Πολιτική

Συζήτηση για την Ενωμένη Ευρώπη στα Ιωάννινα στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Τσιόδρα

Τα μεγάλα επίκαιρα ζητήματα της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης θα βρεθούν στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης που πραγματοποιείται σήμερα στις 18:30 στην Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών στα Ιωάννινα, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Τσιόδρα «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση – Η περιπέτεια ενός οράματος».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνουν ο Κωνσταντίνος Τασούλας, πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, η Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, ευρωβουλευτής και ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου. 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Αλκιβιάδης Στεφανής, Στρατηγός ε.α.,Επίτιμος Αρχηγός Στρατού και τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Σταύρος Νικολόπουλος, Καθηγητής Μηχανικών Η/Υ και ΠΛηροφορικής, μέλος συμβουλίου Διοίκησης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Νίκος Γιαννής, ανώτερος στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η Κωνσταντίνα Παπαϊωάννου, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ηπείρου.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Βίλιαν Στασινού. 


tsiodras-dimitris-vivlio-prosklisi

Ο Δημήτρης Τσιόδρας, διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, με σπουδές στις πολιτικές επιστήμες και στις διεθνείς σχέσεις, έχει πίσω του μια μακρά διαδρομή στη δημοσιογραφία με θητεία δεκαετιών στο πολιτικό ρεπορτάζ των εφημερίδων,του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δημήτρης Τσιόδρας θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. 

Το βιβλίο το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε στις 5 Φεβρουαρίου στην Αθήνα με ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και προλογίζει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ξεκινάει από τη γέννηση της ιδέας της ευρωπαϊκής ενοποίησης και καταγράφει τις διαμάχες στο εσωτερικό της Ένωσης και τις κομβικές στιγμές που καθόρισαν την πορεία της.

Περιγράφει εύγλωττα τους εθνικούς ανταγωνισμούς, τις διαφωνίες, τους συμβιβασμούς, ακόμη και τα πισωγυρίσματα –με το ερευνητικό ενδιαφέρον στραμμένο και στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο: Το πρώτο σχέδιο για την αμυντική ενοποίηση στις αρχές της δεκαετίας του ’50 και το ατυχές τέλος του. Τη διαμάχη, στη δεκαετία του ’60, για τη δημιουργία κοινού νομίσματος και τις διαφορές στην οικονομική φιλοσοφία Γαλλίας–Γερμανίας. Τις αντιδράσεις Γαλλίας και Βρετανίας στην επανένωση της Γερμανίας και το παζάρι για το κοινό νόμισμα. Τις μεγάλες ελπίδες και το ναυάγιο (τελικά) του Ευρωσυντάγματος. Την κρίση της ευρωζώνης και την αντιμετώπισή της. Το Brexit και τις επιπτώσεις του. Τον ρόλο της Γερμανίας και τους φόβους για τη ισχύ της. Τη μείωση του ειδικού βάρους της Ευρώπης στο παγκόσμιο σύστημα σήμερα. Τις νέες προκλήσεις ασφαλείας, τις φυγόκεντρες τάσεις και τον ευρωσκεπτικισμό που αναπτύσσεται απειλητικά στο εσωτερικό πολλών χωρών-μελών. 

Ο Δημήτρης Τσιόδρας ασχολείται και με τις«ελληνικές περιπέτειες» που σφράγισαν την ευρωπαϊκή πορεία μας: από τον μεγάλο στόχο του Κωνσταντίνου Καραμανλή για ένταξη στην ΕΟΚ, την ευρωπαϊκή στροφή του Ανδρέα Παπανδρέου, την οικονομική κρίση, τους τυχοδιωκτισμούς του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, μέχρι και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής εικόνας της χώρας μετά το 2019, με την εκλογή στην πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το συμπέρασμα–θέση του συγγραφέα είναι ένα κάλεσμα συμμετοχής. Γράφει σχετικά: «Η ευρωπαϊκή ιδέα μπορεί να αποκτήσει νέα πνοή, μόνο αν υπάρχει σαφής στόχος και γίνει υπόθεση των πολιτών. Τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο. Οι εξελίξεις θα λάβουν τη μορφή που θα τους δώσουν οι ευρωπαίοι πολίτες και οι ευρωπαϊκές ηγεσίες. Ένα καλύτερο μέλλον για όλους περνάει μέσα από την κοινή πορεία.

You may also like