Διεθνή

Τη μετεγκατάσταση προσφύγων από το έδαφός της σε άλλες χώρες θέλει η Στοκχόλμη

F77FF33472EF9E7DA05378F7EC330937.jpg«Η χώρα δεν μπορεί να δεχτεί άλλους πρόσφυγες» ανακοίνωσε ο σουηδός πρωθυπουργός

Τη μετεγκατάσταση ορισμένων από τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που φτάνουν κάθε μήνα στο έδαφός της, θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους της η Σουηδία, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ο πρωθυπουργός της χώρας Στέφαν Λεβέν.

“Αύριο η κυβέρνηση θα λάβει απόφαση να ζητήσει τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από τη Σουηδία” σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. “Είναι προφανές ότι όλες οι χώρες-μέλη πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους”, πρόσθεσε.

Ο Λεβέν εξήγησε ότι η Στοκχόλμη “έχει αναλάβει εδώ και καιρό πολλές ευθύνες”, σε σύγκριση με άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ και “βρισκόμαστε πλέον σε μια ιδιαιτέρως τεταμένη κατάσταση”.

Αύριο Πέμπτη το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την υποβολή του επίσημου αιτήματος της Σουηδίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Λεβέν, που νωρίτερα σήμερα συναντήθηκε στη Στοκχόλμη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δεν διευκρίνισε πόσοι πρόσφυγες θα πρέπει να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες. Θα ζητήσει όμως να ενταχθεί και η χώρα του στο ευρωπαϊκό σχέδιο για τη μετεγκατάσταση 160.000 ανθρώπων από την Ιταλία, την Ουγγαρία και την Ελλάδα. Η σουηδική κυβέρνηση θεωρεί ότι “δικαιούται” να συμμετάσχει στο σχέδιο αυτό αφού η Ουγγαρία, από την οποία με βάση τις ποσοστώσεις θα έφευγαν 56.000 πρόσφυγες για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αυτοεξαιρέθηκε από τον μηχανισμό αυτό.

“Φτάσαμε σε ένα σημείο που δεν μπορούμε πλέον να φιλοξενούμε ανθρώπους υπό τις συνθήκες που θα θέλαμε”, επέμεινε ο πρωθυπουργός. “Η Σουηδία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, όσον αφορά τον αριθμό προσφύγων και αιτούντων άσυλο σε σχέση με τον πληθυσμό της”, υπενθύμισε εξάλλου ο Τουσκ.

Η Σουηδία αναμένει ότι μόνο φέτος θα υποδεχτεί στο έδαφός της 190.000 πρόσφυγες. Αναλογικά με τον πληθυσμό της, ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί για τη Γερμανία με 1,6 εκατομμύριο πρόσφυγες.

You may also like

More in Διεθνή