Με το επιχείρημα πως «η Ελλάδα δεν φοβάται μη χάσει τίποτε, ενώ η Ευρώπη θα χάσει πολλά αν χάσει την Ελλάδα» μπαίνει απόψε στην αρένα του Eurogroup ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Στο πιο κρίσιμο Eurogroup των τελευταίων ετών, η Αθήνα δεν αναμένει να συμβεί τίποτα! Αφήνει μόνον την «μπάλα που ήταν στα δικά της πόδια», να κυλήσει και πάλι στων Ευρωπαίων Ηγετών και να πάρουν εκείνη την απόφαση που η ίδια η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει: θα μείνει ή όχι η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.
Το θέμα είναι όμως και με τίνος τους όρους. Στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν να δουν αν θα υπάρξει κάποια νέα συμβιβαστική πρόταση των θεσμών, που θα είναι και η τελική «take it or leave it» εκ μέρους τους, πριν μία ενδεχόμενη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα τα προσεχή 24ωρα.
Επί της ουσίας στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών δεν μπορούν σήμερα να αποφασίσουν τίποτε γιατί, όπως τόνισε και ο Γιάνης Βαρουφάκης από το Παρίσι χθες, δεν προέκυψε τίποτα καινούργιο και στο Euroworking Group της Τρίτης που το προετοίμασε. Αντιθέτως η όξυνση σχέσεων και απόψεων της κυβέρνησης με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ρίχνει βαριά σκιά στις συζητήσεις και καθιστά πιο επιτακτική την ανάγκη για επίδειξη σωφροσύνης, από όποια πλευρά μπορεί να την επιδείξει, καθώς απομένουν μόλις 13 μέρες πριν επέλθει ρήξη ή συμφωνία.
Χτες πάντως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέφυγε να φέρει την χώρα προ τετελεσμένων, αναβάλλοντας για την 1η Ιουλίου τις σκληρές αποφάσεις της. Αυτές θα εξαρτηθούν από το αν θα έχει υπάρξει είτε λύση ή παράταση πριν τις 30 Ιουνίου, είτε αθέτηση πληρωμών των χρεών στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Καθώς χρόνος και χρήματα τελειώνουν, η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά μπλοκάρει τις εξελίξεις, φέρνοντας πιο κοντά έτσι τις αποφάσεις της Ευρωζώνης για τη χώρα μας. Νίπτει τας χείρας της για ό,τι συμβεί, αφήνοντας στους Ευρωπαίους το δίλημμα αν θα σώσουν «όπως-όπως» τη χώρα μας και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ολόκληρο ή θα γυρίσουν όλα πίσω, στις δεκαετίες και τις πληγές μετά τον μεγάλο πόλεμο που η Ευρώπη πίστεψε πως μπορεί να αφήσει πίσω.
Όχι τυχαία ίσως, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ανακοινώσει καν ακόμη τα στοιχεία της πορείας του κρατικού προϋπολογισμού για το α΄πεντάμηνο της χρονιάς στη χώρα μας. Είτε ξέρει πως οι αριθμοί δεν είναι υπέρ της, είτε για να επιβεβαιώσει πως «δεν βγαίνουν» επειδή η Οικονομία δεν «τραβάει» πια, η κυβέρνηση τους αγνοεί επιδεικτικά ώστε να μεταθέσει την διαπραγμάτευση καθαρά σε επίπεδο πολιτικών προθέσεων και επιδιώξεων.
Ως κυβέρνηση 150 ημερών βολεύεται να διογκώνει και να μεταθέτει τις ευθύνες της αποτυχίας στους προκατόχους της. Θέλει να προκαλέσει όμως και συζήτηση για μέτρα μείωσης του δημοσίου χρέους, που θα «κουμπώσουν» με τα μέτρα λιτότητας που δέχεται να λάβει η κυβέρνηση, για να «χρυσώσει το χάπι» και στο εσωτερικό, όπως το έχει ανάγκη πριν μία τελική συμφωνία.