Οικονομία

Τέλος στο «μαρτύριο της σταγόνας» θέλουν Αθήνα, Ουάσιγκτον και Κομισιόν

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Σοφότερους φαίνεται πως έκανε στην κυβέρνηση το ταξίδι Βαρουφάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επιστρέφει στην Ευρώπη με άδεια χέρια, κομίζοντας μόνον συστάσεις και παροτρύνσεις της αμερικανικής πλευράς προς την Αθήνα αλλά και τους ευρωπαίους εταίρους της να τα βρουν το ταχύτερο, να τερματιστεί άμεσα η αβεβαιότητα και να αποφύγουν πάση θυσία τη ρήξη ή ένα «ατύχημα» στην ευρωζώνη.
 
Το κλίμα αυτό φάνηκε και στις συναντήσεις που είχε ο κύριος Γιάνης Βαρουφάκης με τον αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών για τις Διεθνείς Υποθέσεις κ. Nathan Sheets (σσ: o υπουργός Οικονομικών κ. Jack Lew απουσίαζε σε προγραμματισμένες διακοπές) αλλά και με την Caroline Atkinson, σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα επί θεμάτων διεθνών οικονομικών και εθνικής ασφάλειας. Πρακτικά, αν και αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων, η κυβέρνηση δεν πέτυχε αναβολή της πληρωμής της επίμαχης δόσης προς το ΔΝΤ την Μεγάλη Πέμπτη –ή και μίας από τις αμέσως επόμενες ως τον Ιούνιο.
 
 
Καμία «ρήξη» με το ΔΝΤ
 
 
Και ενώ η νέα κυβέρνηση έχει στοχοποιήσει σε κάθε ευκαιρία ως «εχθρούς της χώρας» τους ευρωπαίους δανειστές (τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Μάριο Ντράγκι κλπ), η συνάντηση με την Λαγκάρντ-Βαρουφάκη  ίσως  αποδειχθεί πιο καταλυτική και από εκείνην μεταξύ Μέρκελ – Τσίπρα αφού η «σιδηρά κυρία»  του ΔΝΤ αποδείθηκε λιγότερο «ελαστική» και από την Γερμανίδα καγκελάριο, καθώς έθεσε επιτακτικά στον κ.Βαρουφάκη και πέτυχε να διαλύσει την ασάφεια που καλλιεργούσε η ελληνική κυβέρνηση σε τουλάχιστον δύο μέτωπα:
 
1ον: το δάνειο των 448 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ θα πληρωθεί κανονικά από τη χώρα μας, όπως διαβεβαίωσε την κυρία Λαγκάρντ ο κύριος Γιάνης Βαρουφάκης. Και αυτό παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις και απειλές κυβερνητικών αξιωματούχων ή την επίσημη έναρξη εξεταστικής επιτροπής περί επαχθούς χρέους στη χώρα μας. Για άλλη μια φορά, ο κύριος Βαρουφάκης έμεινε με τις καλύτερες των εντυπώσεων για τη στάση του ΔΝΤ έναντι της χώρας μας.
 
2ον: οι τεχνικές συζητήσεις σε επίπεδο Brussels Group και «Athens Group» ξαφνικά αναβαθμίζονται, αφού η κυρία Λαγκάρντ δήλωσε πως ο κύριος Βαρουφάκης δεσμεύτηκε για αυτό. Μένει να φανεί βεβαίως από σήμερα, μετά τις αργίες του Πάσχα των Καθολικών αν η δέσμευση θα λάβει σάρκα και οστά ή αν θα συνεχιστεί η παρελκυστική πολιτική των τελευταίων δύο μηνών. Στην πράξη, ούτε και σήμερα αναμένεται να υπάρξει σύγκληση του Brussels Group, μία εβδομάδα μετά την αποστολή του email Βαρουφάκη στις Βρυξέλλες –αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως η Αθήνα δεν έχει να παρουσάσει τίποτε διαφορετικό στις προτάσεις της πέραν εκείνων της επιστολής που είχε διαρρεύσει την περασμένη Τετάρτη στους Financial Times..
 
