Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι δηλώνουν στην Πειραιώς από την παρουσία του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας στην 81η ΔΕΘ. Επιτελικά στελέχη του κόμματος θεωρούν πως ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να περάσει με σαφήνεια πολλά από τα βασικά στοιχεία της αντιπολιτευτικής του τακτικής, με κυριότερο την ταύτιση με πραγματικές λύσεις και με την «αλήθεια» που για μία ακόμη φορά κυριάρχησε στο λόγο του προέδρου της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται πως πέτυχε στο έπακρο τον στόχο του εντάσσοντας και νέα ήθη στον αντιπολιτευτικό λόγο της Νέας Δημοκρατίας.
Μιλώντας με στοιχεία
Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε κατά την διάρκεια της ομιλίας του να ταυτιστεί πλήρως με ένα νέο μοντέλο πολιτικού που δεν μιλάει χωρίς στοιχεία και γνωρίζει πλήρως τα θέματα. Οι φοροελαφρύνσεις οι οποίες εξήγγειλε φρόντισε να συνοδεύονται από συγκεκριμένα και κοστολογημένα στοιχεία. Το γεγονός αυτό συνοδεύτηκε από συγκεκριμένους αριθμούς, όπως πχ το 30% μείωση του ΕΝΦΙΑ και όχι παραπάνω. Όπως είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά, δεν «μου βγαίνουν οι αριθμοί για παραπάνω» και έτσι αρκέστηκε σε εξαγγελίες τις οποίες θεωρεί ο ίδιος πως μπορεί να πραγματοποιήσει και μάλιστα άμεσα. Στην ίδια λογική ήταν η απάντηση του όταν ρωτήθηκε χτες κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου για τους συνταξιούχους και τις περικοπές που έχουν υποστεί. Τις χαρακτήρισε μεν «άδικες» αλλά πρόσθεσε πως «δεν μπορώ, αυτή τη στιγμή, να δεσμευτώ ότι θα αποκαταστήσουμε σύντομα αδικίες που αφορούν στους συνταξιούχους και για αυτό δεν θα το κάνω. Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο – όπως σας είπα – αν επηρεαζόμουν λίγο από την αύρα του χώρου και από την ταύτιση αυτού του βήματος με τη μεταπολιτευτική παροχολογία να το κάνω. Δεν θα το κάνω, όμως» ενισχύοντας το προφίλ του πολιτικού που δεν λέει ποτέ ψέματα.Η λογική Μητσοτάκη ήταν σε όλη την διάρκεια της παραμονής του στην Θεσσαλονίκη πως «λέω όσα μπορώ να κάνω»
Κριτική στις ελίτ
Για πρώτη φορά ο κ. Μητσοτάκης- που σημειωτέον από τους αντιπάλους του ταυτίζεται με τις οικονομικές ελίτ- επιχείρησε να πετάξει από πάνω του την συγκεκριμένη «ταμπέλα». Μίλησε για πρώτη φορά με τόση σαφήνεια για τις ευθύνες της επιχειρηματικής και πολιτικής τάξης, έκανε λόγο για πλήρη διαφάνεια, κάτι που επιχείρησε να το υποστηρίξει με τις αλλεπάλληλες αναφορές του στην διαδικασία ελέγχου του πόθεν έσχες των 4 υπερθεματιστών, που όπως είπε πρέπει να τους καλέσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Ο κ. Μητσοτάκης σε αντιδιαστολή επανέλαβε αρκετές φορές στην ομιλία του Σαββάτου την φράση «είμαι εδώ για τους πολλούς και αυτούς που δεν έχουν πρόσβαση στην εξουσία» και θέλησε να περάσει το μήνυμα ενός ανθρώπου που ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει διαχείριση.
Θετικό μήνυμα
Ο κ. Μητσοτάκης έσπασε ένα ακόμα ταμπού των ΔΕΘ διαχρονικά καθώς επιχείρησε να περάσει θετικό μήνυμα και να μην σταθεί μόνο στην σκληρή αντιπολίτευση. Μεγάλο μέρος του λόγου του ήταν για το έργο που θέλει να κάνει ο ίδιος ως πρωθυπουργός και επανέλαβε ουκ ολίγες φορές την φράση «να μην γίνει η Ελλάδα ένα απέραντο δικαστήριο» θέλοντας να βάλει τέλος σε ένα νοσηρό όπως περιέγραψε κλίμα που επικρατεί τα τελευταία χρόνια. Η λέξη δε, «κληροδοτεί» που ανέφερε πολλές φορές για τον Αλέξη Τσίπρα, έδειξε την βούληση να εμφανιστεί ως εν δυνάμει πρωθυπουργός και ο κ. Τσίπρας ως ήδη απερχόμενος.
Εθνικές αναφορές
Ο κ. Μητσοτάκης ενέταξε για πρώτη φορά στον λόγο του και λέξεις τις οποίες δεν συνήθιζε στο παρελθόν. Μίλησε για «έθνος» και «νέο πατριωτισμό», ενώ χρησιμοποίησε κατά κόρον και την λέξη πατρίδα, επιχειρώντας να δώσει ένα εθνικό όραμα στην ομιλία του.
Έκλεισε τα εσωκομματικά
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε με καλά λόγια, όταν ρωτήθηκε τόσο για τον Κώστα Καραμανλή όσο και για τον Αντώνη Σαμαρά. Σε ερώτηση δε για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, έδωσε εκ νέου πλήρη κάλυψη στον πρώην πρωθυπουργό κ. Καραμανλή καθώς όπως είπε το 2009 ειπώθηκε στον ελληνικό λαό η αλήθεια. Παράλληλα θέλησε -προς το παρόν- να ρίξει τους τόνους όσον αφορά την ένταξη στελεχών από τον εκσυγχρονιστικό χώρο, αφού υποστήριξε πως θα προχωρήσει σε ανανέωση όχι όμως κατά ανάγκη από άλλους πολιτικούς χώρους.