Konstantinos Tsakalidis / SOOC
«Ταφόπλακα» χαρακτηρίζουν τα μέτρα του νέου μνημονίου αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Λάρισας.
Όπως υποστηρίζουν τα προτεινόμενα για τον κλάδο τους μέτρα οδηγούν σε εξόντωση του πρωτογενούς τομέα, καθώς ο «λογαριασμός» ξεπερνά το 2 δισ. ευρώ και μεταφράζεται στο 50% και πλέον του εισοδήματος τους.
Ζητούν δε αλλαγή του προτεινόμενου νέου πακέτου φορολογικών μέτρων και αντικατάσταση του με σχέδιο ανασυγκρότησης της αγροτικής παραγωγής και προειδοποιούν για κινητοποιήσεις.
Σε σχετική παράσταση διαμαρτυρίες προς το περιφερειάρχη Θεσσαλίας και πρόεδρο της ΕΝΠΕ Κώστα Αγοραστό, στο πρόσωπο του οποίου βρήκαν ένθερμο συμπαραστάτη των αιτημάτων τους, προχώρησαν σήμερα εκπρόσωποι αγροτών και κτηνοτρόφων. Όπως τόνισαν, δεν είναι αντίθετοι στη δίκαιη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος, υπό την προϋπόθεση ότι τους δίνεται η δυνατότητα και να παράγουν και να επιβιώνουν στηρίζοντας την εθνική οικονομία της χώρας.
Όπως αναφέρουν, το προτεινόμενο πακέτο μέτρων μεταφράζεται σε βαρύ και δυσβάσταχτο λογαριασμό, τον οποίο ο αγροτικός κόσμος αδυνατεί να πληρώσει. Κοστολογώντας δε τα προτεινόμενα μέτρα, τα προσδιορίζουν ως ακολούθως: αύξηση φορολογικού συντελεστή 200 εκατ. ευρώ, φορολόγηση επιδοτήσεων-προγραμμάτων 510 εκατ. ευρώ, αύξηση ΦΠΑ αγροτικών εφοδίων 285 εκατ. ευρώ, κατάργηση επιστροφής φόρου πετρελαίου 180 εκατ. ευρώ, τριπλασιασμό εισφοράς ΟΓΑ 1 δισ. ευρώ. Αθροιστικά, όπως τονίζεται, από τον αγροτικό κόσμο ζητείται ένα βαρύς λογαριασμός τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, που μεταφράζεται σε 50% και πλέον του εισοδήματός του.
Υπό τις συνθήκες αυτές, οι αγρότες δηλώνουν ότι αρνούνται να αποδεχτούν την πρόταση της συγκυβέρνησης η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη εξαθλίωση και εγκατάλειψη της γης και τονίζουν ότι ο μόνος δρόμος που τους απομένει είναι του αγώνα. «Αν νομίζουν ότι ανακάλυψαν τους ”εφοπλιστές της γης” τους λέμε ότι εμείς θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την παραγωγή μας και το δικαίωμα να μείνουμε στην γη μας. Δεν θα μας διώξουν από τα χωράφια μας» δηλώνουν με έμφαση.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αναγνώρισε το δίκαιο των επιχειρημάτων και αιτημάτων του αγροτικού κόσμου και δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι αυτό το μοντέλο φορολογίας των αγροτών μπορεί να λειτουργήσει στο πλαίσιο της ελληνικής οικονομίας.