«Στόχος της σημερινής αλλά και κάθε κυβέρνησης είναι η μέριμνα για τους πολίτες που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του ΕΣΥ, αλλά και για τους εργαζομένους του Συστήματος», δήλωσε την Τετάρτη (13/11) ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης.
Δεσμεύθηκε επίσης, ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βελτιώνει το εργασιακό καθεστώς όσων δουλεύουν στο ΕΣΥ.
Η συνέντευξη του στα «Παραπολιτικά 90,1» ξεκίνησε, ωστόσο, από την τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού της Ελλάδας και του νεοεκλεγέντα Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Η συνομιλία αυτή αποδεικνύει, σύμφωνα με τον Κοντογεώργη, ότι είναι «πολύ μακρινή εποχή, τότε που η χώρα ήταν παρίας της Ευρώπης και γενικότερα αντιμετωπιζόταν ως εξαίρεση. Το να μπορείς, πέρα από τη συνομιλία σε επίπεδο ηγετών, να προβάλλεις ένα καλό παράδειγμα της χώρας, των επιδόσεών της σε αρκετούς τομείς είναι μια εξέλιξη θετική».
Επιπλέον, στη συνομιλία «αποτυπώθηκε το καλό κλίμα και το στρατηγικό βάθος στις σχέσεις των δύο χωρών. Θα δούμε τα επόμενα βήματα και πώς θα εξελιχθεί αυτή σχέση», κατέληξε.
Με αφορμή, τώρα, τη συζήτηση στη Βουλή για την υγεία και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να ενταχθούν οι υγειονομικοί στα βαρέα και ανθυγιεινά, εν πρώτοις εκτίμησε ότι αν εφαρμοζόταν αυτό που λέει το ΠΑΣΟΚ, τότε στα δύο χρόνια περίπου 12.000 άτομα θα έβγαιναν από το ΕΣΥ. Την ώρα κατά την οποία, «η μεγάλη εικόνα είναι ότι χρειαζόμαστε γιατρούς στα νοσοκομεία».
Εξάλλου, «για να μην πω ότι αποτελεί μια λαϊκιστική πρόταση, να πω ότι τουλάχιστον υπήρχε μια ελλιπής προετοιμασία από πλευράς του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με αυτό που κατέθεσε», υποστήριξε ο Κοντογεώργης και επικαλέσθηκε και τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο, σύμφωνα με τα οποία το κόστος ανέρχεται στα 160 εκατ. ευρώ.
Όμως, «το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πώς λειτουργεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, επομένως όταν προσθέτεις μια δαπάνη, από κάπου θα κόψεις», συμπλήρωσε και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «με την τροπολογία θεώρησε ότι θα μπορούσε να προσεγγίσει κάποιες κοινωνικές ομάδες».
Από την πλευρά της κυβέρνησης, «στο επίκεντρο της πολιτικής μας, και οικονομικά και σε επίπεδο πολιτικών, έχουμε βάλει την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την πραγματική ενίσχυση των εργαζομένων», υπογράμμισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, επιμένοντας ότι η καθολική εφαρμογή των βαρέων και ανθυγιεινών σε όλους τους κλάδους των υγειονομικών «δεν εφαρμόζεται πουθενά στον κόσμο, πρόκειται για ένα μαξιμαλισμό».
Επίσης, «όταν η δημόσια υγεία αποτελεί προτεραιότητα για πολλούς πολίτες, κάποιος που είναι στην αντιπολίτευση ή διεκδικεί να βρεθεί στην κυβέρνηση, θα πρέπει να έχει πιο μελετημένες προτάσεις», συνέστησε δε.
Αναγνωρίζοντας, πάντως, ότι η δουλειά των υγειονομικών δεν συγκρίνεται με αυτή άλλων δημοσίων υπαλλήλων, ο Κοντογεώργης επεσήμανε πως «κατά μέσο όρο έχουμε δώσει 800 ευρώ καθαρά το μήνα στους υγειονομικούς σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι».
Ζήτησε, εξάλλου, υπομονή, για να ολοκληρωθούν οι προκηρύξεις για τις δυσπρόσιτες περιοχές, όπου αν αποδειχθεί ότι έχουν καλυφθεί οι θέσεις, αυτό σημαίνει ότι τα κίνητρα αποδίδουν.
Συμπερασματικά, η κυβέρνηση ενισχύει το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στο ΕΣΥ, «με καλύτερες απολαβές, με δυνατότητα για ιδιωτικό έργο και απογευματινά χειρουργεία, με αυτοτελή φορολόγηση των υπερωριών». Ενώ συγχρόνως καταβάλλεται προσπάθεια για «εξοικονόμηση και άλλων πόρων με τελικό στόχο, καλύτερες συνθήκες» τόσο για τον χρήστη των υπηρεσιών όσο και τον εργαζόμενο.
Για τις αναμονές για χειρουργείο, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ υπενθύμισε ότι «υπήρχαν περίπου 40.000 άνθρωποι που περίμεναν τουλάχιστον ένα χρόνο και ως και τέσσερα χρόνια για να γίνει ένα χειρουργείο». Όμως, τόνισε, ότι «δεν είναι αξιοπρεπές να περιμένεις τέσσερα χρόνια για ένα χειρουργείο».
Τώρα, με εργαλεία, όπως η ψηφιακή πλατφόρμα, τα απογευματινά χειρουργεία κ.α., υπάρχει ένα πλαίσιο που εξασφαλίζει, σε γρήγορο χρόνο, αυτές οι 37.000 εγχειρήσεις να γίνουν αδαπάνως για όλους.
Με δύο λόγια, «καλύπτονται όλοι όσοι είναι στη λίστα αναμονής», διαβεβαίωσε κλείνοντας ο Κοντογεώργης.