Οικονομία

Τα ελλείμματα «πνίγουν» τα Ταμεία και φέρνουν μειώσεις σε μερίσματα και συντάξεις

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC «Χαλαρώνει» η πίεση του κουαρτέτου για την προώθηση εντός του Δεκεμβρίου νομοσχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Μπορεί οι εκπρόσωποι  των θεσμών να εκφράζουν δυσαρέσκεια για την δυστοκία του οικονομικού επιτελείου να παρουσιάσει «ποσοτικοποιημένες » τις προτάσεις, βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν το καλοκαίρι, έγινε όμως αντιληπτό ότι η ασφυκτική πίεση κινδυνεύει να προκαλέσει  πολιτική αποσταθεροποίηση.

Πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το ασφαλιστικό θα μετατεθεί για τον Ιανουάριο, ίσως και το Φεβρουάριο, για να μπορέσει να «περάσει» με λιγότερες διαρροές ενώ το πακέτο των εργασιακών θα συζητηθεί το Μάρτιο.

Σήμερα συνεδριάζει η Οικονομική και κοινωνική επιτροπή (ΟΚΕ) παρουσία του υπουργού εργασίας κ. Κατρούγκαλου ο οποίος θα παρουσιάσει (χωρίς νεώτερα ποσοτικά στοιχεία) το σχέδιο του  για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

«Κλειδί», που θα ξεκλειδώσει τις εξελίξεις κατά το υπουργείο Εργασίας, θα αποτελέσει η στάση των δανειστών σε σχέση με την πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να μην περικοπούν δυσβάστακτα οι καταβαλλόμενες συντάξεις. Ο επικεφαλής της Κομισιόν κ. Ντέκλαν Κοστέλο επισήμανε τις δυσκολίες που θα προκαλέσει στην αγορά η αύξηση των εισφορών αλλά άφησε και ένα περιθώριο ότι θα μπορούσε να συζητηθεί η πρόταση στο πλαίσιο του συνολικού πακέτου. Πάντως επιμελητήρια και εργοδοτικοί φορείς δεν έχουν σταματήσει να στέλνουν υπομνήματα υποστηρίζοντας ότι η αύξηση των εισφορών θα οδηγήσει σε λουκέτα, αύξηση της μαύρης εργασίας και αύξηση της ανεργίας.

Ωστόσο όσο καθυστερούν τα μέτρα ύψους 1,8 δισ. έως το τέλος του 2016, με δεδομένο ότι αγορά δεν βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης, διογκώνονται τα ελλείμματα των ταμείων, τα οποία συνεχίζουν να καταβάλλουν συντάξεις με δανεισμό από άλλα πιο εύρωστα ταμεία. Το έλλειμμα του κοινωνικού προϋπολογισμού θα κλείσει φέτος στα 1,8 δισ. ευρώ αντί πρόβλεψης για 950 εκατ. ευρώ.

Το μετοχικό ταμείο πολιτικών υπαλλήλων για να μην κηρύξει στάση πληρωμών (ήδη πληρώνει με μία ημέρα καθυστέρηση, αγκομαχώντας να συγκεντρώσει το αναγκαίο κονδύλι) θα αναγκαστεί να μειώσει το μέρισμα κατά 30%.

Αυτό το μήνα με καθυστέρηση  κατέβαλε τις συντάξεις και το Ενιαίο Επικουρικό.  Για να καλυφθεί το έλλειμμα του ταμείου η μείωση των επικουρικών αποτελεί μονόδρομο είτε το ψαλίδισμα συντελεστεί μέσω της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος είτε με άλλο τρόπο. Εκτιμάται ότι το ταμείο θα προχωρήσει σε κλιμακωτές μειώσεις 6%-10% στις συντάξεις πάνω από τα 165 ευρώ. Αν αποφασιστεί το «μαχαίρι» να βγει μόνο για τις υψηλότερες συντάξεις οι περικοπές θα ξεπεράσουν το 15%.

Η μείωση στις επικουρικές θα επέλθει και ως απόρροια της κατάργησης κάθε δυνατότητας ενίσχυσης του ενιαίου επικουρικού με κρατικούς πόρους καθώς όπως αναφέρεται και στο σχέδιο προϋπολογισμού έτους 2016 «ορίζεται η ένταξη από 1-9-2015 όλων των Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) με χρηματοδότηση αποκλειστικά από ίδιες εισφορές».

Στα «κόκκινα» βρίσκεται και ο ΟΑΕΕ καθώς το προϋπολογιζόμενο έλλειμμα του υπερβαίνει τα 800 εκατ. ευρώ.

Η εφαρμογή νέου συστήματος καταβολής εισφορών με βάση το πραγματικό εισόδημα (μνημονιακή δέσμευση) θα δώσει «ανάσα» στους επαγγελματίες  οι οποίοι ωστόσο πρέπει να περιμένουν και μικρότερες συντάξεις αλλά θα δημιουργήσει  νέα προβλήματα στο ταμείο.

Για να αποφευχθεί κατάρρευση του οργανισμού εξετάζεται η καθιέρωση κατώτατου υποχρεωτικού ποσού ασφαλιστικής κάλυψης στο ύψος των 150 ως 200 ευρώ τον μήνα και από εκεί και πέρα εισφορές ανάλογα με το πραγματικό εισόδημα. Οι ασφαλιστικές κατηγορίες θα περιοριστούν τρεις η τέσσερις από 14 που είναι σήμερα. 

You may also like