Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Η Έφη, ο Κασσελάκης και ο… ρυθμιστής Παππάς

Το πιθανότερο είναι ο Στέφανος Κασσελάκης να μη γνωρίζει τον Αντόνιο Ταμπούκι. Ο ΣτέΚας, όπως τον αποκαλούν για άγνωστους λόγους, ενδεχομένως για συντομία, υψηλόβαθμα στελέχη της Κουμουνδούρου, είναι, κατά δήλωσίν του, εφοπλιστής, ενώ ο Αντόνιο ένας σπουδαίος συγγραφέας. Δεν θα είχε κανείς αξίωση να έχει διαβάσει ο ΣτέΚας τη «Χαμένη κεφαλή του Νταμασένου Μοντέιρου», όμως το «Ετσι ισχυρίζεται ο Περέιρα» (Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας το 1997) θα μπορούσε να το έχει διαβάσει ή έστω να το έχει δει σε ταινία με πρωταγωνιστή τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι.

Αν διάβαζε το βιβλίο ή έβλεπε την ταινία, θα μάθαινε για τη θεωρία της συνομοσπονδίας των ψυχών. Σύμφωνα με αυτή, «η ανθρώπινη προσωπικότητα είναι μια συνομοσπονδία διαφόρων ψυχών κάτω από ένα κυρίαρχο “εγώ”. Αν εμφανιστεί κάποιο ισχυρότερο “εγώ”, αντικαθιστά το αδύναμο κι έτσι επέρχεται η πραγματική εξέλιξη». Μετά το «μπορώ να κερδίσω τον Μητσοτάκη επειδή ξέρω καλύτερα αγγλικά» θα μπορούσε λοιπόν να ισχυριστεί ότι… «είμαι ο πλέον κατάλληλος να διαδεχθώ τον Τσίπρα επειδή το δικό μου “εγώ” είναι ισχυρότερο από αυτό της Εφης, του Ευκλείδη, του Νίκου και του άλλου Στέφανου, του Τζουμάκα».


syriza_diadoxi_in__2_

Eφη Αχτσιόγλου

Βέβαια, σε ένα αριστερό κόμμα (και μάλιστα ιδιαίτερο, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ) το «εγώ» πρέπει να υποτάσσεται στο «εμείς». Ακόμη και ο Αλέξης Τσίπρας, παρότι μετέτρεψε τον ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα, συχνά πυκνά προσπαθούσε να ισορροπήσει ανάμεσα στο «εγώ» και το «εμείς». Ο ΣτέΚας δεν είναι όμως Τσίπρας όσο κι αν διατείνεται πως στον ΣΥΡΙΖΑ τον «φύτεψε» ο Αλέξης. Συνομοσπονδία ψυχών ή έστω τάσεων δεν πρόκειται να ανεχθεί. Αυτό τουλάχιστον λένε υποστηρικτές του. Εφόσον εκλεγεί, θέλει να είναι ο ένας και μοναδικός άρχων της Κουμουνδούρου. Ενδεχομένως, σε πρώτη φάση -και μέχρι να μάθει τι ακριβώς είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και πώς έχουν τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα- να έχει βοηθούς τον Παύλο Πολάκη και τη Θεοδώρα Τζάκρη. Μέχρι εκεί. Και καλά κάνει αφού αυτό πιστεύει.

Ενδεχόμενο αποχωρήσεων

Το πρόβλημα είναι η Κουμουνδούρου. Μπορεί να αλωθεί από τον εκείθεν του Ατλαντικού ερχόμενο; Δύσκολο έως ακατόρθωτο. Ακόμη και στην υποθετική περίπτωση που ο ΣτέΚας κέρδιζε την εκλογή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έσπαγε σε τουλάχιστον τρία κομμάτια, λένε οι γνωρίζοντες καλά τις διεργασίες και το παρασκήνιο στην αξιωματική αντιπολίτευση. Η πλειονότητα των μελών της «Ομπρέλας», της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μπορούσε να μείνει σε ένα κόμμα με επικεφαλής έναν «νεοφιλελεύθερο, που δεν γνωρίζει καν την Αριστερά, ήταν οπαδός του Μητσοτάκη και παριστάνει τον Μεσσία». Αρνηση συμπόρευσης με τον ΣτέΚα θα έχουμε και από πασοκογενή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Σπίρτζης και αρκετοί άλλοι, οι οποίοι προετοιμάζονται για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς σε κοινή πορεία με το ΠΑΣΟΚ είτε πριν τις ευρωεκλογές είτε μετά. Και βέβαια, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να σκεφτούν με ποιον τρόπο θα συνυπάρξουν οι Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλος, Τζανακόπουλος ή οι Δραγασάκης και Σταθάκης με τον ΣτέΚα και τους ακολούθους του.

Επειδή ενωμένος ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Κασσελάκη δεν πρόκειται, όπως εκτιμούν οι καπεταναίοι της Κουμουνδούρου, να υπάρξει, δεν θα πρέπει, μας λένε, να αποκλείσουμε την πιθανότητα η εκλογή να κριθεί από τον πρώτο γύρο με νικήτρια την Εφη Αχτσιόγλου. Η απειλή Κασσελάκη, λένε, οδηγεί εκλέκτορες του Ευκλείδη Τσακαλώτου να ψηφίσουν από την πρώτη Κυριακή την Εφη ώστε «να μην υπάρξει δεύτερος γύρος που δεν ξέρει κανείς τι πρόκειται να βγάλει». Αλλοι υποστηρίζουν πως χαμένος από την υπερπροβολή της υποψηφιότητας Κασσελάκη είναι ο Νίκος Παππάς, αφού όλα τα στελέχη που πλαισιώνουν τον ΣτέΚα (Παύλος Πολάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώργος Τσίπρας, Δώρα Αυγέρη, Θανάσης Οικονόμου και λοιποί) προέρχονται από το μπλοκ των παλαιών «προεδρικών». Σημειώνουμε ότι Παππάς και Τσακαλώτος ισχυρίζονται πως η μάχη θα κριθεί στον δεύτερο γύρο και ο καθένας τους θεωρεί βέβαιο πως θα είναι αυτός ο αντίπαλος της Εφης στον δεύτερο γύρο και όχι ο ΣτέΚας.

Οι στοιχηματικές

Πάντως και παρά τα λεγόμενά τους η υποψηφιότητα Κασσελάκη φαίνεται πως κερδίζει πόντους. Δεν είναι τυχαίο ότι οι στοιχηματικές εταιρείες τον δίνουν δεύτερο φαβορί, ενώ η εικόνα από τις περιοδείες και τις συγκεντρώσεις του προσομοιάζει σε ροκ σταρ και οπωσδήποτε δεν αποπνέει τη μιζέρια των κομματικών συγκεντρώσεων των άλλων, που παραπέμπουν σε παραδοσιακές και εν πολλοίς βαρετές οικογενειακές συναθροίσεις όπου κλαίνε τον μακαρίτη. Πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και φωνές που υποστηρίζουν ότι το καλύτερο σενάριο για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι να έρθει πρώτη (και να εκλεγεί) η Αχτσιόγλου και δεύτερος να είναι ο ΣτέΚας.


kasselakis

Η μία κλείνει το μάτι στην Αριστερά και ο άλλος στον φιλελευθερισμό, άρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να μετεξελιχθεί από κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε κόμμα της Φιλελεύθερης Αριστεράς με σοσιαλδημοκρατικό άρωμα αν στους δύο (Αχτσιόγλου και Κασσελάκη) προστεθεί, ίσως από το πόστο του γραμματέα, και ο Διονύσης Τεμπονέρας. Ενα τέτοιο «τριπολικό» κόμμα, λένε, θα έχει αυξημένες πιθανότητες να αντιμετωπίσει (και στις εκλογές ενδεχομένως να κερδίσει) τον Μητσοτάκη, εφόσον η νέα κυβερνητική τετραετία της Ν.Δ. αποδειχθεί ότι δεν θα είναι ο υγιεινός περίπατος που ορισμένοι, φανατικοί kyriakistas, προφήτευσαν.

Αντίθετα, σε περίπτωση που στον δεύτερο γύρο αναμετρηθούν η Αχτσιόγλου με τον Τσακαλώτο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, καθώς η Εφη για να αντιμετωπίσει την εξ αριστερών κριτική του Ευκλείδη θα είναι αναγκασμένη να μετακινείται και αυτή προς τα αριστερά. Με τον «δεξιό» Κασσελάκη η Εφη θα είναι αυτή η αριστερή της παρέας, οπότε θα είναι πιο απελευθερωμένη και χωρίς τις αριστερές ενοχές που έχει από τότε που εγκατέλειψε τους «53+». Με δεύτερο τον Παππά, που εμφανίζεται να έχει αποκρυσταλλωμένη στρατηγική για τις πολιτικές προτεραιότητες και τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, η συμβίωση της Εφης θα έχει, λένε, πολλά προβλήματα καθώς υπάρχει εκατέρωθεν καχυποψία, ενώ θεωρείται βέβαιο πως οι ομαδοποιήσεις θα συνεχιστούν και ενδεχομένως θα οξυνθεί η εσωκομματική πάλη για το ποιος θα ελέγξει το «μαγαζί» στο συνέδριο, το οποίο πιθανότατα θα διεξαχθεί το νέο έτος ώστε η/ο νέα/ος αρχηγός αφενός να έχει ικανό χρόνο για να εμπεδώσει την ηγεμονία του στο κόμμα και αφετέρου για να αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα για την αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των ευρωεκλογών.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική