Οικονομία

Τα πράγματα μπορεί να πάρουν την κάτω βόλτα λένε οι Βρυξέλλες

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Αγώνα δρόμου δίνει η κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει μέσα στον Απρίλιο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού της τη δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι «αν η αξιολόγηση πάει Μάιο-Ιούνιο… καήκαμε».

Μπορεί το πρώτο βήμα να εκτιμάται από το οικονομικό επιτελείο ότι θα γίνει στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, ενόψει και της αυριανής άφιξης των επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών, ωστόσο τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες δεν είναι και πολύ ευοίωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους να πετάνε το μπαλάκι στην Ελλάδα προκειμένου αυτή να κάνει τα απαραίτητα βήματα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Χαρακτηριστική η δήλωση αξιωματούχου στην Καθημερινή: «η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μπορούσε να γίνει αρκετά γρήγορα και είναι θέμα πολιτικής βούλησης των Ελλήνων. Αν δεν ολοκληρωθεί σύντομα, τότε από τον Μάιο τα πράγματα μπορεί να πάρουν την κάτω βόλτα, καθώς θα υπάρχει πολύ λίγη διάθεση για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση μέχρι τις 23 Ιουνίου». 

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τις διαφωνίες ΔΝΤ και Ευρωπαϊκών Θεσμών που επιβεβαιώθηκαν μετά την ερώτηση του ανταποκριτή του ΘΕΜΑτος στις Βρυξέλλες σχετικά με το κατά πόσο υπάρχει ομοφωνία. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Αλεξάντερ Βίντερστάιν απέφυγε να δώσει μια σαφή απάντηση  δηλώνοντας πως «οι διεργασίες συνεχίζεται και η Επιτροπή έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας τον Αύγουστο. Θέλουμε την πλήρη εφαρμογή της με μια δίκαιη αξιολόγηση και για αυτό το λόγο θα επιστρέψουν οι επικεφαλής στις 2 Απριλίου».

Βασικό ζητούμενο των Θεσμών είναι να πάρουν στα χέρια τους τη λίστα των μέτρων για τα έσοδα ύψους 3% του ΑΕΠ (5,4 δισ. ευρώ) για την οποία δεσμεύθηκε η Όλγα Γεροβασίλη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την περασμένη Τρίτη αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν την ολοκλήρωση της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή προκειμένου να επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018. 

Ενημερωμένες πηγές επισημαίνουν ότι το οικονομικό επιτελείο τα έχει βρει σε όλα με τους δανειστές εκτός από τα «κόκκινα δάνεια» γι’ αυτό πρώτα η κυβερνητική εκπρόσωπος και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός με τις τοποθετήσεις τους αυτές αποκάλυψαν ότι η ελληνική κυβέρνηση σε μεγάλο βαθμό έχει αποδεχθεί τις απόψεις του κουαρτέτου για το προϋπολογιζόμενο δημοσιονομικό κενό. «Οι άνθρωποι που πήραν μέτρα 62 δισ. μας κατηγορούν για τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ που φέρνουμε εμείς» είπε πριν από μερικές ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε αυτό το μήκος κύματος έρχονται και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη ότι τα μέτρα για τα πρώτα 3,6 δισ. ευρώ θα ληφθούν άμεσα.

Όπως και να έχει ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και αν επιστρέψουν όντως οι δανειστές αύριο Σάββατο και ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις την Δευτέρα 4 Απριλίου, είναι προφανές ότι θα πρέπει οι δυο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία σε μόλις 10 ημέρες. Χρονικό διάστημα αρκετά περιορισμένο όχι όμως και απαγορευτικό. Στο χρονοδιάγραμμα αυτό υπάρχουν μερικές ημερομηνίες σταθμοί:  Στις 7 Απριλίου συνεδριάζει εκ νέου το EWG και στις 13-15 Απριλίου έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσουν οι επικεφαλής των θεσμών από την Αθήνα, καθώς η προσοχή στρέφεται στη σύνοδο των G20 (13-14 Απριλίου) και στην Εαρινή Σύνοδο ΔΝΤ- Παγκόσμιας Τράπεζας (15-17 Απριλίου). Από εκεί και πέρα μένουν ελάχιστες ημέρες αν υπάρχει θέληση και από τις δυο πλευρές να υπογραφεί η συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου. 

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

You may also like