Έξι μέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής εντείνονται οι διεργασίες στη διπλωματική σκακιέρα – «Δεν αρκούν τα λόγια» διαμηνύει η ελληνική πλευρά
Έξι μέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν προβληματίζονται μόνο για την διστακτικότητα της Γερμανίας απέναντι στις κυρώσεις προς την Άγκυρα, αλλά και για την αποτελεσματικότητα που θα έχει μια τέτοια απόφαση.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει πολλές φορές ότι η απειλή των κυρώσεων λειτουργεί πιο αποτελεσματικά από τις ίδιες τις κυρώσεις, ωστόσο οδεύοντας προς την Σύνοδο επαναλαμβάνει ότι δεν αρκούν τα λόγια αλλά οι πράξεις.
Από την πλευρά της η Άγκυρα έχει κάνει κάποιες κινήσεις «κατευνασμού», όπως η απόσυρση του Ορούτς Ρέις, ωστόσο τόσο ο Ερντογάν όσο και επιφανή στελέχη του καθεστώτος του επιμένουν σε μια επιθετική ρητορική- επιχειρώντας παράλληλα να καταστήσουν την Ελλάδα υπεύθυνη για το γεγονός ότι δεν έχουν ξεκινήσει οι διερευνητικές επαφές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει ήδη θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το ζήτημα των κυρώσεων και του εμπάργκο όπλων, επιλέγει μαζί με την αποστολή ευθύβολων μηνυμάτων προς πάσα κατεύθυνση και την γραμμή της «διαρκούς» επικοινωνίας με ομολόγους του και κορυφαίους «παίκτες» της Κομισιόν. Στόχος του είναι, μέχρι την Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη να έχει εξασφαλιστεί μέσω των επαφών ένα πλαίσιο συμφωνίας των Ευρωπαίων για την αντιμετώπιση της προσχηματικής αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει συζητήσει αναλυτικά με την ηγεσία της Κομισιόν και του ευρωκοινοβουλίου, ενώ η ανταλλαγή απόψεων με τον Γάλλο πρωθυπουργό, Εμανουέλ Μακρόν λέγεται ότι έγινε σε κλίμα κατανόησης των ελληνικών θέσεων. Μάλιστα οι τοποθετήσεις της πολιτικής ηγεσίας της Γαλλίας δίνουν την αίσθηση στο Μέγαρο Μαξίμου ότι σημαντικές δυνάμεις της Ευρώπης αντιλαμβάνονται πλέον ότι η αλλαγή στην συμπεριφορά της Τουρκίας είναι προσχηματική και αυτή καταγράφεται συνήθως όταν πλησιάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Οι προσχηματικές ενέργειες αποκλιμάκωσης της Τουρκίας λίγο πριν από τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια για να αποφύγει τις κυρώσεις, έχουν κοντά ποδάρια και δεν πείθουν πλέον κανέναν», εκτιμά κυβερνητικό στέλεχος χαρακτηρίζοντας θετικά τα μηνύματα αντίδρασης και άλλων χωρών της Ευρώπης. Το γεγονός πάντως ότι δεν έχουν ακόμη προκύψει πληροφορίες για ενδεχόμενη επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ δείχνει τις επιφυλάξεις της Γερμανίας τις οποίες ανάδειξε με πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. «Δεν καταλαβαίνω πραγματικά την απροθυμία της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει την τεράστια δύναμη της οικονομίας της για να δώσει ένα σαφές παράδειγμα σε χώρες που πρέπει να υπακούσουν στο διεθνές δίκαιο», είχε δηλώσει στο POLITICO ο κ. Δένδιας συμπληρώνοντας με νόημα το «ερώτημα» γιατί η Ελλάδα θα έπρεπε ακόμη και να θέσει το ζήτημα στο Βερολίνο «αντί η Γερμανία να συνειδητοποιήσει από μόνη της, από τους ελέγχους και τις ισορροπίες του δικού της συστήματος, ότι αυτό δεν είναι συμβατό με τον ρόλο της στην Ευρώπη».
«Έχουμε καταστήσει σαφές πως δεν νοείται να μην βρεθεί η Τουρκία αντιμέτωπη με συνέπειες εάν συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες. Και πιστεύω πως αυτό είναι πλέον σαφές σε όλους τους παράγοντες που ενδιαφέρονται για αυτή τη γωνιά του κόσμου», λέει χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός λίγα 24ωρα πριν το καθοριστικής σημασίας για την χώρα μας Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Με αφορμή τη συζήτηση που είχε χθες συγκεκριμένα με τον Matthew Kaminski στο πλαίσιο του Web Summit της Λισαβόνα ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι «θα περιμέναμε κάποια στιγμή σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά της Τουρκίας- εάν εννοεί δηλαδή τα όσα λέει τελευταία ο Πρόεδρος Erdogan ότι επιθυμεί στενές σχέσεις με την Ευρώπη και τη Δύση». Για τον κ. Μητσοτάκη «τα λόγια δεν αρκούν πλέον», αλλά χρειάζονται ξεκάθαρες πράξεις από την τουρκική πλευρά που σημαίνει: πραγματική αλλαγή στην πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Μιλώντας για τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εν τω μεταξύ ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε με νόημα ότι «αφορούν την Ευρώπη, καθώς επηρεάζουν την Ανατολική Μεσόγειο και σχετίζονται με το ΝΑΤΟ καθώς επηρεάζουν το νοτιοανατολιτκό τμήμα του». Είναι -κατέληξε με την αφήγησή του- μία παράξενη θέση στην οποία βρίσκεται κανείς: αλλά δεν νομίζω ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας συνάδει με τον ρόλο της ως βασικού μέλους του ΝΑΤΟ όταν αγοράζει προηγμένα πυραυλικά συστήματα από τη Ρωσία ή όταν χρησιμοποιεί ανοιχτά τρομοκράτες από τη Συρία για να συμμετέχει σε πολέμους.