Πολιτική

Θάνος Ντόκος: Ποιος είναι ο νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας

Με ακαδημαϊκές περγαμηνές, είναι μετριοπαθής και ανοικτός στις διαφορετικές προσεγγίσεις για τα κρίσιμα εθνικά θέματα – Γιατί είχαν παρεξηγηθεί οι δηλώσεις του περί συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων

Τα καθήκοντα Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας αναλαμβάνει ο μέχρι τώρα αναπληρωτής Θάνος Ντόκος, έπειτα από απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αντικαθιστά έτσι, τον αντιναύαρχο Αλέξανδρο Διακόπουλο, ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, άμεση προτεραιότητα του Θάνου Ντόκου είναι η ολοκλήρωση της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας και της θεσμοθέτησης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Οι ακαδημαϊκές περγαμηνές του νέου συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας είναι αδιαμφισβήτητες. Είναι Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Cambridge. Έχει διατελέσει ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Φρανκφούρτης και το Κέντρο για την Επιστήμη και τις Διεθνείς Σχέσεις του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Τα διαπιστευτήριά του έχει δώσει και στο εγχώριο πεδίο, καθώς έχει εργαστεί ως Επιστημονικός Υπεύθυνος της Διεύθυνσης Στρατηγικών Μελετών στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ως Σύμβουλος σε θέματα ΝΑΤΟ στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ευρέως γνωστός έγινε από την θητεία του ως γενικός διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Αμυντικής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Δεν χωράει, λοιπόν, καμία αμφιβολία ότι ο Θάνος Ντόκος διαθέτει την ειδική κατάρτιση για το συγκεκριμένο αξίωμα, καθώς και εμπειρία και σοβαρότητα. Αν και ανήκει σε μία πολύ συγκεκριμένη σχολή σκέψης, έχει το προσόν ότι είναι μετριοπαθής και ανοικτός στις διαφορετικές προσεγγίσεις για τα κρίσιμα εθνικά θέματα. Από αυτή την άποψη η προαγωγή του έγινε δεκτή μάλλον με ικανοποίηση κι από πολλούς που δεν συμφωνούν με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Οι δηλώσεις του περί συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων με την Τουρκία είχαν προκαλέσει σάλο στο παρελθόν. Το ίδιο και άλλες δηλώσεις του για την επίσκεψη του στρατηγού Χάφταρ στην Ελλάδα στις αρχές τους 2020. Ο ίδιος είχε διευκρινίσει ότι επρόκειτο είτε για προσωπικές του απόψεις, είτε πως οι δηλώσεις του δεν είχαν αποδοθεί κατά τρόπο που απηχούσε την άποψή του για το θέμα.

Αναφορικά με τη συνεκμετάλλευση είχε ξεκαθαρίσει ότι αυτή θα μπορούσε να υπάρξει μόνο εφόσον είχε προηγούμενα οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ με βάση απόφαση διεθνούς δικαιοδοτικού οργάνου. Ο Θάνος Ντόκος, εξάλλου, έχει ξεκαθαρίσει ότι τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου δεν πρέπει να είναι εγκλωβισμένα σε τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, έχοντας διδαχθεί και από τα προβλήματα που είχε προκύψει από δημόσιες δηλώσεις του, είναι αποφασισμένος να τις αποφεύγει, εκτός κι αν έχει σχετική οδηγία από το Μέγαρο Μαξίμου. Με τον τρόπο αυτό, άλλωστε, θα αποφευχθούν και αντιδράσεις από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, οι οποίοι δεν είναι ενθουσιασμένοι από την ιδέα συγκρότησης ενός ισχυρού και με βαρύνοντα ρόλο Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, παρ’ ότι αυτό είναι αναγκαίο για να ενοποιείται η πολιτική στα ζητήματα εθνικής ασφαλείας.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική