Οικονομία

«Ταξικές» αλλαγές στα ακίνητα: Πού μειώνονται και πού μπορεί να αυξηθούν οι τιμές της εφορίας

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Στα χέρια του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Τρύφωνα Αλεξιάδη βρίσκονται πλέον οι αποφάσεις για τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων σε όλην τη χώρα. Το πόρισμα παραδόθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει οριζόντιες μειώσεις 10%-20% για τις μεσαίες περιοχές, μικρές μειώσεις αλλά και αυξήσεις σε λαϊκές περιοχές, ενώ στο ύψος τους χωρίς «κούρεμα» παραμένουν  οι αντικειμενικές αξίες σε περιοχές «φιλέτα» όπως Μύκονο, Εκάλη κλπ.
 
Το πολιτικό ζήτημα πλέον είναι αν η κυβέρνηση θα κάνει αποδεκτές ως έχουν τις προτάσεις της Επιτροπής ή, τουλάχιστον για τις εργατικές συνοικίες και τα λαϊκά προάστια όπου προκύπτει αύξηση τιμών, αποφασίσει «πάγωμα» ή και μείωση των τιμών της εφορίας.
 

«Φέτες» έκαναν τις αντικειμενικές Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρχικό πόρισμα της Επιτροπής προέβλεπε μεγαλύτερες μειώσεις, αλλά μετά από συσκέψεις αποφασίστηκε να περιοριστούν από έως και 40% σε περίπου 20% μεσοσταθμικά –εν μέρει και για να μην πληγούν και οι αποτιμήσεις των τραπεζών.
 
Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι κατ’αρχήν το πόρισμα της Επιτροπής επισημαίνει ότι:

– Σε περιοχές με αντικειμενική τιμή ζώνης από 600-750 ευρώ (που αποτελούν και το 41% της χώρας) οι τιμές της εφορίας πρέπει να αυξηθούν 10%-15% για να προσεγγισουν τις εμπορικές. Στην περίπτωση αυτή, το Πέραμα και η Δραπετσώνα μπορεί να δουν αύξηση των τιμών ζώνης της εφορίας.

– Σε περιοχές με τιμές 750-1500 ευρώ πρέπει να μειωθούν λιγότερο ή να μείνουν σταθερές. Συνοικίες όπως το Αιγάλεω και το Περιστέρι θα παραμείνουν έτσι στον ίδιο παρανομαστή.

– Σε μεσαίες περιοχές με τιμές 1.500-2.500 ευρώ πρέπει  να μειωθούν κατά 10% έως και 20%. Περιοχές όπως το Παλαιό Φάληρο, η Αγία Παρασκευή κλπ θα δουν μείωση τιμών που προσεγγίζει τα δεδομένα της αγοράς.

– Σε ακριβές περιοχές αξίας 2.500 και πάνω (ή έως 4.000 και 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό) μένουν αμετάβλητες.
 
Ωστόσο υπάρχουν και έντονες διαφοροποιήσεις μεταξύ των τεσσάρων υποεπιτροπών που συγκροτήθηκαν σε Αθήνα, Πειραια, Θεσσαλονίκη και Πάτρα για να υπολογίσουν τις τιμές. Υπό την πίεση του χρόνου να εκδοθούν οι νέες τιμές όμως, οι αλλαγές δεν έγιναν ανά περιοχή αλλά ανά «φέτες» τιμών ζώνης και πλέον, θεωρείται και θέμα πολιτικών ζυμώσεων πού θα κάτσει η «μπίλια» των αυξομειώσεων.
 
Για το σκοπό αυτό, λένε άλλες πηγές, εξετάζεται στις αποκαλούμενες «φτηνές» περιοχές, δηλαδή εκεί όπου οι Τιμές Ζώνης φτάνουν έως 1.000 ευρώ, να γίνει οριζόντια μείωση 5%, ενώ οι κατώτατες τιμές (600-700 ευρώ) θα μείνουν οι ίδιες.
 
Για τις «μεσαίες» περιοχές με τιμές 1.500- 3.000 ευρώ/τ.μ.  που αποτελούν το 30% των αστικών ακινήτων, προωθείται μείωση 10%- 20%.
 
Για τις πιο «ακριβές» περιοχές έχει προταθεί και οριζόντια μείωση 5% (αντί για «πάγωμα») ώστε να φανεί πως η κυβέρνηση δεν απαλλάσσει από βάρη στους «έχοντες και κατέχοντες», μεταθέτοντάς τα σε «μη προνομιούχους».
 
Επί της ουσίας πάντως, η όποια απόφαση τελικώς ληφθεί δεν θα επηρεάσει την είσπραξη των 2,65 δισ. από τον φόρο ακινήτων, καθώς ο ΕΝΦΙΑ τελειώνει και ο νέος που θα τον διαδεχτεί θα έχει άλλη δομή και συντελεστές, διατηρώντας το ίδιο ποσό εισπραξεων όσο και αν έχουν πέσει οι αντικειμενικές αξίες.

You may also like