Ψάχνουν και για νέα μέτρα 900 εκατ. ευρώ
 
Ως προς το τελευταό ζήτημα πάντως, σχετικά με τη λίστα μέτρων των 6,1 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση προχώρησε χθες και ένα βήμα παραπέρα: όχι μόνον δηλώνει ότι θα συνεργαστεί με τους ελεγκτές των δανειστών αλλά, παρόλο που το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει ότι η κυρία Λαγκάρντ ζήτησε αυξήσεις ΦΠΑ (που και ο κύριος Βαρουφάκης απέφυγε επιμελώς να περιλάβει στο πακέτο προτάσεων των 6,1 δισ. ευρώ που απέστειλε την Τετάρτη στο Brussels group) διόλου τυχαία ο κύριος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε χθες πως και αυτό η αύξηση του ΦΠΑ σε Μύκονο και Σαντορίνη συγκαταλέγεται στα υπό συζήτηση μέτρα. Και μάλιστα, παρότι κύκλοι του Μαξίμου, επικαλούμενοι νομικά προσκώματα, τόνιζαν πως «δεν επιτρέπεται η μερική απένταξη νησιών από το καθεστώς του ΦΠΑ στο Αιγαίο».
 
Όπως αποκάλυψε την Κυριακή το ΘΕΜΑ, στο υπουργείο Οικονομικών εργάζονται εντατικά και προετοιμάζουν και τρίτη λίστα συμπληρωματικών μέτρων ύψους έως 900 εκατ. ευρώ, που αυξάνει την απόδοση των προτάσεων Βαρουφάκη από τα 6,1 στα 7 δισ. ευρώ. Η αύξηση του ΦΠΑ σε Μύκονο και Σαντορίνη καλύπτει τα 300 από τα 900 εκατ. ευρω των επιπλέον μέτρων, ενώ ένα μέρος ακόμα θα προκύψει από ανακοστολόγηση και τα υπόλοιπα από άλλα μέτρα που παραμένουν άγνωστα προς το παρόν –αν και πληροφορίες που χθες διέψευδε το Μέγαρο Μαξίμου έκαναν λόγο και για περικοπές συντάξεων καθ’υπόδειξην την κυρίας Λαγκάρντ.
 
Η αρχή του τέλους…
 
Με τα δεδομένα αυτά η κυβέρνηση ρίχνεται στη μάχη του «διπλού» Euroworking Group που θα πραγματοποιηθεί την Μεγάλη Τετάρτη και Μεγάλη Πέμπτη. Κρίσιμη για την Ελλάδα θεωρείται κυρίως η συνεδρίαση της Μ.Τετάρτης, για το λόγο πως θα ασχοληθεί εξαντλητικά με τη χώρα μας. Θα υποκαταστήσει το έκτακτο Eurogroup για τη χώρα μας, εφόσον τελικώς δεν πραγματοποιηθεί τέτοιο πριν το προγραμματισμένο για τις 24 Απριλίου.
 
Στο Eurogroup αυτό, που θα συνέλθει σε περίπου δύο εβδομάδες, ο κύριος Βαρουφάκης προσβλέπει –όπως  δήλωσε σε συνένετυξή του στην Ναυτεμπορκή- σε «μία κατ’αρχήν κατάληξη» των αέναεων διαβουλεύσεων για την Ελλάδα.  Δεν ξεκαθάρισε βέβαια αν θα αποτελέσει την «αρχή του τέλους» ή … «το τέλος της αρχής» των διαπραγματεύσεων, μέχρις ότου αυτές οδηγήσουν σε απτά αποτελέσματα για τη χώρα μας.
 
Στο κλίμα αυτό η Αθήνα επιχειρεί να αποπληρώσει κανονικά μέσα στην εβδομάδα  τη δόση προς το ΔΝΤ , ταυτόχρονα με τις πληρωμές μισθών στο δημόσιο. Και αν ακόμα διασφαλίσει την αποπληρωμή αυτής της δόσης, η αγωνία παραμένει για τις υπόλοιπες δεκατέσσερις δόσεις ύψους 5,9 δισ. ευρώ προς τους θεσμούς που απομένουν ως το τέλος του έτους –ή ακόμα και για την μεγάλη δόση των 750 εκατ. ευρώ του Μαΐου προς το ΔΝΤ. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να καλύψει και τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, πριν και μετά το Πάσχα, συνολικού ύψους 2,8 δισ. ευρώ.
 
  

You may also like