως η διάκριση των εξουσιών.
Κατάθεση σχεδίων για τον εμβολιασμό και περιορισμό μέτρων
Αναφορικά με τον κορωνοϊό τα ζητήματα που τέθηκαν, όπως ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ, ήταν τα τεστ, ο εμβολιασμός, η άρση των περιορισμών και ο συντονισμός.
Σχετικά με τις εξελίξεις για το εμβόλιο κατά της Covid-19, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε λόγο για «ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Future vaccines are within reach. So we need to be ready.
Member states & @EU_Commission have already finalised purchase agreements.
Now we need to work on logistical challenges & clearly communicate the value of vaccines. #EUCO pic.twitter.com/s7mEXvmTiP
— Charles Michel (@eucopresident) November 19, 2020
«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μας λέει ότι η υπό όρους αδειοδότηση κυκλοφορίας, που είναι το πρώτο βήμα για να βγουν στην αγορά τα εμβόλια της BioNTeck και της Moderna, θα μπορούσε να συμβεί νωρίς το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου, εάν όλα προχωρήσουν τώρα χωρίς κανένα πρόβλημα» τόνισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Συμπλήρωσε, επίσης, ότι «εργαζόμαστε σε μία εκστρατεία εμβολιασμού για να στηρίξουμε τα κράτη μέλη στο ζήτημα της επικοινωνίας, αναφορικά με τη σημασία των εμβολίων».
Good discussion with leaders. The @EU_Commission is broadening its vaccines portfolio, with discussions ongoing with Moderna & Novavax.
We will continue coordinating our efforts to keep citizens informed on vaccination & safe.https://t.co/vUMEQjWFT6
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) November 19, 2020
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παράσχουν τα σχέδιά τους για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά του κορωνοϊού, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. «Οι προτεραιότητες εμβολιασμού είναι παρόμοιες στα περισσότερα κράτη μέλη, πρώτα το ιατρικό προσωπικό και μετά τα ευάλωτα άτομα», είπε σε συνέντευξη Τύπου μετά την τηλε- συνάντηση με τους ηγέτες της ΕΕ.
Κατά την τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός μεταξύ των κρατών της ΕΕ σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα όπως και οι υπόλοιπες χώρες βρίσκεται ενώπιον μιας διαρκώς μεταβαλλόμενης κατάστασης.
Σχετικά με τη συζήτηση που αφορά τον συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις διαγνωστικές εξετάσεις, με έμφαση στις ταχείες εξετάσεις αντιγόνου (rapid test), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε ότι η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες χώρες στην ΕΕ που ενέταξε τα rapid tests στη στρατηγική της.
Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε από τον πρωθυπουργό και τους άλλους ηγέτες στα θετικά νέα για την ανάπτυξη αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων και τονίστηκε η αποφασιστικότητα της ΕΕ για συντονισμένη δράση και ορθή κατανομή των εμβολίων μετά από την έγκρισή τους από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.
Η προκλητικότητα της Τουρκίας
Το ζήτημα της Τουρκίας θα τεθεί στην Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, δήλωσε κατηγορηματικά η καγκελάριος Μέρκελ.
Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την επιδίωξη της Τουρκίας για εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο, δήλωσε χθες το βράδυ η Γερμανίδα καγκελάριος.
“Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν με τον τρόπο που όλοι ευχόμασταν”, είπε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ.