Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς το τέλος ταφής απορριμμάτων τον έφερε πιο κοντά με το ΠΑΣΟΚ – Ανοίγματα και προς την Νέα Αριστερά

Σε νέα πολιτική βάση τίθενται οι σχέσεις μεταξύ των κομμάτων του προοδευτικού τόξου από τις πρώτες ημέρες κιόλας του 2025, καθώς το «πολικό» κλίμα που επικρατούσε μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου τα τελευταία πολλά χρόνια φαίνεται να ανήκει στο παρελθόν, χωρίς, ωστόσο, να έχουν ξεπεραστεί πλήρως ενστάσεις, εμπειρίες και μνήμες των… μνημονιακών χρόνων.

Και αν σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, η ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο προοδευτικών κομμάτων παραμένει κάπως απόμακρη στα υψηλά κλιμάκια, δεν συμβαίνει το ίδιο, πάντως, στην περίπτωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τουλάχιστον, όταν πρόκειται για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που ήρθε στην επιφάνεια με την αύξηση του φόρου ταφής τους, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα.

Στοχεύοντας την υπόμνηση της νικηφόρας συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων στοn δήμο της Αθήνας στο δεύτερο γύρο των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, έσπευσε αμέσως μετά τις γιορτές στην Πλατεία Κοτζιά, προκειμένου να επαναβεβαιώσει την στήριξή του στο πρόσωπο του Χάρη Δούκα, υπογραμμίζοντας πως «στην Αθήνα η προοδευτική συνεργασία ανέτρεψε τη δεξιά πολιτική».

Με μια ημέρα διαφορά, την επομένη δηλαδή της συνάντησής του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας πέρασε το κατώφλι του γραφείου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να καταγγέλλει «οικονομικό στραγγαλισμό» των δήμων.

Η σύμπτωση απόψεων μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη και του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου αντίστοιχα έγινε ακόμη πιο αισθητή χθες, όταν ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Κέντρου του κόμματός του ως προς το τέλος ταφής απορριμμάτων ότι στραγγαλίζει οικονομικά τους Δήμους κι ότι το ΠΑΣΟΚ θα υποστηρίξει στη Βουλή την τροπολογία, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Εξάλλου και το 2019 το ΠΑΣΟΚ είχε ψηφίσει τη σχετική πρόβλεψη που περιλαμβάνει η τροπολογία», τόνισε με νόημα χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης, γεγονός που συνοδεύτηκε από διάχυτη ικανοποίηση στην Κουμουνδούρου.

Ο παράγοντας Λούκα Κατσέλη

Νωρίτερα, ο Σωκράτης Φάμελλος είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, γνωστοποιώντας του -σε ένα τυπικό τηλεφώνημα- ότι η Λούκα Κατσέλη αποτελεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με τη Χαριλάου Τρικούπη να μην ανοίγει χθες εντελώς τα χαρτιά της για το θέμα. Ξεκαθαρίζοντας, ταυτόχρονα, όμως, πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα υπερψηφίσει έναν κεντροδεξιό υποψήφιο, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσαν χθες πως η Χαριλάου Τρικούπη δεν απέρριψε παντελώς το ενδεχόμενο θετικής ψήφου προς τη Λούκα Κατσέλη. Ιδίως αν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει ένα πρόσωπο από την συντηρητική παράταξη για το Προεδρικό Μέγαρο, διαβλέποντας παρόλα αυτά πίσω από τη χθεσινή στάση του ΠΑΣΟΚ «αντιφάσεις και αμηχανία», όπως επισήμαναν.

Την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίσει τυχόν προοδευτική υποψηφιότητα που θα προταθεί από το Μέγαρο Μαξίμου δεν κόβει οριστικά τις όποιες γέφυρες έχουν στηθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ εσχάτως, όπως εκτιμά η Κουμουνδούρου. Αντιθέτως, η τελευταία δεν παραβλέπει πως η Χαριλάου Τρικούπη επιχείρησε να στείλει ένα σήμα με «αγγελιοφόρο» την τροπολογία για το τέλος ταφής των απορριμμάτων, καθώς πρόκειται για την πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες που το ΠΑΣΟΚ στέκεται ανοιχτά πλάι πλάι με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ακόμη και αν η αιτία δεν ανάγεται στη σφαίρα της υψηλής πολιτικής.

Η προσέγγιση με την Νέα Αριστερά

Στην ίδια κατεύθυνση, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποτιμούν ως θετικό το ισοζύγιο και στην περίπτωση της Νέας Αριστεράς, καθώς ο επικεφαλής της Αλέξης Χαρίτσης παρέπεμψε χθες τον Σωκράτη Φάμελλο στις επόμενες συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων της Νέας Αριστεράς, προκειμένου εκείνη να τοποθετεί αναφορικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την Προεδρία της Δημοκρατίας, χωρίς να την απορρίπτει επί της αρχής.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η κίνηση του επικεφαλής του κόμματος, Αλέξη Χαρίτση να προτείνει πρώτος τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο για την Προεδρία της Δημοκρατίας χωρίς προοδευτική ανταπόκριση, δεν διέρρηξε πλήρως τη σχέση της Νέας Αριστεράς με την Κουμουνδούρου, φουντώνοντας τα σενάρια για την εκκίνηση ενός προγραμματικού διαλόγου το επόμενο διάστημα, με βασικό ζητούμενο την ανασυγκρότηση των προοδευτικών δυνάμεων, τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά.

Παρότι η πικρία για το γεγονός ότι η πρόταση της Νέας Αριστεράς για τον κ. Ράμμο ναυάγησε, εντούτοις δημιούργησε ένα πρόπλασμα συγκλίσεων μεταξύ των κομμάτων του προοδευτικού τόξου, που κάθε άλλο παρά αυτονόητο δεν υπήρξε μέχρι χθες, όπως παρατηρούν στελέχη των δύο χώρων. Επιπρόσθετα, για την Νέα Αριστερά θα είναι πιο εύκολα να συμπορευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας στο εξής, διότι στελέχη της θεωρούν πως δεν θα πρέπει να υπερψηφίσουν, σε κάθε περίπτωση την όποια πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Την ίδια στιγμή, όμως, πηγές της Νέας Αριστεράς δεν παραγνωρίζουν πως «χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για σύγκλιση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων σε μια υποψηφιότητα με βαρύτατο συμβολισμό για την προάσπιση του κράτους δικαίου στην περίπτωση του Χρήστου Ράμμου, ασκώντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του».

You may also like