Πολιτική

Τα μηνύματα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα – Τι είπαν με τον Μητσοτάκη και ποιες συμφωνίες υπεγράφησαν

Ένα τολμηρό βήμα για μια διαφορετική πορεία στα ελληνοτουρκικά σηματοδοτεί η δημόσια παρουσία και οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην μεσημεριναή συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου και η υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας.

Μετά από μια μακρά περίοδο εντάσεων και αντιπαραθέσεων (με το διάλειμμα των τελευταίων δέκα μηνών),οι δυο ηγέτες φάνηκαν έτοιμοι να δώσουν ώθηση στην διαδικασία επαναπροσέγγισης και συγχρόνως να βάλουν μια βάση για τα επόμενα βήματα της συνεργασίας και το πλαίσιο ενός κώδικα «συμπεριφοράς» με σεβασμό βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

Στις κοινές δηλώσεις των δυο ηγετών φάνηκε από την πρώτη στιγμή ότι ήθελαν να στείλουν θετικό μήνυμα. Με καθαρό τρόπο οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν αναφέρθηκαν με τρόπο που δεν θύμιζε σε τίποτα το «πολεμικό» περιβάλλον που επικρατούσε πριν ένα χρόνο, στην ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων και αντιμετώπισης των κοινών προκλήσεων και συγχρόνως δεν φοβήθηκαν να θίξουν θέματα που χωρίζουν τις δυο χώρες.

Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, το Κυπριακό,η Γάζα ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε την ευκαιρία να επαναλάβει ότι για την Ελλάδα η μοναδική διαφορά είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας απαντώντας έτσι στην αναφορά του Τ.Ερντογάν (στην Καθημερινή) ότι πρέπει να εξετασθούν ως πακέτο και οι «αλληλένδετες» διαφορές.


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cxi3qm0upi5t)

Αυτή ηταν και η φιλοσοφία η οποία κυριάρχησε στην προετοιμασία της συνάντησης. Οι μεγάλες διαφορές μπορεί να μένουν άλυτες αλλά αυτό να μην αποτελεί εμπόδιο για την ομαλή διμερή συνεργασία,ούτε να οδηγεί σε κρίσεις που απειλούν την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτό και είναι ένα μεγάλο στοίχημα από δω και πέρα. Οι δυο ηγέτες υπέγραψαν ένα μη δεσμευτικό κείμενο την Διακήρυξη των Αθηνών η οποία θέτει το πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας και συγχρόνως περιλαμβάνει δυο σημαντικές δεσμεύσεις:

-Τα Μέρη θα «απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους».

-Τα Μέρη θα «προσπαθήσουν να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ τους με φιλικό τρόπο, μέσω απευθείας διαβουλεύσεων μεταξύ τους ή με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

You may also like