Οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 χωρών-συμμάχων συγκεντρώνονται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για τη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας, όπου αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τα στρατιωτικά μέτρα που θα ληφθούν απέναντι στη Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη.
Τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να κάνει το NATO σε σχέση με τη Ρωσία αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της διήμερης συνόδου υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας που αρχίζει αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του Νίκου Κοτζιά.
Η υπουργική σύνοδος θα προετοιμάσει το έδαφος για τη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας, τον επόμενο μήνα, υπό τη σκιά σειράς γεγονότων που έχουν φέρει τη σχέση της Συμμαχίας με τη Μόσχα στο χειρότερο σημείο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Τα ανατολικοευρωπαϊκά μέλη του NATO, κυρίως η Πολωνία και οι Βαλτικές Χώρες, ζητούν επίμονα την μόνιμη ενίσχυση της παρουσίας συμμαχικών δυνάμεων στην περιοχή, καθώς η κρίση στην Ουκρανία έχει αναζωπυρώσει φόβους περί ρωσικών διεκδικήσεων στα εδάφη της πάλαι πότε Σοβιετικής Ένωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών, η Ελλάδα ανήκει στην ομάδα των χωρών που θεωρούν ότι η Ρωσία πρέπει να αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, κι ότι υπάρχει η δυνατότητα να καλλιεργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και διαφάνειας μέσω του διαλόγου.
Αν και σπανίως αναφέρεται επίσημα, μία από τις ανησυχίες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είναι πως οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να αποσταθεροποιήσουν χώρες στην Ανατολική Ευρώπη χρησιμοποιώντας τον αποκαλούμενο «υβριδικό» πόλεμο, που περιέχει δολιοφθορά, αποσχιστική προπαγάνδα σε ρωσόφωνες μειονότητες, αντάρτικα και κυβερνο-επιθέσεις.
Η Συμμαχία εξετάζει σοβαρά την αποστολή χιλιάδων στρατιωτών στην Ανατολική Ευρώπη, με τις ΗΠΑ να μελετούν ήδη την τοποθέτηση 4.000 ή και περισσότερων ανδρών στην περιοχή. Η Μόσχα από την πλευρά της έχει προαναγγείλει τη δημιουργία τριών νέων μεραρχιών που θα τοποθετηθούν στα δυτικά σύνορα της και έχει αυξήσει τις αιφνιδιαστικές ασκήσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων ανδρών.
Οι διαφορές αποτυπώθηκαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου NATO – Ρωσίας που έγινε στα τέλη Απριλίου – πρώτη συνεδρίαση μετά από δύο χρόνια «πάγου» – όπου οι δύο πλευρές διαφώνησαν σε όλα σημεία που τους χωρίζουν, με αιχμή την υπαιτιότητα της κρίσης στην Ουκρανία. «Οι Σύμμαχοι και η Ρωσία έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις, αλλά ακούσαμε τι είχε να πει ο καθένας», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Η κακή ατμόσφαιρα επιδεινώθηκε περαιτέρω τις τελευταίες εβδομάδες, με σειρά αναχαιτίσεων ρωσικών αεροσκαφών στη Βαλτική αλλά και με την ενεργοποίηση ενός σταθμού ραντάρ στη Ρουμανία, που αποτελεί μέρος της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ανατολική Ευρώπη.
Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι η ασπίδα έχει ως στόχο την προστασία της Ευρώπης από ενδεχόμενη πυραυλική-πυρηνική επίθεση από το Ιράν, όμως το Κρεμλίνο πιστεύει ότι σκοπός της Δύσης είναι να υπονομεύσει αποτρεπτική δυνατότητα του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν καταδίκασε άμεσα τη λειτουργία του ραντάρ, σημειώνοντας πως η Μόσχα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να διατηρήσει τη σημερινή στρατηγική ισορροπία δυνάμεων. Η ρωσική εφημερίδα Izvestia μετέδωσε ότι η Ρωσία θα ενεργοποιήσει και να εκσυγχρονίσει έναν παλιό σοβιετικό σταθμό εντοπισμού πυραυλικών εκτοξεύσεων που βρίσκεται στην προσαρτημένη Κριμαία.