Διεθνή

Τα 25 χρόνια από την πτώση του Τείχους γιορτάζει το Βερολίνο

D2919230A8E04FC26540917183340731.jpg«Τείχος της ντροπής» στη Δύση, «αντιφασιστική προστασία» στην Ανατολή, το Τείχος «έζησε» για 28 χρόνια, γινόμενο ένα σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου.

Ένα εορταστικό Σαββατοκύριακο αρχίζει στο Βερολίνο για τα 25 χρόνια από την πτώση του Τείχους, στις 9 Νοεμβρίου 1989, το οποίο πρόκειται να κορυφωθεί την Κυριακή με μια μεγάλη «λαϊκή γιορτή», που έχει στόχο να σηματοδοτήσει αυτό το ιστορικό γεγονός, προοίμιο της γερμανικής Επανένωσης ένδεκα μήνες αργότερα.

Περί τα δύο εκατομμύρια επισκεπτών, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, αναμένονται στην επανενωμένη πρωτεύουσα. Όμως μια ιστορική απεργία στους σιδηροδρόμους, η οποία πρόκειται να διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα, μπορεί να αναστατώσει τα σχέδια.

«Τείχος της ντροπής» στη Δύση, «αντιφασιστική προστασία» στην Ανατολή, αυτό το μήκους άνω των 150 χλμ. οικοδόμημα υψώθηκε το 1961 από τη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (ΓΛΔ). Θύμα της περεστρόικα του σοβιετικού ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και υπό την ειρηνική πίεση εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών, έπεσε τελικά 28 χρόνια μετά, στις 9 Νοεμβρίου 1989. Λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, στις 3 Οκτωβρίου 1990, επισημοποιήθηκε η Επανένωση της Γερμανίας.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία μεγάλωσε στη ΓΛΔ και κατοικούσε το 1989 στο Ανατολικό Βερολίνο, εξομολογήθηκε το περασμένο Σάββατο στο εβδομαδιαίο ποντκάστ της τα «απερίγραπτα συναισθήματά» της εκείνο το βράδυ. «Χρειάσθηκε να περιμένω 35 χρόνια για να τα νιώσω […] Δεν θα το ξεχάσω ποτέ», είπε η καγκελάριος, η οποία πρόκειται να εγκαινιάσει το πρωί της Κυριακής τη νέα μόνιμη έκθεση του Μνημείου του Τείχους και να παρακολουθήσει μια συναυλία στην αίθουσα του Μπερλίνερ Ανσάμπλ, που υπήρξε το θέατρο του Μπέρτολντ Μπρεχτ.

Στο επίκεντρο των εορτασμών, που φέρουν τον τίτλο «Το θάρρος της ελευθερίας», είναι η Πύλη του Βραδεμβούργου, στην καρδιά της πρωτεύουσας. Σύμβολο της διαίρεσης και μετά της ενότητας της πόλης και της Γερμανίας, το οικοδόμημα που φέρει το περίφημο τέθριππο άρμα βρισκόταν στην ανατολική πλευρά του Τείχους, σε μια ουδέτερη ζώνη.

Η ορχήστρα της Στάατσκαπέλε, υπό τη διεύθυνση του Ισραηλινο-αργεντινού Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ, θα σημάνει εκεί το μεσημέρι την έναρξη αυτής της γιγάντιας γιορτής.

Καλλιτέχνες της ποπ, της ροκ ή της ραπ μουσικής θα πάρουν τη σκυτάλη το απόγευμα πριν από ένα φόρο τιμής που θα αποδοθεί γύρω στις 18:00 (τοπική ώρα) στα «θύματα του Τείχους», τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν ενώ επιχειρούσαν να περάσουν το οικοδόμημα.

Ο αριθμός τους είναι αβέβαιος: σε όλη την πρώην ΓΛΔ, τουλάχιστον 389 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διαφύγουν, σύμφωνα με έναν επίσημο αριθμό που οι ενώσεις των θυμάτων θεωρούν πως υπολείπεται της πραγματικότητας.

Το βράδυ θα εμφανισθούν άλλοι καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο βετεράνος του γερμανικού ροκ Ούντο Λίντενμπεργκ, δημιουργός το 1983 του «Ζόντερτσουγκ ναχ Πάνκοβ» («Ειδικό τρένο για το Πάνκοβ», από το όνομα μιας συνοικίας του Ανατολικού Βερολίνου), στο οποίο καταφέρεται εναντίον του τελευταίου από τους ολοκληρωτικούς ανατολικογερμανούς ηγέτες, του Έριχ Χόνκεκερ, επειδή δεν του είχε επιτρέψει να τραγουδήσει στη ΓΛΔ.

Ο Βρετανός Πίτερ Γκάμπριελ, πρώην τραγουδιστής και ιδρυτής του συγκροτήματος Genesis, θα ερμηνεύσει από την πλευρά του το «Heroes», το τραγούδι που ηχογραφήθηκε το 1977, όχι μακριά από το Τείχος, από τον Ντέιβιντ Μπόουι, ο οποίος ζούσε τότε στο Δυτικό Βερολίνο.

Πρώην αξιωματούχοι του κομμουνιστικού καθεστώτος της ΓΛΔ έχουν κληθεί επίσης να μιλήσουν για τις αναμνήσεις τους από τη νύκτα της 9ης Νοεμβρίου 1989.

Ήδη από απόψε, μια αλυσίδα από 8.000 φωτεινά μπαλόνια θα τοποθετηθεί κατά μήκος της χάραξης του πρώην Τείχους, σε μήκος 15 χιλιομέτρων, για να καταστήσει και πάλι απτή την παρουσία του.

Τα μπαλόνια του «Φωτεινού συνόρου» θα φέρουν τα μηνύματα των 8.000 «αναδόχων» που συγκεντρώθηκαν μέσω ενός ιντερνετικού ιστότοπου που είναι αφιερωμένος στην εκδήλωση.

Σύμβολα ενός συνόρου που σβήνει, το βράδυ της Κυριακής τα φωτεινά μπαλόνια θα αφεθούν στον βερολινέζικο ουρανό, υπό τους ήχους της «Ωδής στη Χαρά» από την 9η συμφωνία του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν που έχει γίνει ο ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα με τους εορτασμούς αυτούς, ο 83χρονος Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος έχει τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Βερολίνο. Αύριο, Σάββατο, θα συμμετάσχει σε μια συζήτηση για την πρόσφατη άνοδο της έντασης ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία.

Ο τελευταίος πρόεδρος της ΕΣΣΔ, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος στη Ρωσία για το χάος που συνόδευσε την αποσύνθεση της Σοβιετικής Ένωσης, είναι αντιθέτως σεβαστός στη Δύση για την απόφασή του να μην χρησιμοποιήσει βία για να καταστείλει τις δημοκρατικές προσδοκίες των πολιτών στις χώρες δορυφόρους.

You may also like

More in Διεθνή