Ελλάδα

Τα ρουσφέτια του ΣΥΡΙΖΑ στη δημόσια υγεία – Τι καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος

Την προσπάθεια της κυβέρνησης να «καταλάβει το κράτος», μέσω ρουσφετολογικών διορισμών και καθαιρέσεων εκατοντάδων προϊσταμένων δημοσίων νοσοκομείων, προκειμένου να αντικατασταθούν από «εκλεκτούς» του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλει στην Politik, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

Το πρόσφατο περιστατικό με την κατάρρευση της οροφής της ορθοπεδικής κλινικής του γενικού νοσοκομείου Νίκαιας, που οδήγησε σε τραυματισμό συγγενή ασθενούς –και αποτέλεσε αφορμή ώστε ο τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου, να κάνει λόγο για τριτοκοσμική εικόνα στα δημόσια νοσοκομεία- είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στη δημόσια Υγεία. Ακόμα πιο ενδεικτικά όμως είναι τα… ρουσφέτια της κυβέρνησης που καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ. Μιας κυβέρνησης που ενώ είχε κάνει «σημαία» της την κάθαρση, δεν δείχνει καμία διάθεση να την εφαρμόσει…

Παράνομες πράξεις και πολιτικές διώξεις

Στις 9 Οκτωβρίου 2018 δημοσιεύθηκε πράξη του διοικητή του νοσοκομείου «Γεννηματάς», βάσει της οποίας παύθηκε από τη θέση του ο προϊστάμενος του τμήματος Διοικητικού Οικονομικού του νοσοκομείου, Γιώργος Κατσαφαρέας. «Πρόκειται για μια παράνομη πράξη» σχολίασε στην Politik ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, αφού «βάσει του νόμου 4369/2015 απαγορεύονται οι καθαιρέσεις προϊσταμένων οργανικών μονάδων έως ότου γίνουν οι κρίσεις των υπαλλήλων από το υπηρεσιακό συμβούλιο. Όσο καιρό υπάρχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αυτές οι κρίσεις δεν έχουν γίνει». Στη θέση του κ. Κατσαφαρέα τοποθετήθηκε η γραμματέας του διοικητή του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων από εργαζομένους του τμήματος, που «ζητάνε την ανάκλησή της». Σε δημόσια καταγγελία στην οποία προχώρησε ο κ. Κατσαφαρέας χαρακτήρισε την συμπεριφορά του διοικητή «αντιδημοκρατική, καταπατώντας κάθε έννοια αξιοκρατίας και διαφάνειας… Θεωρώ την απόφασή του αυτή καθαρά πολιτική και τον εαυτό μου πολιτικά διωκόμενο» σημείωνε σχετικά.

«Απολύονται επειδή δεν προσκύνησαν τον ΣΥΡΙΖΑ»

Η περίπτωση του κ. Κατσαφαρέα δεν είναι η μοναδική: «Συνολικά, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχουν χάσει τη θέση τους 800 –σε σύνολο 2.100 σε όλη την Ελλάδα- προϊστάμενοι οργανικών μονάδων νοσοκομείων όπως διευθυντές, υποδιευθυντές και τμηματάρχες, χωρίς να έχει συντελεστεί η νομοθετικά υποχρεωτική κρίση τους. Μολονότι, δηλαδή, οι ίδιοι ψήφισαν τον νόμο 4369/2015, δεν τον εφαρμόζουν. Εξάλλου δεν είχε πει και ο Πολάκης ότι πήραμε την εξουσία αλλά δεν πήραμε το κράτος; Είναι σε εξέλιξη λοιπόν αυτή η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβει το κράτος, αν αναλογιστούμε ότι στη θέση των παρανόμως εκδιωχθέντων 800 προϊσταμένων -με αποφάσεις διοικητών νοσοκομείων που βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία-, τοποθετούνται οι “εκλεκτοί” του ΣΥΡΙΖΑ» προσθέτει ο κ. Γιαννάκος.

Αναφορικά με τους λόγους των εκδιώξεων, η απάντηση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ είναι αφοπλιστική: «Οι συγκεκριμένοι έχουν φύγει επειδή δεν είναι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ ή επειδή δεν έχουν… προσκυνήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση ψάχνει έναν τρόπο να δει πως θα τους εκμαυλίσει κρατώντας ταυτόχρονα μέσω αυτών των πράξεων τα στελέχη των δημόσιων νοσοκομείων σε ομηρία. Ακόμα και οι 12 χιλιάδες συμβασιούχοι που βρίσκονται στη δημόσια Υγεία είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης να διατηρεί στα νοσοκομεία, ανθρώπους που θα δουλεύουν μέχρι τις εκλογές, για ευνόητους, ψηφοθηρικούς λόγους».

«Ρουσφετολογική διοίκηση»

Εξίσου τρομακτικά είναι και όσα ο καταγγέλλει ο κ. Γιαννάκος για το νοσοκομείο Λήμνου, την διοίκηση του οποίου χαρακτήρισε «ανίκανη και ρουσφετολογική». Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, με πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Λήμνου που επικυρώθηκε από το Δ.Σ. του νοσοκομείου Μυτιλήνης, με το οποίο διασυνδέεται, εγκρίθηκαν 10 θέσεις επικουρικού προσωπικού, με σύμβαση δύο χρόνων. Το αίτημα υποβλήθηκε στη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ προς έγκριση, η οποία ενέκρινε την εισήγηση για την πρόσληψη τους από τον κατάλογο των υποψηφίων που σχηματίστηκε στην 2η υγειονομική περιφέρεια και επιλέχθηκαν τα 10 άτομα που συγκέντρωναν τα περισσότερα μόρια.

«Όμως επειδή δεν άρεσαν οι επιτυχόντες στο συμβούλιο διοίκησης του νοσοκομείου με βάση τη μοριοδότηση του ΑΣΕΠ, ακύρωσαν την απόφαση για την πρόσληψή τους. Τροποποίησαν τις ειδικότητες με τη δικαιολογία ότι έχουν άλλες ανάγκες επικουρικού προσωπικού με αποτέλεσμα οι αρχικά επιλεχθέντες υπάλληλοι να διαμαρτύρονται ότι παραιτήθηκαν από τις παλιές τους δουλειές για να πιάσουν δουλειά και τώρα στις νέες ειδικότητες που προκηρύχθηκαν θα προσληφθούν Συριζαίοι που διαθέτουν περισσότερα μόρια γι΄αυτές». Από την πλευρά του το σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Λήμνου αναφέρθηκε σε «μεθοδεύσεις που μας βρίσκουν αντίθετες και τις καταγγέλλουμε».

Ο κ. Γιαννάκος αναφέρθηκε και σε κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που διορίστηκε διοικήτρια στο νοσοκομείο θώρακος Πατρών «αν και αυτό έχει κλείσει εδώ και ένα χρόνο επειδή μεταφέρθηκε στο Γ.Ν. Άγιος Ανδρέας Πατρών». Μάλιστα, όπως καταγγέλλει, η εν λόγω διοικήτρια «επί 23 χρόνια έπαιρνε παράνομα τη σύνταξη του θανόντα πατέρα της, ενώ εργαζόταν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών. Όταν αυτή συνταξιοδοτήθηκε της καταλογίστηκαν από το γενικό λογιστήριο του Κράτους μέσω δύο αποφάσεων πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ που θα έπρεπε να επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο. Κι όμως, παραμένει διοικήτρια σε ένα νοσοκομείο που δεν υφίσταται, συνεχίζει να λαμβάνει 2.100 ευρώ καθαρά το μήνα και της παρακρατούνται μόλις 266 ευρώ μηνιαίως. Ο κ. Πολάκης βοηθάει το στέλεχος του, διατηρώντας τη διοικήτρια σε νοσοκομείο φάντασμα. Δεν έχει γίνει εδώ παρανομία; Δεν πρέπει να παρέμβουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί;» αναρωτιέται ο κ. Γιαννάκος

