SelectedΕπώνυμα

Τέσσερις βασικοί άξονες για την επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ

onned-750-1280x744Γράφει ο Χάρης Τσούλας

Με αφορμή το συνέδριο επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ στις 14-16 Οκτωβρίου και την ακόλουθη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Οργάνωσης, υπάρχουν κάποιοι άξονες στους οποίους θεωρώ πως είναι απαραίτητο να κινηθεί η νεολαία μας, μέσα όμως από σοβαρό διάλογο και ειλικρινή διάθεση για αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές κρίνονται απολύτως αναγκαίες εάν επιθυμούμε να οικοδομήσουμε μια σύγχρονη νεολαία βασισμένη στα πρότυπα της φιλελεύθερης ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς και των αδελφών κεντροδεξιών κομμάτων ανά την Ευρώπη. Οι άξονες είναι οι ακόλουθοι:

Άξονας πρώτοςΠολιτική και ιδεολογική εκπαίδευση στελεχών: Εξόχως απαραίτητη, ειδικά στην σημερινή συγκυρία. Όλοι μας γνωρίζουμε πως ΝΔ και ΟΝΝΕΔ ως πολιτικοί φορείς είναι μεν ξεχωριστοί και με ξεχωριστά καταστατικά, όμως ο ένας αποτελεί πολιτική “συνέχεια” του άλλου. Κάποιες φορές παρατηρείται το φαινόμενο (ειδικά σε επίπεδο ΔΑΠ, χωρίς να  είμαι αφοριστικός) αυτό να μην γίνεται αντιληπτό από όλα τα στελέχη μας, θεωρώντας την παρουσία τους ως  συμμετοχή σε “μια γαλάζια ομάδα με σημαίες και λάβαρα”, με ποδοσφαιρικά οπαδικούς όρους. Τα πράγματα δεν έχουν όμως έτσι και ως προς την αλλαγή πορείας θα μπορούσε να βοηθήσει μια ουσιαστική ιδεολογική εκπαίδευση των μελών μας- ακόμα και σε υποχρεωτική βάση. Πως μπορεί να συμβεί αυτό; Μέσω της περαιτέρω αξιοποίησης της ήδη υπάρχουσας Πολιτικής Ακαδημίας μας (σεμινάρια, ιδεολογική καθοδήγηση σε τακτά διαστήματα) αλλά και της “εκμετάλλευσης” του σημαντικού υλικού της βιβλιοθήκης της ΟΝΝΕΔ. Οι μεμονωμένες προσπάθειες  είναι καλές και ευπρόσδεκτες, αλλά δεν αρκούν.

Άξονας δεύτερος- Ενίσχυση του ρόλου της ΟΝΝΕΔ στα κομματικά δρώμενα:  Διαχρονικά η ΟΝΝΕΔ πάντα στήριζε και μάλιστα με ουσιαστικά αποτελέσματα την προσπάθεια της ΝΔ στα πολιτικά πράγματα. Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια και παρότι η Οργάνωση μας είναι η πρώτη σε μέγεθος πολιτική νεολαία στην χώρα, όλο και λιγότεροι νέοι ηλικίας 18-35 ετών ψηφίζουν την ΝΔ. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ένας παράγοντας έχει να κάνει με όσα  αναφέρθηκαν στον πρώτο άξονα, την έλλειψη επιμόρφωσης και απόκτησης ιδεολογικής συνέχειας κατά την μετάβαση των στελεχών και μελών από το πεδίο της ΔΑΠ σε αυτό της ΟΝΝΕΔ και μετά της ΝΔ. Ένας δεύτερος σημαντικός παράγοντας είναι το γεγονός ότι πολλές φορές η ΟΝΝΕΔ εθεωρείτο αναγκαία για συγκεκριμένα πράγματα (πχ συμμετοχή σε εκλογικές κινητοποιήσεις), παραμεριζόταν  όμως σε άλλα. Είναι ανάγκη οι ΟΝΝΕΔίτες να αποκτήσουν ουσιαστικότερη συμμετοχή στα δρώμενα της ΝΔ και αυτή η συμμετοχή να διαχυθεί στην κοινωνία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της πρόβλεψης αξιοποίησης τους σε μεγαλύτερο ποσοστό στα θεσμικά κομματικά όργανα, στην διοίκηση αλλά και στα ψηφοδέλτια του κόμματος (εθνικές εκλογές, αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές), με ουσιαστικό ρόλο. Η Νεολαία πρέπει να γίνει ισότιμος συνομιλητής,σε όσα αφορούν την νέα φυσιογνωμία της ελληνικής κεντροδεξιάς και ο αέρας ανανέωσης που φέρει η νέα ηγεσία της ΝΔ θεωρώ πως μπορεί να συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια. Ήδη έχουμε δει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα ανανέωσης του στελεχιακού δυναμικού στην ΝΔ με ανθρώπους προερχόμενους απευθείας από την ΟΝΝΕΔ.

 

 Άξονας τρίτος- Αξιολόγηση στελεχών :  Όσο και αν ακούγεται “σκληρό”, είναι αναγκαίο. Χρειάζεται αξιολόγηση όλων των στελεχών από την κορυφή μέχρι την βάση, από τον Πρόεδρο μέχρι το τελευταίο μέλος ενός πενταμελούς τοπικού συμβουλίου και μάλιστα σε συχνή βάση μέσα στην τριετή θητεία (ανά εξάμηνο ή χρονιά). Μόνον έτσι η Οργάνωση  θα γίνει η ΟΝΝΕΔ των αρίστων και όχι των αρεστών ή των “προνομιούχων”. Η λέξη “αριστεία” δεν πρέπει να μας φοβίζει, άλλωστε και ιδεολογικά την επιδιώκουμε σε πλήρη αντίθεση με τις ιδεοληψίες της Αριστεράς. Η αριστεία είναι η αξιοποίηση των σταθμισμένα καλύτερων, χωρίς αποκλεισμούς ή υποκειμενικές επιλογές προσώπων. Για αυτό και πρέπει να γίνει πράξη και στην Οργάνωση.

 

 Άξονας τέταρτος- Σαφές πολιτικό στίγμα: Είναι σημαντικό η ΟΝΝΕΔ να βγει και να μιλήσει στους νέους, στην κοινωνία. Το έχει πράξει και στο παρελθόν όμως τώρα απαιτείται να το κάνει συντονισμένα και σταθμισμένα. Να ενημερώσει και να ενθαρρύνει τον διάλογο για ένα πλήθος θεμάτων: Την νεανική επιχειρηματικότητα και τις startup επιχειρήσεις, τα προβλήματα των νέων επιστημόνων σε όλους τους τομείς και την αντιμετώπιση τους, τις  αρνητικές επιπτώσεις του “brain drain” (φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό) και πως αυτό πρέπει να αποφευχθεί, τον ορθό επαγγελματικό προσανατολισμό και άλλα πόλλά. Παράλληλα μπορεί να κάνει λόγο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας και το πως αυτή θα γίνει “κτήμα” των νέων- κόντρα στον εθνολαϊκισμό. Να αναφερθεί σε πλήθος κοινωνικών ζητημάτων (προσφυγικό-μεταναστευτικό, θέματα στην υγεία και την παιδεία), χωρίς να παραλειφθούν και τα κρίσιμα εθνικά ζητήματα. Επιβάλλεται λοιπόν να αποκτήσουμε ένα σαφές πολιτικό αφήγημα απευθυνόμενοι στους συνομηλίκους μας και στην ελληνική κοινωνία με ουσία, αποκτώντας ξανά την ιδεολογική κυριαρχία.

Όπως διαμορφώνεται η ΝΔ από την αρχή υπό την ηγεσία και τις νέες ιδέες του Προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι απαραίτητο να διαμορφωθεί και η ΟΝΝΕΔ ομοίως από την αρχή. Έναν καλό “οδικό χάρτη” ως προς αυτό μπορούν να αποτελέσουν οι τέσσερις προαναφερθέντες άξονες, με απαραίτητη την ειλικρινή διάθεση για αλλαγή.

You may also like

More in Selected