Χωρίς τολμηρά ανοίγματα ή τεχνολογικές διευκολύνσεις θα κυμανθεί η εκλογή του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς υποψήφιοι και Κουμουνδούρου φαίνεται να καταλήγουν στην επανάληψη της διαδικασίας που ακολουθήθηκε στην εκλογή του Αλέξη Τσίπρα, πέρυσι τον Μάιο, αποφεύγοντας τυχόν μεταβολές. Παρότι υπάρχει πλέον αρκετή τεχνογνωσία, αλλά και διάθεση εκ μέρους κάποιων υποψηφίων να βάλουν στο τραπέζι της εσωκομματικής συζήτησης νέα εργαλεία, η προοπτική της… καινοτομίας δεν τους βρίσκει όλους σύμφωνους, με το ρόλο του διαιτητή να περνά στην Κουμουνδούρου.
Για το λίγο αυτό, οι τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά και ο συντονισμός των δράσεων μεταξύ Κουμουνδούρου και υποψηφίων απασχόλησαν χθες τη συνάντηση όλων των διεκδικητών της Προεδρίας με την Γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και τον Αναπληρωτή Γραμματέα, Γιώργο Βασιλειάδη, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να αποτελέσει το επίκεντρο και ταυτόχρονα τον εγγυητή της όλης διαδικασίας, μετά την κατάθεση των περισσότερων υποψηφιοτήτων.
Η ενεργή συμμετοχή του κόμματος στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου Προέδρου συνιστά «κορυφαία διαδικασία», αλλά και «στοίχημα» ως προς τη συμμετοχή των κομματικών μελών, η οποία κάθε άλλο παρά δεδομένη θεωρείται. Ως εκ τούτου, η Κουμουνδούρου «ρίχνει» στο εξής όλες τις δυνάμεις της προς την επίτευξη του στόχου της μαζικής προσέλευσης στις κάλπες.
Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει το επόμενο διάστημα:
Διοργάνωση μεγάλης, επικοινωνιακής καμπάνιας από το κόμμα για τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων μελών στην εκλογική διαδικασία, μετά τον Δεκαπενταύγουστο.
Αναπαραγωγή των θέσεων και των δράσεων των 4 υποψηφίων από τα κομματικά μέσα του ΣΥΡΙΖΑ και μετάδοση των δελτίων τύπου των υποψηφίων και μέσω του γραφείου Τύπου κόμματος και των κομματικών ΜΜΕ.
Συντονισμός των προγραμμάτων των 4 υποψηφίων κεντρικά από το κόμμα, ώστε για παράδειγμα να μην συμπίπτουν οι περιοδείες και οι θεματικές εκδηλώσεις τους.
Διοργάνωση εκδηλώσεων με πόρους του κόμματος, αλλά και σχετικών προωθητικών δράσεων, με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής στις κάλπες.
Για όλους αυτούς τους λόγους, παρόντες στη χθεσινή συνάντηση ήταν ακόμη ο Λευτέρης Κρέτσος ως επικεφαλής του iSyriza, ο Λευτέρης Αρβανίτης από τα κομματικά ΜΜΕ, ο Μπάμπης Παπαδάκης ως επικεφαλής του Γραφείου Τύπου και οι 4 υποψήφιοι, Έφη Αχτσιόγλου, Νικος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Στέφανος Τζουμάκας, καθένας εκ των οποίων συνοδευόταν από έναν συνεργάτη του.
Ένα ντιμπέιτ
Αναφορικά με το θέμα της διεξαγωγής του ντιμπέιτ, η Κουμουνδούρου θα παραμείνει σε επικοινωνία με την ΕΡΤ για τη διοργάνωση του, αφήνοντας, ωστόσο στους υποψήφιους να τοποθετηθούν για το χρόνο διεξαγωγής του. Κατά πληροφορίες, δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση του Νίκου Παππά για τη διεξαγωγή δύο ντιμπέιτ, με το πιθανότερο να πραγματοποιηθεί ένα ντιμπέιτ και αυτό πριν από τις εσωκομματικές εκλογές, καθώς ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν και άλλες υποψηφιότητες μέχρι και την 3η Σεπτέμβρη, σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος.
Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος περιέγραψε στο Attica TV πως «έγινε μια πρώτη συζήτηση για το ντιμπέιτ και για τον τρόπο ψηφοφορίας» και πρόσθεσε πως «θα πρέπει το ντιμπέιτ να είναι μια σοβαρή συζήτηση μεταξύ ανθρώπων που είναι στο ίδιο κόμμα. Θα πρέπει από τη συζήτηση να φανεί το όραμα, οι κατευθύνσεις, οι απόψεις των υποψηφίων για το κόμμα χωρίς αντιπαραθετικό στυλ». Ο ίδιος σχολίασε ακόμη πως «για την εκλογή της νέας ηγεσίας φαίνεται μέχρι στιγμής ότι τα αντανακλαστικά των στελεχών και του κόμματος είναι πολύ θετικά. Σε όλες τις συζητήσεις μέχρι στιγμής, ακόμα και εκεί που υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, γίνονται συζητήσεις με ωριμότητα, σοβαρότητα και ενωτική διάθεση.
Μπλόκο στους «φίλους»
Διχογνωμία, ωστόσο, καταγράφηκε και στο θέμα των «φίλων», δηλαδή του ανοίγματος της διαδικασίας στην κοινωνία μέσω της ψήφου χωρίς την προϋπόθεση εγγραφής στο κόμμα, καθώς κάτι τέτοιο προϋποθέτει καταστατική αλλαγή, η οποία είναι εφικτή από το έκτακτο συνέδριο του κόμματος και όχι από το διαρκές, που θα προηγηθεί της εσωκομματικής διαδικασίας. Παρότι θετική σε μια τέτοια προοπτική εμφανιζόταν ιδιαίτερα η