SelectedΟικονομία

Τέλος τα «μυστικά» από τις ευρωπαϊκές τράπεζες

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Στο Ecofin του Λουξεμβούργου αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία για την αυτόματη ανταλλαγή τραπεζικών δεδομένων μεταξύ των 28 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έχουν βάλει στο στόχαστρό τους φοροφυγάδες.

Με την εν λόγω συμφωνία, οι φορολογικές αρχές θα ενημερώνονται αυτόματα για το άνοιγμα λογαριασμού ενός φορολογουμένου τους σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και για τις κινήσεις του. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από το 2017 και θα επηρεάσει κυρίως τα τραπεζικά συστήματα σε Λουξεμβούργο και Αυστρία, τα οποία μέχρι τώρα δεν είχαν ενταχθεί ούτε στο προσωρινό πρόγραμμα ανταλλαγής δεδομένων.

Ωστόσο, δεν έχει αποκλειστεί και το σενάριο το Λουξεμβούργο και η Αυστρία να ζητήσει ακόμα ένα έτος πριν από την εφαρμογή της συμφωνίας.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ να ενισχύσουν τους κανόνες αναφορικά με την φορολόγηση των εισοδημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, συμπεριλαμβανομένης της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τους κατόχους λογαριασμών.

Η Επιτροπή προχωρά στην αξιολόγηση των επιπτώσεων με σκοπό να προτείνει, όπου αυτό κρίνεται σκόπιμο, την καθιέρωση του ευρωπαϊκού ΑΦΜ που θα αποδίδεται σε κάθε φορολογούμενο ο οποίος αναπτύσσει διασυνοριακές δραστηριότητες. Επίσης, εξετάζεται η δυνατότητα παροχής άμεσης πρόσβασης στις φορολογικές διοικήσεις των κρατών μελών στους συναφείς τομείς στις εκάστοτε εθνικές βάσεις δεδομένων του άλλου μέρους, από κοινού με την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της αυτοματοποιημένης πρόσβασης στον τομέα του ΦΠΑ και θα καθιερώσει ένα Μηχανισμό Ταχείας Αντίδρασης για τις περιπτώσεις απάτης στον τομέα του ΦΠΑ.

Τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν ήδη έχουν εναρμονιστεί με την οδηγία της ΕΕ «περί Αποταμιεύσεων», αλλά το Λουξεμβούργο και η Αυστρία δεν ήθελαν να δώσουν τα ονόματα των κατόχων των λογαριασμών σε άλλες χώρες, και αντί για αυτό εφάρμοζε παρακράτηση φόρου στην πηγή. Οι περισσότερες αναπτυγμένες χώρες μοιράζονται ήδη πληροφορίες σχετικά με τους φορολογούμενους και πληροφορίες για καταθέτες ύστερα από αίτηση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά μέσο όρο, περισσότερα από 4 εκατομμύρια στοιχεία διαβιβάζονται κάθε χρόνο από τις χώρες προέλευσης στις χώρες διαμονής αντιπροσωπεύοντας κατά μέσο όρο ποσό 20 δισεκατομμυρίων ευρώ εσόδων από αποταμιεύσεις.

You may also like

More in Selected