Για τη συμπρωτεύουσα ταξίδεύει το βιβλίο «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, οι περιπέτειες ενός οράματος» συγγραφέας του οποίου είναι ο Δημήτρης Τσιόδρας, Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. Αύριο Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου στις 18.30 παρουσιάζεται στην αίθουσα “Μανόλης Αναγνωστάκης” του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.
Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Υφυπουργός Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Μασούτης.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή του πρώην Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκου Παπαϊωάννου, της Ομότιμης Καθηγήτριας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Γιαννούλας Καρύμπαλη – Τσίπτσιου, του Δημάρχου Ωραιοκάστρου Παντελή Τσακίρη και της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Καλλιόπης Χαϊνογλου.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πλάκας.
Το βιβλίο, η πρώτη επίσημη παρουσίαση του οποίου έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα με κεντρικό ομιλητή τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεκινάει από τη γέννηση της ιδέας της ευρωπαϊκής ενοποίησης και καταγράφει τις διαμάχες στο εσωτερικό της Ένωσης και τις κομβικές στιγμές που καθόρισαν την πορεία της.
Περιγράφει εύγλωττα τους εθνικούς ανταγωνισμούς, τις διαφωνίες, τους συμβιβασμούς, ακόμη και τα πισωγυρίσματα –με το ερευνητικό ενδιαφέρον στραμμένο και στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο: Το πρώτο σχέδιο για την αμυντική ενοποίηση στις αρχές της δεκαετίας του ’50 και το ατυχές τέλος του. Τη διαμάχη, στη δεκαετία του ’60, για τη δημιουργία κοινού νομίσματος και τις διαφορές στην οικονομική φιλοσοφία Γαλλίας–Γερμανίας. Τις αντιδράσεις Γαλλίας και Βρετανίας στην επανένωση της Γερμανίας και το παζάρι για το κοινό νόμισμα. Τις μεγάλες ελπίδες και το ναυάγιο (τελικά) του Ευρωσυντάγματος. Την κρίση της ευρωζώνης και την αντιμετώπισή της. Το Brexit και τις επιπτώσεις του. Τον ρόλο της Γερμανίας και τους φόβους για τη ισχύ της. Τη μείωση του ειδικού βάρους της Ευρώπης στο παγκόσμιο σύστημα σήμερα. Τις νέες προκλήσεις ασφαλείας, τις φυγόκεντρες τάσεις και τον ευρωσκεπτικισμό που αναπτύσσεται απειλητικά στο εσωτερικό πολλών χωρών-μελών.
Ο Δημήτρης Τσιόδρας ασχολείται βεβαίως και με τις «ελληνικές περιπέτειες», που σφράγισαν την ευρωπαϊκή πορεία μας: από τον μεγάλο στόχο του Κωνσταντίνου Καραμανλή για ένταξη στην ΕΟΚ, την ευρωπαϊκή στροφή του Ανδρέα Παπανδρέου, την οικονομική κρίση, τους τυχοδιωκτισμούς του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, μέχρι και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής εικόνας της χώρας μετά το 2019, με την εκλογή στην πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το συμπέρασμα–θέση του συγγραφέα είναι ένα κάλεσμα συμμετοχής. Γράφει σχετικά: «Η ευρωπαϊκή ιδέα μπορεί να αποκτήσει νέα πνοή, μόνο αν υπάρχει σαφής στόχος και γίνει υπόθεση των πολιτών. Τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο. Οι εξελίξεις θα λάβουν τη μορφή που θα τους δώσουν οι ευρωπαίοι πολίτες και οι ευρωπαϊκές ηγεσίες. Ένα καλύτερο μέλλον για όλους περνάει μέσα από την κοινή πορεία.
Ο Δημήτρης Τσιόδρας, διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, με σπουδές στις πολιτικές επιστήμες και στις διεθνείς σχέσεις, έχει πίσω του μια μακρά διαδρομή στη δημοσιογραφία με θητεία δεκαετιών στο πολιτικό ρεπορτάζ των εφημερίδων,του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης.