Στα όριά της φτάνουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αλλά και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Οι ανησυχίες της Ευρώπης για το πρόβλημα ρευστότητος -παρότι στο εσωτερικό της χώρας η κυβέρνηση σπεύδει να καθησυχάζει ότι δεν υπάρχει άμεσως κίνδυνος- ρίχνουν βαριά σκιά στην επταμερή συνάντηση που θα έχει στις Βρυξέλλες σήμερα ο πρωθυπουργός, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, αλλά και στο Βερολίνο την Δευτέρα με την Άγκελα Μέρκελ.
Μέχρι την τελευταία στιγμή πάντως, το σχέδιο της κυβέρνησης ήταν να μην συνοδεύσει τελικά στις Βρυξέλες τον Αλέξη Τσίπρα ο κύριος Γιάννης Βαρουφάκης, πιθανότατα για να μην αποτελέσει και «κόκκινο πανί» στην πιο κρίσιμη ώρα της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Και αυτό παρότι ο υπουργός Οικονομικών θα μεταβεί και εκείνος την επόμενη ημέρα στην βελγική πρωτεύουσα, προκειμένου να μιλήσει το Σάββατο το βράδυ στο Brussels Forum που διοργανώνει το German Marshall Fund, όπου θα βρεθεί ανάμεσα σε υψηλούς προσκεκλημένους όπως ο πρώην πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι ή ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος.
Και χθες πάντως, στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων στις Βρυξέλες, ήταν διάχυτη η ανησυχία για την κατάσταση στην Ελλάδα, δεδομένου και ότι οι τεχνικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα ναυάγησαν. Ωστόσο τα τεχνικά κλιμάκια πήραν εντολή να παραμείνουν σε θέση αναμονής στην Αθήνα, έχοντας κάποιες «χαλαρές» συναντήσεις με εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών –κυρίως για φορολογικά θέματα που έχουν σχέση και με τις νέες ρυθμίσεις χρεών.
Η κατάσταση πάντως «μυρίζει μπαρούτι», καθώς τα μηνύματα που φτάνουν στις Βρυξέλες για τη χώρα μας είναι μάλλον ανησυχητικά. Η εικόνα που έχουν οι Θεσμοί είναι ότι τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν «ξύσει» τον πάτο και εκφράζεται ανησυχία για την επάρκεια ρευστότητος του δημοσίου, ενόψει και των πληρωμών ύψους 2 δισ. ευρώ που επίκεινται την Παρασκευή.
Η κατάσταση φαίνεται να ειναι οριακή, καθώς εχθές η ΕΚΤ έδωσε μικρή μόνο ανάσα, μόλις 400 εκατ. ευρώ στις τράπεζες από τον ELA, αν και αυτές δίνουν μεγάλη μάχη για να κρατήσουν επαρκή ρευστότητα –για να αγοράζουν τα έντοκα γραμμάτια που εκδίδει το δημόσιο αλλά και να αντέξουν στις πιέσεις και νέες εκροές που προκαλούν δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων για λύσεις «τύπου Κύπρου» στη χώρα μας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επανεξετάσει το ελληνικό θέμα και την ερχόμενη εβδομάδα.
Εχθές πάντως το ελληνικό δημόσιο κατάφερε να δανειστεί τελικά 1,6 δισ. από έντοκα γραμμάτια, για να έχει να πληρώσει την Παρασκευή. Για ώρα ανάγκης βρίσκονται άλλα 3 δισ. διαθέσιμα για την χώρα μας από τον ELA.
Ωστόσο οι δανειακές εκκρεμότητες της χώρας μας είναι μεγάλες και φτάνουν στα 6,5 δισ. μέχρι τέλος Ιουνίου, όπως φάνηκε και από το έγγραφο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους – ΟΔΔΗΧ, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή. Σύμφωνα με αυτό, για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους απαιτούνται 2,2 δισ . ευρώ τον Μάριο, άλλα 0,82 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, τον Μάιο 1,03 δισ. ευρώ και τον Ιούνιο 2,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα όμως θα πρέπει να εξυπηρετούνται και οι ανάγκες πληρωμών στο εσωτερικό, για μισθούς, συντάξεις και άλλα έξοδα του δημοσίου, που ξεπερνούν τα 3,5 δισ. το μήνα. Για να καλυφθούν θα πρέπει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει αυξημένα έσοδα από εισπράξεις φόρων και ρυθμίσεις χρεών (παρότι όμως ο Μάρτιος θεωρείται παραδοσιακά κακός μήνας για τα κρατικά έσοδα) ή να εξαντλήσει την ρευστότητα φορέων του δημοσίου, αξιοποιώντας τα ταμειακά διαθέσιμά τους που βρίσκονται στις τράπεζες.