Ελλάδα

Τη Δευτέρα η δίκη των 14 συνδικαλιστών για την απεργία στα πανεπιστήμια το 2013 που είχε κριθεί παράνομη

sanvv-708.jpg?itok=RppmUhFW

Την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, δικάζονται στην Αθήνα δεκατέσσερις εκπρόσωποι εργαζομένων διοικητικού προσωπικού Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με την κατηγορία, ότι δεν συμμορφώθηκαν με δικαστική απόφαση, που έκρινε παράνομη 48ωρη απεργία, την οποία είχε προκηρύξει η Ομοσπονδία τους, στις 25 και 26 Νοεμβρίου 2013, στο πλαίσιο των τότε κινητοποιήσεων κατά της εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας στα Πανεπιστήμια.

Πρόκειται για τρία μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), οκτώ μέλη των Συλλόγων Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ και τρία μέλη του διοικητικού προσωπικού του ΕΜΠ.

Οι κατηγορούμενοι κάνουν λόγο για συνδικαλιστικές διώξεις και καλούν τους διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων σε 24ωρη απεργία την ημέρα της δίκης.

“Το κατηγορητήριο ως προς την ουσία του δεν στέκει. Πρόκειται για συνδικαλιστική δίωξη, που στοχοποιεί εκλεγμένα μέλη συλλογικών οργάνων, προς εκφοβισμό και υποταγή των εργαζομένων” δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου για το θέμα ο πρόεδρος της ΟΔΠΤΕ και εις εκ των κατηγορουμένων, Σάββας Παπαδόπουλος.

“Κατηγορούμαστε ότι δεν συμμορφωθήκαμε με τη δικαστική απόφαση της 25ης Νοεμβρίου 2013, η οποία έκρινε παράνομη για τυπικούς λόγους, όμως όχι καταχρηστική, τη 48ωρη απεργία, που προκηρύξαμε για τις 25-26 Νοεμβρίου 2013 καθώς και ότι συμπαρασύραμε στην αποχή μας την πλειονότητα των διοικητικών υπαλλήλων, μελών των Συλλόγων μας” ανέφερε ο κ.Παπαδόπουλος, διευκρινίζοντας, ότι “η Ομοσπονδία μας, μετά τη δικαστική απόφαση, με έγγραφό της προς όλους του συλλόγους- μέλη της, την ίδια μέρα το απόγευμα, ενημέρωσε για την απόφαση αναστολής της απεργιακής κινητοποίησης για την 26η Νοεμβρίου 2013, ημέρα για την οποία προκήρυξε απεργιακή κινητοποίηση η ΑΔΕΔΥ”.

“Η απεργία δεν κρίθηκε καταχρηστική, άρα είχαμε αντικειμενικούς λόγους να την κάνουμε, κρίθηκε παράνομη για τυπικούς λόγους, που σχετίζονταν με την επίδοση της απόφασης από δικαστικό επιμελητή. Είχαμε, όμως, κάθε δικαίωμα να συμμετάσχουμε στην κινητοποίηση της δεύτερης ημέρας, μέσω της απόφασης της ΑΔΕΔΥ”, σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΔΠΤΕ, ενώ εξέφρασε απορία “γιατί στην προανάκριση από τον πταισματοδίκη, δεν κληθήκαμε να δώσουμε εξηγήσεις, τα γεγονότα ήταν ξεκάθαρα και ίσως η υπόθεση πήγαινε στο αρχείο”.

Για πολιτικές διώξεις που “επιδιώκουν να προετοιμάσουν τον δρόμο για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο” και “επιχειρούν να κάμψουν την αντίδραση των εργαζομένων στα νέα μέτρα- λαιμητόμο, όπως χρόνια έκαναν οι διάφορες συγκυβερνήσεις”, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ, Γιάννης Κουρμούλης. Όσον αφορά τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΑΠΘ, που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ο κ.Κουρμούλης γνωστοποίησε “από τους 169 αιτήθηκαν και επέστρεψαν οι 120, οι υπόλοιποι στην πλειοψηφία συνταξιοδοτήθηκαν”.

You may also like

More in Ελλάδα