SelectedΠολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Στα μέτρα που προτείνονται και το «Σχέδιο 6 Σημείων» του Κυρ. Μητσοτάκη -Τι συζητά η ΕΕ

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα σήμερα η Σύνοδος Κορυφής , αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στις 25 Μαρτίου.

Με την πρόταση για ευρωομόλογο που θα χρηματοδοτήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και το σχέδιο για αύξηση των αμυντικών δαπανών που κατέθεσε η γαλλική προεδρία να μην προχωρά προς το παρόν, ύστερα από τις αντιδράσεις Γερμανίας, Ολλανδίας και άλλων χωρών, οι τελικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση των «τεκτονικών αλλαγών που συντελούνται στην Ευρώπη» θα ξεκαθαρίσουν στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου.

Οι 27 ηγέτες κλεισμένοι για ώρες χωρίς κινητά ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές στο παλάτι των Βερσαλλιών επιχείρησαν να βρουν κοινό τόπο χωρίς αυτό να καταστεί εφικτό, ειδικά στο ακανθώδες ζήτημα της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων μπροστά στην λαίλαπα των αυξήσεων σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.

Στη δέσμη μέτρων που θα εξεταστούν η πρόταση Μητσοτάκη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αυτή που καλείται να καταθέσει τις προτάσεις της τις επόμενες εβδομάδες με τον χρόνο όμως να αποτελεί εχθρό για τις ευρωπαϊκές οικονομίες που στενάζουν από την ακρίβεια. Σε αυτή την δέσμη προτάσεων που προτείνει η ΕΕ να εξετάσει η Κομισιόν περιλαμβάνεται και η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Στη Σύνοδο συμφωνήθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το σχέδιο έξι σημείων του κ. Μητσοτάκη για προσωρινό έλεγχο της ανώτατης τιμής του φυσικού αερίου στην αγορά χονδρικής θα αποτελέσει σημείο συζήτησης για την στρατηγική αντιμετώπισης από πλευράς της Ένωσης του συνεχώς αυξανόμενου κόστους.

Το σημείο σύγκλισης

Εκεί που δεδομένα υπάρχει κοινός τόπος είναι η ανάγκη για στήριξη των πληττόμενων καταναλωτών με τον κ. Μητσοτάκη να δηλώνει κατά την άφιξη του στη Σύνοδο ότι «απαιτείται μια ευρωπαϊκή αντίδραση έτσι ώστε να προστατεύσουμε καταναλωτές, επιχειρήσεις, αγρότες, από αυξομειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και κατά συνέπεια της ηλεκτρικής ενέργειας».

Το δεύτερο συν για την ελληνική αποστολή

Δεύτερο θετικό σημείο της Συνόδου για τους σχεδιασμούς της ελληνικής αποστολής είναι η συμφωνία για ενίσχυση της άμυνας και της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ. Θέση που είχε αναδείξει η χώρα μας πολλούς μήνες πριν τα ρωσικά τανκς εισβάλλουν στην Ουκρανία και η Γηραιά Ήπειρος ζήσει τις σκοτεινές εικόνες ενός πολέμου για πρώτη φορά μετά το 1945. Ελλάδα και Γαλλία είχαν δημιουργήσει την ατζέντα αυτή και με πράξεις κατά την υπογραφή της Αμυντικής Συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών υπό την σκιά της ακραίας τουρκικής προκλητικότητας.  Οι εξελίξεις έχουν επιταχύνει την συζήτηση και όλοι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα η Ευρώπη να έχει την δυνατότητα να προασπίσει τα συμφέροντα της σε όλα τα πεδία. Αυτό που επιπροσθέτως επιδιώκει η Αθήνα είναι η εξαίρεση ενός μέρους ή ενδεχομένως και όλων των αμυντικών δαπανών από τους υπολογισμούς του ελλείμματος, «έτσι ώστε χώρες όπως η Ελλάδα οι οποίες ιστορικά ξοδεύουν περισσότερα σε αμυντικές δαπάνες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να μην τιμωρούνται γι’ αυτή τους τη στρατηγική επιλογή».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected