Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Με το βλέμμα στη Ρόδο συνεχίζεται η εσωκομματική «κούρσα» για την προεδρία

Με περιοδείες, συναντήσεις και θεματικές επισκέψεις εξελίσσεται η προεκλογική καμπάνια από πλευράς των τεσσάρων υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, αν και την οποία εσωκομματική κινητικότητα βαραίνει τις τελευταίες ώρες η μεγάλη πυρκαγιά της Ρόδου.

Φάμελλος: Προέχει η ασφάλεια

Ενημέρωση για την εξέλιξη των μετώπων στο νησί ζήτησε χθες ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια. Ακόμη, ο κ. Φάμελλος ζήτησε να πληροφορηθεί σχετικά με τις επιχειρήσεις διάσωσης, εκκένωσης κοινοτήτων και τουριστικών μονάδων και πυρόσβεσης, καθώς και για τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν στο πεδίο. Μάλιστα, ο κ. Φάμελλος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη αυτή και ζήτησε να μεταφερθεί η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε όσους επιχειρούν στα μέτωπα της πυρκαγιάς και στην διάσωση πολιτών, κατοίκων και τουριστών, δηλώνοντας πως αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των πολιτών.

Με τις σκηνές από την πυρκαγιά στη Ρόδο να μοιάζουν απόκοσμες, σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την εξέλιξη της πυρκαγιάς άσκησε χθες από την Πελοπόννησο, όπου περιοδεύει, ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.

«Εδώ και πέντε μέρες η Ρόδος καίγεται. Το νησί ζει μια κόλαση. Χιλιάδες πολίτες (ντόπιοι και επισκέπτες), ζώα, περιβάλλον, μοναστήρια, σπίτια, δημόσια κτίρια, ξενοδοχεία, περιουσίες βρίσκονται στο έλεος. Όσες συγγνώμες και αν προβάρει ο κ. Μητσοτάκης, όσο ταλαιπωρημένος -αν και δήθεν μάχιμος- και αν θέλει να δείχνει, οι ευθύνες του δεν κρύβονται» ανέφερε ο κ.Παππάς.

Ο ίδιος παρατήρησε πως «το (δήθεν) επιτελικό του κράτος είναι ένα κράτος που απουσιάζει. Το βλέπουμε, το ζούμε. Είτε το δείχνει η τηλεόραση είτε όχι». «Τι τον εμποδίζει, τελικά, να ενισχύσει την «άμυνα» της χώρας και την προστασία της κοινωνίας απέναντι στις φωτιές; Πόσες απευθείας αναθέσεις πρέπει να κάνει και πόσα δις πρέπει να αυξήσει το δημόσιο χρέος για να ρίξει, επιτέλους, μια ματιά και στην ενίσχυση των δυνάμεων και των μέσων πυρόσβεσης;» διερωτήθηκε ακόμη ο κ. Παππάς.

«Ποσό ακόμα θα αφήνει τις ζωές των ανθρώπων σε κίνδυνο; Πόσο θα αφήνει να ζημιώνεται ο ήδη πληττόμενος ελληνικός τουρισμός;» σχολίασε και κατέληξε με την ευχή «ειλικρινά, να σταματήσει αυτό το δράμα στη Ρόδο το συντομότερο δυνατό. Ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο στους πολίτες που αγωνιούν και στους άνδρες και στις γυναίκες της Πυροσβεστικής, στις δυνάμεις τους στρατού, στους εθελοντές που επιχειρούν για μια ακόμα βραδιά».

Σημειωτέον ότι ο κ. Παππάς επισκέφθηκε χθες την Μάνδρα και το Λουτράκι, περιοχές οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές την τελευταία εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, τη στήριξη του στο πρόσωπο της Έφης Αχτσιόγλου για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε χθες με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα ο πρώην Υφυπουργός της διακυβέρνησης Τσίπρα, Δημήτρης Λιάκος, αναφέροντας πως πρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ «να τολμήσουμε εκείνες τις αλλαγές που θα μας επιτρέψουν να επασυστηθούμε με την κοινωνία, τα νεανικά, δημιουργικά, δυναμικά και παραγωγικά στρώματα».

Πλην της εσωκομματικής διαδικασίας, η κυρία Αχτσιόγλου τοποθετήθηκε σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και για τις πυρκαγιές, λέγοντας πως «γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές». Όπως είπε, «η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι μία νέα κυβέρνηση και παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει μία καταστροφή, η οποία εν πολλοίς ήταν προδιαγεγραμμένη ως προς τον καύσωνα και τους κινδύνους». Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε πως «ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι είναι πλήρως έτοιμος ο μηχανισμός για να αντιμετωπίσει αυτό το οποίο έρχεται, μιλούσε για κοσμογονικές αλλαγές στην αντιπυρική προστασία, είναι προφανές εκ του αποτελέσματος ότι αυτό δεν έχει συμβεί».

Με φόντο τις εξελίξεις στη Ρόδο την πρότασή του για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών κατέθεσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξηγώντας πως αυτή «περιλαμβάνει τρία σημεία». «Πρώτον να έρχεται ένα επιχειρησιακό σχέδιο κάθε Απρίλιο στη Βουλή, αναφορικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών», όπως ανέφερε, ενώ «δεύτερον να υπάρχουν αποκεντρωμένες δομές – που η ΝΔ κατάργησε- που γνωρίζουν καλύτερα τα ζητήματα σε τοπικό επίπεδο και μπορούν να συνεισφέρουν αποτελεσματικά». «Και τρίτον να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, γιατί φαίνεται ότι είμαστε πλέον πολύ κοντά σε αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν μη αναστρέψιμο σημείο», κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

You may also like