Οικονομία

Telegraph: Δεν έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος για «κούρεμα» καταθέσεων

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Οι πληγείσες από την κρίση ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να περάσουν σύντομα το πρώτο τους τεστ, προκειμένου να αποφύγουν τους νέους κανόνες της ευρωζώνης για το «bail in» (κούρεμα καταθέσεων) και να μην κληθούν τελικά οι Έλληνες καταθέτες να πληρώσουν ένα τμήμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. 

Τα παραπάνω αναφέρει σε νέο δημοσίευμά της για την χώρα μας η βρετανική εφημερίδα Telegraph, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως ενώ η Ελλάδα οδεύει προς τις κάλπες, οι ιδιώτες πιστωτές αντιμετωπίζουν μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά στο αν τελικά θα υποστούν ζημιές και μεγάλες απώλειες, για να σταθεί και πάλι στα πόδια του το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι Βρυξέλλες έχουν ορίσει το ποσό των 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, ωστόσο, μόνο 10 δισ. από αυτά  είναι άμεσα διαθέσιμα για την Αθήνα, με βάση τους όρους της συμφωνίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Telegraph, η εξυγίανση των τραπεζών αναμένεται να γίνει ακόμη πιο περίπλοκη από την 1η Ιανουαρίου, όταν οι νέοι κανόνες της ευρωζώνης θα αναγκάζουν τους καταθέτες να αντιμετωπίζουν κι αυτοί μέρος του κόστους των προγραμμάτων διάσωσης.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ΒRRD -την γνωμοδότηση επί του νόμου για την οδηγία εξυγίανσης και ανάκαμψης των τραπεζών της ΕΕ- οι καταθέτες θα πρέπει να δεχθούν μια απώλεια της τάξης του 8% πριν οι δανειστές προχωρήσουν σε επίσημη βοήθεια.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, οι πιστωτές της Ελλάδας είναι διστακτικοί όσον αφορά στο ενδεχόμενο να θέσουν τους Έλληνες καταθέτες στο στόχαστρο, φοβούμενοι ότι μια τέτοια κίνηση θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την οικονομική ύφεση στην χώρα και θα αποτρέψει την επιστροφή χρημάτων στις τράπεζες.

Οι κανόνες αυτοί σχεδιάστηκαν για να αποτρέψουν τυχόν νέα χρηματοπιστωτική κρίση, έτσι όπως εμφανίστηκε στο προσκήνιο στην Ισπανία και την Ιρλανδία και με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι καταθέτες κάτω από τις 100.000 ευρώ θα εξακολουθήσουν να προστατεύονται στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος.

Η Ευρωπαϊκη Κεντρική τράπεζα διεξάγει τα stress-tests προκειμένου να καθοριστεί το ύψος των κεφαλαιακών ελλειμμάτων. Αυτά θα ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο και οι αρχές θα έχουν λιγότερο από δύο μήνες για να εξυγιάνουν τον τραπεζικό τομέα πριν την έναρξη ισχύος των κανόνων για το bail-in.

You may also like