Σε κάθε περίπτωση, «με εισήγηση του Προέδρου Σωκράτη Φάμελλου το προεδρείο της Κ.Ο αποφάσισε, ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ να ψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες οι οποίες δεν έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση με πέρυσι. Έχουμε πλήρη συναίσθηση της συγκυρίας και των ευθυνών που απορρέουν από αυτή, παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις μας για τα εξοπλιστικά προγράμματα που σχεδιάζει για το μέλλον η κυβέρνηση, αλλά και για τα σοβαρότατα ελλείματα που υπάρχουν σήμερα στις ένοπλες δυνάμεις με ευθύνη της» ανέφεραν χθες πηγές της Κουμουνδούρου για την υπερψήφιση των αμυντικών δαπανών. Και πρόσθεταν: «Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ είναι και παραμένει η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας σύμφωνα με τη λαϊκή ετυμηγορία. Κρίνουμε κάθε φορά με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας και απαιτούμε από την κυβέρνηση, λογοδοσία και διαφάνεια».
Στην ίδια γραμμή με την Νέα Αριστερά, όμως, αυτή του «κατά» είχαν βρεθεί τις προηγούμενες ημέρες οι βουλευτές Μίλτος Ζαμπάρας και Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ενώ αρνητικός στο ενδεχόμενο της υπερψήφισης των αμυντικών δαπανών φερόταν και ο Βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης. Στον αντίποδα, την υπερψήφιση των αμυντικών δαπανών προέκριναν μια σειρά από βουλευτές, ανάμεσα στους οποίους οι:
· Συμεών Κεδίκογλου, ως και νέος Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας
· Χάρης Μαμουλάκης,
· Νίνα Κασιμάτη,
· Γιώργος Γαβρίλος,
· Πόπη Τσαπανίδου,
· Βασίλης Κόκκαλης και
· Μαρίνα Κοντοτόλη.
Το μήνυμα Κόκκαλη
Στην περίπτωση, μάλιστα, του Βουλευτή Λάρισας, Βασίλη Κόκκαλη τα πράγματα ήταν εντελώς ξεκάθαρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος θα υπερψήφιζε τις αμυντικές δαπάνες ανεξαρτήτως της τελικής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ ξεκαθάρισε από νωρίς τη θέση του, δηλώνοντας στο ertnews πως ««με ψήφισε ο ελληνικός λαός το 2019 σε έναν ΣΥΡΙΖΑ διευρυμένο, με τον Αλέξη Τσίπρα, για ένα προοδευτικό μέτωπο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ελληνικού λαού. (…) Προφανώς δεν προέρχομαι από την Αριστερά. (…) Με ψήφισε επειδή συμφωνούσε σε πολλά από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως είχε διευρύνει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια μεγάλη παράταξη».
«Βήμα προς την κανονικότητα»
Κατά πληροφορίες, την ίδια στάση επρόκειτο να κρατήσει ένας ακόμη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κι ενώ πληθαίνουν τα σενάρια που θέλουν το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη να προχωρά στη δημιουργία Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μετά τις γιορτές.
Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, πως μετά τη γνωστοποίηση της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αρκετοί βουλευτές σχολίαζαν ανακουφισμένοι πως «έγινε ένα βήμα προς την κανονικότητα», αισθανόμενοι την πίεση της ανόδου του ΠΑΣΟΚ, όπως περιγράφουν, στις εκλογικές τους περιφέρειες.
Υπέρ ο Κασσελάκης
Άλλωστε, με ανάρτησή του ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας, Στέφανος Κασσελάκης διαμήνυσε πως «υπερψηφίζουμε τις αμυντικές δαπάνες γιατί αφενός «η εξοπλιστική ενίσχυση είναι αναγκαία για την ασφάλεια και την αποτροπή απειλών». Και αφετέρου, «πιστεύουμε στη συνολική στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο σε επίπεδο υλικών μέσων όσο και ανθρώπινου δυναμικού», τόνισε ο κ. Κασσελάκης. Ωστόσο, για το Κίνημα Δημοκρατίας, η υπερψήφιση των αμυντικών δαπανών «δεν συνιστά λευκή επιταγή», όπως τονίζουν, αναφορικά με το ύψος των αμυντικών δαπανών, ενώ περιγράφουν ως «προβοκάτσια» δημοσιεύματα που θέλουν τον κ. Κασσελάκη να βρίσκεται σε συνομιλίες για το θέμα της Προεδρικής εκλογής.
Την ίδια ώρα, με άρθρο του στον «Εθνικό Κήρυκα», ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας αναφέρει σε παρέμβασή του για την οικονομία πως «το 2019 η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές, κατηγορώντας τα υπερπλεονάσματα του ΣΥΡΙΖΑ και υποσχόμενη ισχυρή ανάπτυξη και φορολογική ελάφρυνση για όλους. Σήμερα η Ελλάδα αποτελεί τη χώρα με τα μεγαλύτερα υπερπλεονάσματα, τους πιο σφιχτούς δημοσιονομικούς στόχους και τους περισσότερους φόρους στην Ε.Ε».
«Η ανάπτυξη είναι ασθενική και δεν έχει καμία ανταποδοτικότητα για τον μέσο Ελληνα, του οποίου η ζωή σε σχέση με τον μέσο Ευρωπαίο έχει παραμείνει στάσιμη. Με όρους αγοραστικής δύναμης, το κατά κεφαλήν εισόδημα του μέσου Ελληνα είναι μόλις στο 67% του μέσου Ευρωπαίου. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα έχει 35% μικρότερο διαθέσιμο εισόδημα από τις χώρες ΟΟΣΑ (17800 vs 27500)» συνεχίζει ο κ. Κασσελάκης, καταλήγοντας πως «η χώρα πρέπει να καλύψει τη διαφορά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στις δαπάνες της Στεγαστικής Πολιτικής (0,7% του ΑΕΠ), της Υγείας (1,6% του ΑΕΠ), της Παιδείας (0,9% του ΑΕΠ), της ασθένειας, της αναπηρίας, της πρόνοιας (1,3% του ΑΕΠ) της προστασίας της οικογένειας και αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας (0,6% του ΑΕΠ)».