Ελλάδα

Τα επιμελητήρια ζητούν παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών για τις επιταγές

mihalos708_0.jpg?itok=lA2ynTyU

Παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τις επιταγές που έληξαν ή λήγουν κατά την περίοδο της τραπεζικής αργίας και την υπαγωγή χιλιάδων επιχειρήσεων στη μαύρη λίστα του Τειρεσία, χωρίς να ευθύνονται, ζητούν με επιστολές προς τον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Ι. Χατζηθεοδοσίου.

Όπως εξηγεί στην επιστολή του ο κ. Μίχαλος, λόγω της παρατεταμένης τραπεζικής αργίας, ένας πολύ μεγάλος αριθμός επιταγών που έχουν εκδοθεί από τις επιχειρήσεις, έχουν λήξει ή πρόκειται να λήξουν στο διάστημα 30/6 έως 30/7. Με το υπάρχον καθεστώς, οι επιταγές αυτές θα πρέπει να εξοφληθούν εντός 8 ημερών από το άνοιγμα των τραπεζών.

«Με δεδομένη, ωστόσο, τη μαζική συσσώρευση των υποχρεώσεων που έχουν οι επιχειρήσεις και την αναστάτωση που έχει προκληθεί στην αγορά, αυτό είναι αδύνατον πρακτικά και, κατά συνέπεια, είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθεί και άλλος χρόνος, τουλάχιστον ενός μήνα, προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να ισορροπήσει η αγορά» σημειώνει.

Ο κ. Μίχαλος τονίζει στην επιστολή του ότι είναι ταυτόχρονα αναγκαίο να υπάρξει ρύθμιση, ώστε οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αυτή τη δύσκολη θέση, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, αλλά, λόγω της τραπεζικής αργίας, να μην μπαίνουν στον Τειρεσία για το διάστημα, μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα στις τραπεζικές συναλλαγές.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου επισημαίνει, από την πλευρά του ότι οι επιχειρηματικές συναλλαγές όλο αυτό το διάστημα είναι σχεδόν ανύπαρκτες και οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων έχουν διευρυνθεί, με αποτέλεσμα να χρειάζονται αρκετό χρόνο, μετά το άνοιγμα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, για να μπορέσουν να διευθετήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Και ζητά να παραταθεί για τουλάχιστον έναν μήνα η προθεσμία για την εξόφληση των μεταχρονολογημένων επιταγών λήξεως στο τέλος Ιουνίου και στο τέλος Ιουλίου, προκειμένου οι επιχειρήσεις να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και να μην μπαίνουν στον Τειρεσία, μέχρι η αγορά να βρει και πάλι το βηματισμό της.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ελλάδα