Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Το τριήμερο αλά Σπετσιώτα δεν κλείνει τα ανοιχτά μέτωπα

Όπως η γενειάδα δεν κάνει τον φιλόσοφο ή το ράσο τον παπά έτσι και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες δεν (επρόκειτο να) κάνει Μαντά τον Κασσελάκη. Και για τους απορούντες: Μαντάς είναι ο πολιτευτής τον οποίον υποδύεται ο Ανδρέας Μπάρκουλης στην ταινία «Τζένη Τζένη», η οποία γυρίστηκε στις Σπέτσες και τον οποίον ο εφοπλιστής θείος του Κασσανδρής (Λάμπρος Κωνσταντάρας) τον προόριζε για το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Το γεγονός ότι ο Κασσελάκης ενεφανίσθη στην αρχή ως εφοπλιστής και -σύμφωνα με τον αστικό μύθο- τον προόριζε ο Μητσοτάκης για υπουργό Ναυτιλίας είναι οι χαρούμενες συμπτώσεις που δημιουργεί η Ιστορία με αφορμή το (πολιτικό) ρομάντζο που εκτυλίχθηκε στις Σπέτσες ανάμεσα στον Stefanos και τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πέραν αυτών ουδεμία άλλη αντιστοίχιση μπορεί να γίνει με την ταινία της Φίνος Φιλμ. Ούτε τη Θεοδώρα Τζάκρη θα μπορούσαμε να φανταστούμε ως Τζένη Καρέζη ούτε τον Παύλο Πολάκη να κραδαίνει την μαγκούρα και να κραυγάζει υπέρ του Γκόρτσου, όπως έκανε ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος. Μπορούμε όμως να πιθανολογήσουμε -και βασίμως- ότι και το πολιτικό ρομάντσο των Σπετσών έχει ανάλογη επιτυχία με το (προ εξηκονταετίας) κινηματογραφικό. Σχεδόν 600.000 εισιτήρια έκοψε η ταινία και θεωρείται η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της Τζένης Καρέζη. Ο Stefanos δεν έκοψε εισιτήρια όμως η «συνάντηση γνωριμίας» με τους βουλευτές του στο κοσμοπολίτικο νησί «έπαιξε» παντού, από τα δελτία ειδήσεων μέχρι τις ψυχαγωγικές εκπομπές, σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης και το Διαδίκτυο. Αν μάλιστα προσφωνούσε τους βουλευτές του και «γενναία μου παλληκάρια» -όπως αποκαλούσε η Μπουμπουλίνα τους Σπετσιώτες, που συγκροτούσαν το εκστρατευτικό σώμα που συντηρούσε με δικά της χρήματα- τότε η φράση θα είχε γίνει και viral.

Το προβληματικό για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως είναι ότι στα media και στην κοινωνία «παίζει» μόνον ο αρχηγός και όχι το κόμμα. Όλα κινούνται γύρω από τη συμπεριφορά και τα λεγόμενα του Κασσελάκη και όχι για τις θέσεις και τον αντιπολιτευτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ. Το πολιτικό κόμμα του Αλέξη Τσίπρα μεταλλάσσεται σε προσωπικό κόμμα του Stefanos. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος του Κασσελάκη. Να δημιουργήσει ένα προσωπικό κόμμα, το οποίο στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, αλλά κυρίως μετά θα καταστεί ευκρινές. Σε όλους. Και πρωτίστως σ’ εκείνα τα στελέχη και τους βουλευτές της Κουμουνδούρου που νομίζουν ότι μπορούν να φορτώσουν στον διάδοχο του Τσίπρα την (βασίμως πιθανολογούμενη) ήττα στις ευρωεκλογές και να του ζητήσουν «να τους αδειάσει τη γωνιά». Ο Κασσελάκης για να μπορέσει να πετύχει το στόχο του θα πρέπει να αλλάξει την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Με τις αντιφατικές δηλώσεις, την ιδιότροπη συμπεριφορά και την προσωποποίηση της πολιτικής προσπαθεί να «χτίσει» ένα δικό του κοινό, τους kaselistas, που θα του επιτρέψουν αφενός να καταστείλει την εικαζόμενη ανταρσία της «παλιάς φρουράς» μετά τις ευρωεκλογές και αφετέρου να πάρει διαζύγιο από την αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία θεωρεί ξεπερασμένα. Και τα δύο. Και την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Και φαίνεται ότι σιγά σιγά τα καταφέρνει.

Όπως ομολογούν και βουλευτές άλλων κομμάτων στις εκλογικές τους περιφέρειες οι kaselistas δεν είναι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα νέο κοινό, που οι αναφορές του δεν είναι στα κλασικά πολιτικο-κομματικά αφηγήματα. Λίγο απολιτίκ, λίγο σελέμπριτι, λίγο σόσιαλ μήντια, λίγο «Λιαγκοκαινούργιοι» και φυσικά η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Οι παραδοσιακοί αριστεροί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν τη Νέα Αριστερά, το ΚΚΕ, την αποχή, ενώ ένα κομμάτι κεντροαριστερών επιστρέφει στο ΠΑΣΟΚ. Εάν οι kaselistas, που δεν είναι και τόσο εξοικειωμένοι με τις κάλπες πάνε να ψηφίσουν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην υποστεί τόσο μεγάλη ζημιά όσο καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις. Αντίθετα, μπορεί να καταγράψει ένα ποσοστό (14-15%) που θα το φέρνει «ίσα βάρκα ίσα νερά» με το ΠΑΣΟΚ. Στην περίπτωση αυτή ο Κασσελάκης δεν θα μπορέσει να αμφισβητηθεί και σίγουρα θα ενισχύσει την θέση του εάν, παρά τα όσα δημοσκοπικώς προφητεύονται, διατηρήσει τη δεύτερη θέση και η Νέα Αριστερά δεν καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτή.

Πάντως, η προσωποποίηση της πολιτικής έχει αρχίσει και κουράζει το στελεχιακό απαράτ της Κουμουνδούρου. Η οικονομική διευθέτηση των λειτουργικών προβλημάτων του ΣΥΡΙΖΑ έγινε με προσωπικό δάνειο. Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έγινε πρόσκληση στο εξοχικό με πληρωμένα τα έξοδα. Η πολιτική ακτινοβολία της ηγεσίας του κόμματος προκύπτει από την πρόταση(;) για υπουργοποίηση του Κασσελάκη από τον Μητσοτάκη το 2019. Ακόμη και η κομματική πειθαρχία για τα ομόφυλα ζευγάρια δίνει την εντύπωση, λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «ο Στέφανος μετατρέπει την πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση σε δήλωση πίστης στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, στην οποίαν ο ίδιος ανήκει».

Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να βγει πολιτικά κερδισμένος εάν αντί να ψηφίσει την «κολοβή» κυβερνητική πρόταση ζητήσει να ψηφιστεί η δική του πρόταση, που υιοθετεί πλήρως την ατζέντα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάς λέει χαρακτηριστικά: «Ρίχνουμε σωσίβιο στον Μητσοτάκη και πνιγόμαστε εμείς. Οι βουλευτές της ΝΔ μπορούν, χωρίς καμμία κύρωση, να καταψηφίσουν ή να απέχουν. Αντίθετα εμείς απειλούμε να διαγράψουμε τους βουλευτές που θα αρνηθούν ψήφο σε ένα νομοσχέδιο, το οποίο υπολείπεται του δικού μας σχετικά με τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στον γάμο, την τεκνοθεσία, την υποβοηθούμενη κύηση και το οικογενειακό στάτους. Αντί να εκθέσουμε τον Μητσοτάκη στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα εμφανιζόμαστε εμείς να έχουμε πρόβλημα. Νισάφι πιά».

Ο πονοκέφαλος με την ψηφοφορία για τα ομόφυλα

Σύμφωνα με τον συνομιλητή μας η τελική θέση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Μπορεί ο Κασσελάκης να πειστεί και αντί για κομματική πειθαρχία στο κυβερνητικό νομοσχέδιο να ζητήσει από τον Μητσοτάκη να ψηφιστεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτό τον τρόπο και τη στήριξη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας θα έχει, αφού η πρόταση υιοθετεί πλήρως την ατζέντα της. Και το κυριότερο δεν θα υπάρξουν αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ εάν κάποιοι βουλευτές του δεν ακολουθήσουν την κομματική πειθαρχία.

Το πρόβλημα για τον Κασσελάκη και την Κουμουνδούρου ενδέχεται να μεγιστοποηθεί εάν οι βουλευτές είναι περισσότεροι από τρεις. Στην περίπτωση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να μείνει με λιγότερους βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και να χάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το πιθανότερο βέβαια είναι να μην διαγράψει κανέναν ο Stefanos. Όχι μόνον επειδή αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα γίνει ο Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά και επειδή ο Σωκράτης Φάμελος, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, το πιθανότερο είναι να μην δεχθεί να διαγράψει π.χ. τον Πολάκη εάν αυτός δεν συνταχθεί με την γραμμή Κασσελάκη για υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Και όχι μόνον τον Πολάκη, αλλά και όποιον/α άλλον/η (π.χ. Αθηνά Λινού) δεν υπακούσει στην εντολή Κασσελάκη. Με εξαίρεση δε τον Πέτρο Παππά οι άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα συνταχθούν με τον «όχι» του Φάμελου στον Κασσελάκη.

Κατά συνέπεια θα πρέπει να περιμένουμε να δοθεί στη δημοσιότητα το κυβερνητικό νομοσχέδιο για να δούμε αν τελικά θα ισχύσει η κομματική πειθαρχία ή όχι, όπως είχε υποστηρίξει αρχικά η Δώρα Αυγέρη κατόπιν υποδείξεως του Ευαγγέλου Καπνισάκη, διευθυντού του γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη. Σε κάθε περίπτωση κομματική πειθαρχία και διαγραφές συνιστούν κινήσεις υψηλού ρίσκου και μπορεί να εξελιχθούν δυσάρεστα για τον Κασσελάκη εάν δεν ευωδοθούν τα σχέδια των kaselistas να μετατραπούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε υπηκόους του …Στεφάνου του Μεγαλοπρεπούς.

Μπλέξαν τις γραμμές τους

You may also like