Και σύμβουλος του πρωθυπουργού

Η ΠΟΕΔΗΝ προσφάτως έχει καταγγείλει κι άλλες ρουσφετολογικές προσλήψεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως στο νοσοκομείο Σαντορίνης, όπου στη θέση του διοικητή τοποθετήθηκε «σύμβουλος του κ. Πολάκη που είναι ιδιοκτήτης συνεργείου μοτοσυκλετών», στη θέση υποδιευθυντή διοικητικής υπηρεσίας προσελήφθη «υπάλληλος ελαιοτριβείου» και στη θέση υποδιευθυντή οικονομικού τοποθετήθηκε «στέλεχος της τοπικής ΣΥΡΙΖΑ». Ρουσφετολογική τοποθέτηση νοσηλεύτριας καταγγέλθηκε ότι συντελέστηκε και στο κέντρο υγείας Ορεστιάδας. Περισσότερο όμως ξεχωρίζει η περίπτωση της Βασιλικής Κορμπή που διετέλεσε σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. «Η κ. Κορμπή εργαζόταν στη Γενική Γραμματεία του Μαξίμου, επιλέχθηκε από ελεγχόμενη επιτροπή του ΕΚΑΒ και προσλήφθηκε στην ανύπαρκτη θέση προϊσταμένου δικηγόρου του ΕΚΑΒ. Θέση που συστήθηκε με φωτογραφική διάταξη και τροποποίηση το οργανισμού του ΕΚΑΒ χωρίς να υφίσταται νομική υπηρεσία στο ΕΚΑΒ. Εάν την ίδια σπουδή έδειχναν για την πρόσληψη διασωστών και αντικατάσταση των σαράβαλων ασθενοφόρων δεν θα κινδύνευαν έκτακτα περιστατικά. Στην περίπτωση της κυρία Κορμπή έγιναν εν ριπή οφθαλμού οι διαδικασίες ενώ εδώ και τέσσερα χρόνια δεν ολοκληρώνονται προσλήψεις νοσηλευτών και διασωστών» προσθέτει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

«Εκτρέπουν τη συζήτηση στα σκάνδαλα»

Αναφορικά με το πώς συνάδουν όσα καταγγέλλει, συγκριτικά με την κάθαρση που πολλάκις η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί πως θα έφερνε στη δημόσια Υγεία, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδώσει ευθύνες για την τραγική κατάσταση των νοσοκομείων της δημόσιας υγείας εκτρέποντας τη συζήτηση σε σκάνδαλα –κατά την ίδια – του παρελθόντος. Αν υπάρχουν σκάνδαλα, είναι αρμόδια η δικαιοσύνη να τα διερευνήσει και όσοι έφαγαν χρήματα να τα επιστρέψουν, γιατί αυτό είναι το σημαντικό και όχι οι φυλακίσεις. Όμως δεν βλέπουμε η κυβέρνηση να καταπατά τη διαφθορά. Οι επιτροπές ανταγωνισμού –που διορίζονται από την κυβέρνηση- κανονικά επιβάλλουν πρόστιμα στις φαρμακευτικές εταιρείες για παραβιάσεις κανόνων ανταγωνισμού. Αυτό γίνεται σε όλες τις χώρες. Τρεισήμισι χρόνια η κυβέρνηση δεν έχει επιβάλλει ένα πρόστιμο στη Novartis. Πώς γίνεται αυτό;» Ρητορικά ερωτήματα για μια δημόσια Υγεία υπό διάλυση στελεχωμένη με τον «κομματικό στρατό» του ΣΥΡΙΖΑ…

You may also like

More in Ελλάδα