Μετά το τέλος της Συνταγματικής Αναθεώρησης οι διατάξεις για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού – Αισιόδοξος ο υπουργός Εσωτερικών ότι θα υπάρξει ομοφωνία στη Βουλή
Την αισιοδοξία ότι το νομοσχέδιο για την διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής του θα ψηφιστεί ομοφώνως από το ελληνικό κοινοβούλιο εξέφρασε ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος δίνοντας και το στίγμα των τελικών διαπραγματεύσεων που διεξάγονται με τα κόμματα.
Ο υπουργός Εσωτερικών σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες είπε πως «είναι ώρα ευθύνης και πρόκλησης για τα πάρει το νομοσχέδιο 300 ψήφους που θα είναι πολύ καλό μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία. Είμαι αισιόδοξος γιατί τα κόμματα στέκονται με υπευθυνότητα και όπου υπάρξουν ζητήματα, θα γίνουν παρεμβάσεις και νομοτεχνικές βελτιώσεις», δείχνοντας με τον τρόπο αυτό πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε περαιτέρω αλλαγές προκειμένου να καμφθούν οι όποιες ενστάσεις της αντιπολίτευσης.
Να σημειωθεί ότι οι διατάξεις που θα εξειδικεύουν τον τρόπο με τον οποίο θα ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού και παράλληλα θα αυξάνουν τις θέσεις των βουλευτών επικρατείας από 12 σε 15 ώστε τα κόμματα εάν το επιθυμούν να ορίζουν υποψηφίους από την ομογένεια θα κατατεθούν στην Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα μετά το τέλος της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Υπενθυμίζεται ότι μετά από προτάσεις των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ 25 η κυβέρνηση ήδη έχει δηλώσει ότι θα θέσει περιορισμούς ώστε να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους όσοι έχουν ΑΦΜ και μπορούν να αποδείξουν 2ετή παραμονή στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία (σ.σ. συνεχόμενη ή μη). Σύμφωνα δε με πληροφορίες το υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται βελτίωση ώστε για νέους κάτω των 30 ετών να μην απαιτείται ΑΦΜ αρκεί να έχουν στενούς συγγενείς με φορολογικές υποχρεώσεις στην χώρα. Επίσης, υπό επεξεργασία βρίσκονται και τροποποιήσεις για την εξειδίκευση των διατάξεων που αφορούν τους δεσμούς των Ελλήνων του εξωτερικού με την Ελλάδα.
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση του τελικού νομοσχεδίου που απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία τουλάχιστον 200 βουλευτών, είναι η αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος καθώς σε διαφορετική περίπτωση η εισαγωγή φορολογικών και άλλων περιορισμών θα εγείρει ζητήματα αντισυνταγματικότητας.