Τη δέσμευση πως θα πάρει εδώ και τώρα και όποια άλλα μέτρα απαιτούν οι θεσμοί, πέρα από όσα ψήφισε πριν μια εβδομάδα ή πριν ένα μήνα, προκειμένου να μη καθυστερήσει άλλο η διαδικασία έγκρισης της δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και τα ξένα κοινοβούλια, ώστε τα λεφτά να έρθουν πριν μας βρει ο Ιούλιος, ανέλαβε χθες στη συνεδρίαση του EuroWorking Group η Αθήνα, απέναντι στους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Σε μια επίδειξη ισχύος οι δανειστές και παρά την αισιοδοξία που καλλιεργήθηκε πως όλα θα τελείωναν στο χθεσινό Euro Working Group, μετά από τρεις ώρες συνεδρίασης το EWG δεν εσήμανε τη λήξη του μαρτυρίου της σταγόνας για την χώρα μας. Και αυτό ίσως δεν τελειώσει ούτε και σήμερα το μεσημέρι, στη νέα συνεδρίαση που δρομολογείται. Παρότι εκπνέει το περιθώριο των 24 ωρών που έδωσαν οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της χώρας μας κύριο Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος θα εκπροσωπήσει και πάλι την Ελλάδα στο EuroWorking Group, ο Επίτροπος Μοσκοβισί «κλώτσησε το τενεκεδάκι» έως και μία εβδομάδα αργότερα, λίγο πριν δηλαδή το επόμενο Eurogroup της 16ης Ιουνίου!
Παρότι εδώ και δύο εβδομάδες οι υπουργοί Οικονομικών κ.κ. Τσακαλώτος Χουλιαράκης επιμένουν πως η αξιολόγηση τέλειωσε στο προηγούμενο Eurogroup της 24 Μαΐου, η ταλαιπωρία της χώρας συνεχίζεται και χθες ο Επίτροπος Μοσκοβισί δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το 95% των απαιτήσεων και, άρα, απομένει να εφαρμόσει το 5%. Εξέφρασε την πεποίθησή του πως η κυβέρνηση θα έχει εφαρμόσει τα πάντα μέχρι την άλλη εβδομάδα, πριν το επόμενο Eurogroup.
Το EuroWorking Group δεν έδωσε τελικά ούτε χθες, Δευτέρα, την οριστική έγκριση για επιτυχή ολοκλήρωση της α΄αξιολόγησης, παρότι η έκθεση συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ήδη έτοιμη και γραμμένη με όλα τα προαπαιτούμενα. Έχει κατατεθεί στο EuroWorking Group και είναι θετική επί της αρχής για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, αλλά οι ξένοι τεχνοκράτες εντοπίζουν και πάλι κενά στην εφαρμογή των μέτρων.
«Αγκάθια» στη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές φαίνεται πως παραμένουν η θέσπιση της νομικής ασυλίας για τη διοίκηση και τους πραγματογνώμονες του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, η υπογραφή του μνημονίου μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development για το περιεχόμενο της σύμβασης του Ελληνικού, αλλά και η μεταβίβαση του υπόλοιπου 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ.
Παρότι στην κυβέρνηση υποβαθμίζουν τη σημασία των καθυστερήσεων αυτών, ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης εμφανίζονται ιδιαίτερα απαιτητικές. Ωστόσο, αρμόδια στελέχη θεωρούν ότι ακόμα και με κάποια θέματα ανοικτά, αμέσως μετά το σημερινό EWG θα μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης της εκταμίευσης των 7,5 δις ευρώ από τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης που απαιτείται η σχετική διαδικασία (όπως της Γερμανίας, της Φιλανδίας κλπ).
Αν όλα κυλήσουν ομαλά, τότε μετά τις 13 Ιουνίου θα μπορεί να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για να αποφασίσει τη διάθεση της υποδόσης. Αυτό πιθανότατα να συμβεί στις 16 Ιουνίου που είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το Eurogroup.
Νωρίτερα, όμως, και συγκεκριμένα την Πέμπτη, 9 Ιουνίου, θα συνεδριάσει εκ νέου το EWG και εκεί θα φανεί αν η Ελλάδα θα έχει ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις της. Επίσης, σε εκείνο το EWG θα εξετασθεί και ο μηχανισμός με τον οποίο θα διασφαλίζεται ότι τα κεφάλαια για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, θα φθάνουν στους δικαιούχους και δεν θα λιμνάζουν στα κρατικά ταμεία για να πληρώνονται μισθοί και συντάξεις.
Aποστολή