Όταν το ρολόι δείξει ακριβώς, τα φώτα του στούντιο θα ανάψουν και οι έξι πολιτικοί αρχηγοί, Μητσοτάκης – Τσίπρας – Ανδρουλάκης – Κουτσούμπας – Βελόπουλος θα πρέπει να απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματα που θα τους θέσουν οι δημοσιογράφοι.
Ο κάθε ένας, θα έχει στην δική του ατζέντα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο κυβερνητικό πρόγραμμα που προτείνει. Τα επιτελεία επενδύουν στην καταληκτική δήλωση τους, στο τέλος της διαδικασίας, όπου θα έχουν το περιθώριο τριών λεπτών να απευθύνουν το μήνυμα τους προς τους τηλεθεατές.
Στο στούντιο μαζί τους, θα είναι ένας στενός συνεργάτης τους και από το κοντρόλ θα τους παρακολουθούν οι εκπρόσωποι τύπου των κομμάτων.
Στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, ο θεσμός των ντιμπέιτ είναι ιερός. Οι σκληρές και δηλητηριώδεις ατάκες που ανταλλάσουν οι υποψήφιοι γίνονται για μέρες τίτλοι ειδήσεων στα μεγαλύτερα ξένα πρακτορεία ειδήσεων.
Κάποιες φορές μπορούν να κρίνουν και το αποτέλεσμα των εκλογών. Στην χώρα μας, για πρώτη φορά το ντιμπέιτ – με σημερινούς όρους – διεξήχθη την δεκαετία του ‘90.
Η απαρχή για τα τηλεοπτικά ντιμπέιτ στη χώρα μας, σε μια μεταφορά των τηλεμαχιών υποψηφίων στο εξωτερικό, θεωρείται ότι ήταν η συνάντηση των Ανδρέα Παπανδρέου, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Χαρίλαου Φλωράκη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το 1990, σε συζήτηση που συντόνισε ο Γιάννης Καψής.
Η συζήτηση έμοιαζε περισσότερο ακαδημαϊκή ανταλλαγή απόψεων και μακριά από τους σημερινούς όρους και αυστηρούς τηλεοπτικούς κανόνες. Η συζήτηση, παρόλα αυτά, μεταδόθηκε και τηλεοπτικά και το αρχείο της διαφυλάσσεται στο διαδίκτυο.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, με την Ευρώπη να διανύει μια νέα εποχή μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου το ‘89.