SelectedΠολιτική

Τα εκλογικά σενάρια που δίνουν αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία

Με εδραία πεποίθηση ότι η πρώτη κάλπη, παρότι θα διεξαχθεί με το σύστημα της απλής αναλογικής, θα είναι εκείνη που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα τον οποίο θα έχει η επόμενη κυβέρνηση, σχεδιάζει το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου τις επόμενες κινήσεις στην προεκλογική σκακιέρα. Αν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει -δημοσίως τουλάχιστον- υποδείξει συγκεκριμένη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, στενοί του συνεργάτες εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι «μέσα του έχει πλέον ωριμάσει η άποψη ότι η πρώτη κάλπη, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, θα στηθεί την Κυριακή των Βαΐων 9 Απριλίου».

Πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων που γίνονται στα ενδότερα του πρωθυπουργικού γραφείου υποστηρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης αξιοποιώντας, κατά τη συνήθη πρακτική που ακολουθεί όταν παίρνει σύνθετες αποφάσεις, μαθηματικά μοντέλα για τη στάθμιση κινδύνων που εδράζονται στη Θεωρία Παιγνίων, εξέτασε ενδελεχώς όλους τους παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται τόσο με την εγχώρια πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα όσο και με το ευρύτερο διεθνές περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται η χώρα μας.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο προσανατολισμός στον οποίο τείνει να καταλήξει είναι ότι η επίσημη διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη των εκλογών θα γίνουν, κατά πάσα πιθανότατα, την Παρασκευή 10 Μαρτίου και οι Ελληνες ψηφοφόροι θα κληθούν στις κάλπες έπειτα από τέσσερις εβδομάδες. Ο συγκεκριμένος προγραμματισμός εκτιμάται ότι ευνοεί κατά τον μέγιστο βαθμό την επιδίωξη της κυβερνητικής παράταξης να κοπεί το νήμα της κάλπης με διαφορά τέτοια που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα κατακτήσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία σε τυχόν επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση.

Μία από τις παραμέτρους που έλαβε υπόψη του ο πρωθυπουργός είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η οριστικοποίηση του εκλογικού χρονοδιαγράμματος στη γειτονική Τουρκία, καθώς ο πρόεδρός της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ο πρώτος γύρος της αναμέτρησης για τον προεδρικό θώκο θα γίνει στις 14 Μαΐου και η τυχόν επαναληπτική εκλογή θα ακολουθήσει μία εβδομάδα αργότερα, στις 21 Μαΐου. Οι δύο αυτές ημερομηνίες (14 και 21 Μαΐου) είναι οι επικρατέστερες για να στηθεί και στη δική μας χώρα η ενδεχόμενη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, η οποία θα υπάρξει εφόσον η πρώτη αναμέτρηση δεν θα δώσει βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα.

Η παράλληλη προεκλογική περίοδος στις δύο χώρες εκτιμάται από τα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια ότι δεν ενέχει υψηλό βαθμό επικινδυνότητας, καθώς, παρά τη συντήρηση των προκλήσεων από το καθεστώς Ερντογάν, εκτιμάται ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να οδηγηθούμε σε κάποιο θερμό επεισόδιο. Από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ο Ελληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός. «Μολονότι γίναμε μάρτυρες πολλών εντάσεων στο πρόσφατο παρελθόν, δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.


galop_2in

Οι κίνδυνοι του εφησυχασμού

Οι ευοίωνοι δημοσκοπικοί συσχετισμοί δυνάμεων που αποτυπώνονται και στο νέο κύμα μετρήσεων της διάθεσης της κοινής γνώμης αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από την κυβερνητική ηγεσία. Η πολιτική κυριαρχία και υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας για την επικράτηση, αλλά ταυτόχρονα από ορισμένους επισημαίνεται ο κίνδυνος να προκαλέσουν εφησυχασμό και αλαζονεία. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Μητσοτάκης στην πρώτη συνεδρίαση της Εκλογικής Επιτροπής της Ν.Δ. αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει την αυτονόητη επισήμανση ότι «οι εκλογές κερδίζονται όταν έχει καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected