Πολιτική

Ταξίδι -γρίφος στην Ταϊβάν από την Πελόζι: Νέα εστία έντασης στον Ινδο-ειρηνικό, με φόντο την Ουκρανία

Σε μια κίνηση υψηλού ρίσκου προέβη η 82χρονη, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, καθώς πληθαίνουν οι φήμες ότι πρόκειται να επισκεφθεί σήμερα ή το αργότερο αύριο, την Ταϊβάν, οδηγώντας σε σημείο βρασμού τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του ταξιδιού, η τρίτη σε σειρά διαδοχής για την Προεδρία των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι επρόκειτο να μεταβεί στην Ταιβάν τον περασμένο Απρίλιο, η νόσησή της, ωστόσο, από κορωνοϊό ανέβαλε τότε το πλάνο του ταξιδιού, το οποίο, ωστόσο, έχει διχάσει τον πολιτικό κόσμο της Αμερικής.

Πέρα από το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ του ενοίκου του Λευκού Οίκου με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν περνούν την καλύτερη φάση τους, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν γνωστοποίησε τον περασμένο μήνα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ δεν συναινούν με την μετάβαση της κ. Πελόζι στην Ταϊπέι, καθώς μια τέτοια πρωτοβουλία μπορεί να εκληφθεί ως ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά του Πεκίνου οδηγώντας στα άκρα τη σχέση Ανατολής και Δύσης, δηλαδή σε πρωτοφανείς και ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Κυρίως όμως, ο Τζο Μπάιντεν δεν επανήλθε δημόσια έκτοτε στο φλέγον αυτό θέμα, προκειμένου να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι από μέρους του Λευκού Οίκου, σε μια περιφέρεια που βρίθει εντάσεων.

Την ίδια ώρα, «είναι σαν να ανάβεις σπίρτο σε πυριτιδαποθήκη» εκτιμούν αρκετοί αναλυτές, καθώς το τάιμινγκ της επίσκεψης της Πελόζι στην Ταϊβάν συμπίπτει με την αμφισβήτηση του διεθνούς status quo μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και την ανάδυση του ρωσικού νέο- αναθεωρητισμού, ο οποίος φαίνεται πως έχει εξασφαλίσει σε κάποιο βαθμό τη σιωπηρή στήριξη του Πεκίνου.

Ακόμη και αν το ταξίδι της αμερικανο-ιταλίδας Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων θα μπορούσε να απαντήσει πειστικά για λογαριασμό των ΗΠΑ ως προς το πόσο κοντά έχουν έρθει Ρωσία και Κίνα στα χρόνια του κορωνοϊού, εντούτοις αποστάσεις από την επιθυμία της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων να μεταβεί στην  Ταϊβάν, έσπευσε να λάβει και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για «προσωπική απόφαση» της κ. Πελόζι να κατευθυνθεί στο νησί.

Προς αποφυγή «παρεξηγήσεων» με το Πεκίνο, η στάση της κ. Πελόζι στην Ταϊβάνστη διάρκεια της Ασιατικής περιοδείας της, δεν περιλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, διατηρώντας -προς χάρη κατευνασμού του Πεκίνου- ημιεπίσημο χαρακτήρα. Στο ίδιο μήκος κύματος, η ακριβής ημερομηνία και ώρα άφιξής της στην Ταϊπέι δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, παρότι τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ενδέχεται σοβαρά να διανυκτερεύσει σήμερα το βράδυ στο νησί.

Πάντως, η 82χρονη Νάνσι Πελόζι συνιστά υπέρμαχο των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων απέναντι στο κινεζικό καθεστώς διαχρονικά, καθώς δεν φοβήθηκε ήδη από το 1989 να ανοίξει πανό στην πλατεία Τιενανμέν υπέρ όσων αγωνίστηκαν για την ελευθερία.

Παρά το σθένος και την παρρησία, με τα οποία μάχεται για την προάσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ δεν δικαιολογούν τον σκοπό του ταξιδιού της, αφού παραμένουν εξαιρετικά ανήσυχες για το ενδεχόμενο η κινεζική πλευρά να αναπτύξει ισχυρά αντίμετρα, ακόμη και στρατιωτικού τύπου.

Για το λόγο αυτό, κατά πληροφορίες, η ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ρόναλντ Ρέιγκαν θα βρίσκεται στην περιοχή, επιφορτισμένη με μια πολυστρωματική άμυνα για την ασφάλεια της επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ αν απαιτηθεί, τότε ενδέχεται να μετακινηθούν δορυφόροι, προκειμένου να υπάρχει 24ωρη κάλυψη της συγκεκριμένης περιοχής. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Κέρμπι υποστήριξε πως «δεν θα τσιμπήσουμε το δόλωμα, ούτε θα εκφοβιστούμε», καθώς διευκρίνισε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στην αμερικανική πολιτική για την  Ταϊβάν.

Την ίδια ώρα, η πρόθεση της κ. Πελόζι να μεταβεί στην Ταιβάν, στα όρια της οποίας διαβιούν 23 εκατομμύρια κάτοικοι, προκαλεί δυσανεξία στο Πεκίνο, με μεγάλο ζητούμενο το πως η συσσωρευμένη ένταση στο διεθνές σύστημα (λόγω και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία), θα εκτονωθεί, χωρίς τη χρήση στρατιωτικής ισχύος.

Από πλευράς της, η Κίνα θεωρεί πως η  Ταϊβάν είναι δικό της έδαφος, για αυτό και έχει διαμηνύσει ότι δεν θα διστάσει ακόμη και να το καταλάβει δια της βίας, προκειμένου να το θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της. Παρά το αυξημένο επίπεδο απειλής, η Ουάσιγκτον διατηρεί επί τούτου θολά τα νερά, ως προς τη στήριξή της προς την Ταϊπέι σε περίπτωση κινεζικής στρατιωτικής επιχείρησης, ενώ αντιτίθεται σε οποιαδήποτε βίαιη αλλαγή καθεστώτος του αυτοδιοικούμενου νησιού.

Στο ενδιάμεσο, τις πάγιες αμερικανικές θέσεις φέρεται να επανέλαβε προς τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζιπίνγκ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στο αναλυτικό τηλεφώνημα που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα (σε υψηλούς τόνους) οι δυο τους, με τον Σι Τζινπίνγκ να προειδοποιεί τον Τζο Μπάιντεν να «μην παίζει με την φωτιά», με φόντο το ταξίδι της Νάνσυ Πελόζι. Η ίδια θα είναι η πρώτη που θα επισκεφθεί τη χώρα ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ μετά το 1997, ενώ η άφιξή της συμπίπτει με την αύξηση της κινεζικής στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Σηκώνοντας το γάντι «εάν η Πελόζι επιμείνει να επισκεφθεί την Ταιβάν, η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά και ισχυρά μέτρα για να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν, συμπληρώνοντας πως «όσοι παίζουν με τη φωτιά θα χαθούν από αυτήν». «Θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε για άλλη μια φορά τις ΗΠΑ ότι είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο και ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός δεν θα μείνει ποτέ με σταυρωμένα τα χέρια», κατέληξε.

Επιπρόσθετα, σε μια επίδειξη δύναμης, η Διοίκηση Ανατολικού Μετώπου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού δημοσίευσε βίντεο σε ιστότοπους κρατικών μέσων ενημέρωσης χθες, Δευτέρα που δείχνει τον στρατό να διεξάγει ασκήσεις με αεροπλανοφόρα, ελικόπτερα και αεροπλάνα που πετούν σε σχηματισμό, βατραχάνθρωπους να σηκώνονται από τον ωκεανό, βαριά οπλισμένους στρατιώτες να τρέχουν μέσα από δασώδεις περιοχές και διμοιρίες αλεξιπτωτιστών που κατεβαίνουν από έναν γαλάζιο ουρανό.

Ήδη, αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν στην σοβαρή πλέον πιθανότητα η Κίνα να ενεργοποιήσει τα «αποφασιστικά και ισχυρά μέτρα» της, φέρνοντας την κ. Πελόζι και την αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ απέναντι στην στρατιωτική απάντηση του Πεκίνου, ώστε να μην υποστεί η Κίνα αίσθημα ταπείνωσης απέναντι στη διεθνή κοινότητα. Και αυτό γιατί, το κέρδος για την Ταιβάν δεν ακουμπά μόνο στη δημοσιότητα της σημερινής επίσκεψης, αλλά κυρίως λειτουργεί ως έκφραση διεθνούς νομιμοποίησης από ποικίλες εκδηλώσεις, όπως η σημερινή στην  Ταϊβάν, η οποία λειτουργεί ως αυτόνομη δημοκρατία de facto, με το Πεκίνο να εκτιμά ότι είναι εφικτή η επανένωσή της με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, αν στο ενδιάμεσο δεν την συνεπάρει η εμπειρία της Δύσης.

Όσο για την Νάνσι Πελόζι, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εισέπραξε την απόσταση μερικώς από τη στάση της να πραγματοποιήσει τελικά το ταξίδι – κρας τεστ στην Ταϊβάν, το οποίο σηματοδοτεί τη λήξη της μακρόχρονης πολιτικής καριέρας, επιλέγοντας την τιμητική αποστρατεία στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.