Οικονομία

Telegraph: Γιατί ένα Grexit θα ωφελούσε τρομερά τη Βρετανία

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Παρά τα οικονομικά και γεωπολιτικά ρίσκα που συνεπάγεται ένα Grexit, η συγκεκριμένη εξέλιξη θα ευνοούσε σημαντικά τη Βρετανία, υποστηρίζει σε άρθρο του στην Telegraph ο δημοσιογράφος και οικονομικός αναλυτής Jeremy Warner.

Περιγράφοντας με ζοφερά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην ευρωζώνη, ο Warner επισημαίνει ότι η Γηραιά Ήπειρος εν έτει 2015 απέχει έτη φωτός από το όραμα του Τσώρτσιλ για μία «ευρωπαϊκή οικογένεια», όπου τα έθνη θα μπορούσαν να ζήσουν ελεύθερα και ασφαλή.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της φαίνεται πως έχουν φτάσει σε αδιέξοδο, σημειώνει ο αρθρογράφος, διευκρινίζοντας ότι ακόμα κι αν βρεθεί μία λύση της «ενδέκατης ώρας», ο κίνδυνος χρεοκοπίας της μεσογειακής χώρας θα είναι ακόμα υπαρκτός.

Ποια όμως πρέπει να είναι η στάση της Βρετανίας απέναντι στο ενδεχόμενο ενός Grexit, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της Telegraph; «Στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων, η Βρετανία δεν έχει άλλη επιλογή από το να υποστηρίζει τις προσπάθειες να αποτραπεί ένα δυσάρεστο Grexit. Για το υπουργείο οικονομικών και το υπουργείο εξωτερικών οποιαδήποτε άλλη θέση θα ήταν αδιανόητη. Υποστηρίζοντας ανοιχτά το Grexit, θα ευθυγραμμίζονταν με τη Ρωσία του Πούτιν, που στοχεύει στην ολοκληρωτική διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογραμμίζει ο Warner.

Ωστόσο, πέρα από την επίσημη στάση της Βρετανίας που πρέπει να παραμείνει ως έχει, «είναι προφανές ότι η ελληνική αποφασιστικότητα να ασκήσει την κυριαρχία της αψηφώντας τις διαταγές της μισητής Τρόικα θα μπορούσε να ωφελήσει το Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον Warner, οι λόγοι που θα μπορούσε να συμβεί αυτό είναι δύο: Πρώτον, το γεγονός ότι σε περίπτωση Grexit η Ευρώπη θα γινόταν πιο υποχωρητική στις διαπραγματεύσεις της με τη Βρετανία σχετικά με τους όρους του επερχόμενου δημοψηφίσματος παραμονής ή εξόδου από την ΕΕ. Και δεύτερον, ένα Grexit θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό – η ακόμα και μοιραίο – πλήγμα στην πορεία της ΕΕ προς μία «όλο και στενότερη ένωση». 

«Η συνειδητοποίηση ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι στην πραγματικότητα αναστρέψιμη θα άλλαζε ριζικά τη φύση της ένωσης. Με τον καιρό, θα υπάρξουν πολιτικές πιέσεις και από άλλους. Οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι αφελείς αν νομίζουν ότι διώχνωντας την Ελλάδα η ένωση θα ισχυροποιηθεί. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», σημειώνει ο Warner, εξηγώντας ότι αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο πολλοί είναι σίγουροι ότι θα βρεθεί μία λύση της τελευταίας στιγμής.

«Το ευρωπαϊκό σχέδιο δεν μπορεί να αντέξει οποιαδήποτε άλλη έκβαση, αλλά ούτε και τις οικονομικές απώλειες που ένα Grexit θα επέφερε στα διμερή δάνεια των άλλων κρατών μελών. Οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία θα φέρει βραχυπρόθεσμη ανακούφιση – αλλά το αν αποτελεί λόγο εορτασμού για τους Βρετανούς είναι ένα τελείως διαφορετικό ζήτημα», καταλήγει ο Warner.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία